9 Αυγούστου 2014

Όπως έκρινε το δικαστήριο Δεν είχε κώλυμα ο Στρατής Κύτελης

«Αντίθετα, ο εκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λέσβου, που άσκησε πριν την εκλογή του καθήκοντα Διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Μυτιλήνης τού ΕΟΠΥΥ, δεν εμπίπτει στο εν λόγω κώλυμα εκλογιμότητας και άρα η κρινόμενη ένσταση, κατά το μέρος που τον αφορά, πρέπει να απορριφθεί», σημειώνει στην απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά σ’ ό,τι αφορά την ένσταση για το Στρατή Κύτελη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια απ’ την πλευρά των ενιστάμενων Γιάννη Ζερδελή, Βασίλη Τεντόμα, Παναγιώτη Λαμπρόπουλου και Δημήτρη Μάντζαρη, αφού αξιόπιστη πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα αναίρεσης σ’ ό,τι αφορά στον κ. Κύτελη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νομικοί κύκλοι επιμένουν όμως ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρη η περίπτωση του κ. Κύτελη, κι όχι μόνο γιατί είχε από καιρό παραιτηθεί, αλλά και γιατί καλύπτεται πλήρως από πρόσφατο νόμο, του Απριλίου τού 2014, βάσει του οποίου άρθηκαν τα κωλύματα εκλογιμότητας, ακόμη και για νυν δημάρχους που κατείχαν θέσεις ευθύνης.


Στρατής Πέτρου:
«Υπόθεση που δημιουργεί νομολογία»

«Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, όσον αφορά στο σκέλος της ένστασης που αφορούσε στην εκλογή της κ. Καλογήρου, δέχθηκε τα όσα είχαμε προβάλει με την ένσταση, ότι το κώλυμα που κατά τη ρητή διατύπωση του νόμου ισχύει για τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές των οργανικών μονάδων της Διοίκησης, συνεπώς και για τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ισχύει κατά μείζονα λόγο και για τους προϊσταμένους αυτών στη διοικητική ιεραρχία, γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων», σχολίασε επί της απόφασης ο δικηγόρος των ενισταμένων Στρατής Πέτρου, τονίζοντας πως θα πρέπει να επισημανθεί ότι «επί του ζητήματος δεν υφίστατο μέχρι σήμερα νομολογιακό προηγούμενο και κατά τούτο η απόφαση αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα από επιστημονικής άποψης, όπως φυσικά άκρως ενδιαφέρουσα θα είναι και η σχετική τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Όσον αφορά στο σκέλος που αφορούσε στην εκλογή του κ. Κύτελη, ο κ. Πέτρου υπογράμμισε πως «το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι νομαρχιακές μονάδες υγείας τού ΕΟΠΥΥ δεν αποτελούν οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης. Όμως επί του ζητήματος αυτού έχουμε διαφορετική άποψη, γιατί οι πρώην νομαρχιακές μονάδες υγείας τού ΙΚΑ αποτελούσαν κατά τις κείμενες διατάξεις οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης και ως τέτοιες εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι περιφερειακές διευθύνσεις τού ΕΟΠΠΥ για τις οποίες κάνει λόγο η απόφαση, είναι υπηρεσίες των οποίων η αποστολή και το έργο είναι διαφορετικά σε σχέση με την αποστολή και το έργο των νομαρχιακών μονάδων υγείας. Συνεπώς, πάντα κατά την άποψή μας, αφού δεν πρόκειται για ζητήματα που έχουν καταστεί μέχρι σήμερα αντικείμενα θεωρητικής ή νομολογιακής επεξεργασίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι νομαρχιακές μονάδες τγείας εντάσσονται στις περιφερειακές διευθύνσεις τού ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι λειτουργούν παράλληλα μ’ αυτές, ως αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης».