Λατομεία: Μετεκλογικά οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα
Το θέμα του ορισμού λατομικών περιοχών σε όλα τα νησιά ο Οικολογικός Άνεμος το είχε θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2011 με αφορμή ένα παράνομο λατομείο στη Λέσβο. Αν η Περιφέρεια είχε κινηθεί τότε, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα είχαν ...οριστεί οι λατομικές περιοχές στα νησιά του Αιγαίου (χρειάζονται περίπου 2 χρόνια). Η Περιφέρεια σήμερα και η Νομαρχία παλιότερα, φέρνουν ακέραιη την ευθύνη της διατήρησης ενός συστήματος παρανομίας από τη δεκαετία του ’80, όπου οι υπηρεσίες «δεν ξέρουν τίποτα» και οι εργαζόμενοι στις παράνομες εξορύξεις είναι τελικά όμηροι και πολιτικοί πελάτες ενός συστήματος διαπλοκής.
Ειδικά για την Ικαρία, πολύ πριν την δική μας παρέμβαση (07/03/2014), υπήρχε παλιότερη καταγγελία στον εισαγγελέα Σάμου και στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και έτσι κι αλλιώς θα ερχόταν το θέμα στην επιφάνεια. Στη δική μας παρέμβαση αναφέραμε:
«Το ζήτημα των λατομείων είχε τεθεί από τον Οικολογικό Άνεμο με δύο παρεμβάσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011 (παράνομη λειτουργία λατομείων στα νησιά του Βορ Αιγαίου και θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών) χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την Περιφερειακή αρχή. Αποτελεί ζητούμενο η ανάπτυξη λατομικών ζωνών στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, ζωνών που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες και χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον.»
Μετά την παρέμβασή μας ενεργοποιήθηκε ο εισαγγελέας Σάμου και οι αρχές, αισθανόμενες την απειλή για τη χρόνια ολιγωρία τους κινήθηκαν και έκλεισαν το λατομείο πέτρας στο Πέζι Ικαρίας προκαλώντας σημαντική οικονομική αναστάτωση. Ταυτόχρονα, ξεσηκώθηκε όλος ο προεκλογικός μηχανισμός εκείνων που τόσα χρόνια καλύπτουν την αυθαιρεσία της εξόρυξης σε όλο το Αιγαίο, εναντίον του Οικολογικού Ανέμου, γιατί … «αυτός φταίει που έκλεισε το λατομείο στο Πέζι». Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ακουγόταν ότι «ο Γιαννίρης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ότι «υπάρχουν μονοπώλια πίσω από τον Οικολογικό Άνεμο που θέλουν να μας πάρουν τη δική μας πέτρα», ότι «οι οικολόγοι μας αναγκάζουν να χτίζουμε με τσιμέντο αντί για πέτρα», ότι «θα έρθουν εταιρείες να βγάλουν ουράνιο», ότι «οι οικολόγοι φταίνε για όλα». Το γενικό κλίμα ήταν «ψηφίστε εμάς και μαυρίστε τον Οικολογικό Άνεμο». Είναι εντυπωσιακό ότι παρ’ όλη την ένταση και τη φασαρία ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΠΡΟΕΚΟΓΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ (στο Δήμο ή στην Περιφέρεια) ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ. Όλα έγιναν σε επίπεδο φημών και λάσπης, κάτι που συνηθίζεται και στην Ικαρία. Ο προφανής στόχος τους ήταν οι ψήφοι μας. Μάταια εμείς λέγαμε προεκλογικά (14/5): «Αν ο Οικολογικός Άνεμος είχε τέτοια πολιτική δύναμη να μπορεί να κινεί τις αρχές, ο εισαγγελέας και οι αρχές σήμερα δεν θα επέτρεπαν τις μηχανότρατες κοντά στις ακτές, την υπερβόσκηση, τις ανεμογεννήτριες, και θα είχαν λύσει το ακτοπλοϊκό, θέματα για τα οποία ο Οικολογικός Άνεμος έχει κάνει έντονες παρεμβάσεις ».
Τελικά, ο Οικολογικός Άνεμος κατάφερε να κρατήσει την έδρα στην Περιφέρεια (1 σύμβουλος στους 41), και οι πολιτικοί υπεύθυνοι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα.
Σήμερα, ένα μήνα μετά τις εκλογές, ΟΛΟΙ σφυρίζουν αδιάφορα, και ιδιαίτερα η Περιφέρεια, αλλά και οι δυο δήμαρχοι (τόσο ο απερχόμενος όσο και ο επερχόμενος). Είναι σα να λένε όλοι «συνεχίστε την παράνομη εξόρυξη, οι εκλογές πέρασαν». Συγκεκριμένα:
Η Περιφέρεια: Προεκλογικά, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του Απριλίου που είχε τεθεί το ζήτημα του ορισμού λατομικών περιοχών ξανά από τον Οικολογικό Άνεμο, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Μάρκου μας διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο συμβούλιο θα υπάρχει σχετική ενημέρωση και εισήγηση του για το θέμα. Δυστυχώς το θέμα δεν υπήρχε στη μετεκλογική ημερήσια διάταξη του Περιφ. Συμβουλίου της 18/6/2014. Γι αυτό επιμείναμε έστω και την ύστατη ώρα να μπει σαν έκτακτο θέμα . Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης δεν έθεσε το θέμα για συζήτηση, δεν έγινε καμιά εισήγηση και απλά αρκέστηκε να πει αόριστα ότι η Περιφέρεια έχει στείλει προ εξαμήνου (!) αίτημα στο Υπ. Ανάπτυξης χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποιο έγγραφο.
Ο Δήμος: Δυστυχώς, ούτε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας που θα γίνει 23 Ιουνίου 2014 υπάρχει το θέμα . Προεκλογικά, στον γράφοντα ανέφεραν ότι είχαν κάνει προεργασία αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία του ορισμού λατομικών περιοχών τόσο ο πρώην δήμαρχος Ευδήλου Στ. Σταμούλος (για την περιοχή του Ευδήλου πριν το 2010) όσο και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θ. Παπαθεοφάνους, αναγνωρίζοντας έστω και έτσι ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης, προεκλογικά, ο γράφων προκάλεσε στις 15/4 ειδική σύσκεψη, που έγινε στο παλιό Δημαρχείο του Ευδήλου, με παρόντα τον δήμαρχο Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδη, ειδικούς επιστήμονες, τον κ. Τσώλη, εργαζόμενους χτίστες πέτρας και το σωματείο οικοδόμων και ζήτησε από το Δήμο να συστήσει μια επιτροπή εργασίας για τον ορισμό των λατομικών περιοχών όλης της Ικαρίας και την επιτάχυνση των χρονοβόρων διαδικασιών . Οι διαθεσιμότητες υπήρξαν, θα υπήρχε και εκπρόσωπος του σωματείου Οικοδόμων, θα συμμετείχε και ο γράφων, και η επιτροπή θα ήταν άμισθη. Ο Δήμαρχος δέχτηκε, αλλά μέχρι σήμερα, δυο μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση αυτής της επιτροπής ειδικού σκοπού. Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι ομόφωνη.
Ο Οικολογικός Άνεμος θα επιμείνει στον ορισμό λατομικών περιοχών στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να υπάρχουν τοπικά δομικά υλικά και παράλληλα η εξόρυξη να γίνεται με κανόνες που να σέβονται το περιβάλλον.
Πολλά μπορεί να μας πει κάποιος, κάποιοι διαφωνούν με τις θέσεις και τις δράσεις μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι κρυφτήκαμε, ότι δεν ήμασταν παρόντες. Γιατί ο Οικολογικός Άνεμος ήταν παρών εκεί που άλλοι κρύβονταν, φοβούμενοι μικροπολιτικές ζημίες .
Απαιτήσαμε να αποκατασταθούν οι ζημιές από την πλημμύρα του Οκτώβρη 2010 χωρίς αυτά τα κονδύλια να προσμετρώνται στο μερίδιο της Ικαρίας. Πρωτοστατήσαμε με παρέμβασή μας στο νομοσχέδιο του Καλλικράτη (2010) να μη χάσει την αυτοτέλεια και τις αρμοδιότητες το Επαρχείο Ικαρίας. Υποστηρίξαμε στο Περιφ. Συμβούλιο να μην απομακρυνθούν η Εφορία και το ΙΚΑ. Ήμασταν παρόντες στον αγώνα των πολιτών του Ευδήλου για να γίνει σωστά από την Περιφέρεια η επέκταση του λιμανιού του Ευδήλου (διορθώθηκε ο αρχικός σχεδιασμός). Απαιτήσαμε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης, να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών, να οριστούν οι λατομικές περιοχές σε όλα τα νησιά μας, να περιληφθεί και η Ικαρία στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας, να αντιμετωπιστεί η υπερβόσκηση, να γίνει κινητό σφαγείο, να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το θέμα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και το ζήτημα των χωματερών, να αποτραπεί η υπεραλίευση από μηχανότρατες, να οριστούν χώροι εναπόθεσης μπάζων, να προβάλλονται από την Περιφέρεια και τα Ικαριακά προϊόντα. Μιλήσαμε για την ποιότητα του νερού και την ορθολογική διαχείρισή του και εναντιωθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση που προωθείται μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Πήραμε πρωτοβουλίες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και πετύχαμε το περιφερειακό συμβούλιο βορείου Αιγαίου να είναι το πρώτο συμβούλιο της Ελλάδας που δήλωσε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ήμασταν ενεργά παρόντες στον αγώνα όλων των νησιωτών μας κατά των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών της εταιρίας Rokas-Iberdrola σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο, και πρωτοστατήσαμε κατά της επένδυσης εταιρείας του Μυτιληναίου στην Ικαρία, χωρίς να στεκόμαστε σε στείρα καταγγελία, αλλά κάνοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις για το ενεργειακό ζήτημα σε κάθε νησί. Διατυπώσαμε βιώσιμες προτάσεις για το ακτοπλοϊκό και προτείναμε τη συχνή σύνδεση της Ικαρίας με τη Χίο και τα Δωδεκάνησα σε ανταπόκριση με τις κύριες γραμμές. Ήμασταν δίπλα στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από την κρίση όπως ήμασταν και παρόντες στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παράκτιων ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των αγροτών των νησιών μας, προτείνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στήριξης της τοπικής παραγωγής, πράσινο, οικολογικό και βιώσιμο, με λαϊκές αγορές, μονάδες εκσυγχρονισμού της παραγωγής και τυποποίηση. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ποιοτικού, εναλλακτικού τουρισμού στα νησιά μας που να στηρίζεται στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία και τα μονοπάτια της Ικαρίας. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της παιδείας στα νησιά μας, για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μέσα σε όλα αυτά οι αρχές έκλεισαν ένα παράνομο λατομείο χωρίς να έχουν φροντίσει τόσα χρόνια (από τη δεκαετία του ’80) να ορίσουν λατομικές περιοχές, επιφέροντας βίαιη οικονομική αναστάτωση στην Ικαρία, ενώ σε άλλες παρόμοιες καταγγελίες μας από το 2011 για παράνομη εξόρυξη σε άλλα νησιά δεν είχαν κάνει το παραμικρό. Δυστυχώς μόνο στην Ικαρία κλείνουν ελαιοτριβεία και λατομεία ενώ σε άλλα νησιά το Περιφερειακό Συμβούλιο επιτρέπει τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας τους .
Έχουμε πολλά να κάνουμε, σε κλίμα συνεργασίας, για το καλό των νησιών μας.
Για τον Οικολογικό Άνεμο
Ηλίας Γιαννίρης
τ. Περιφερειακός Σύμβουλος