16 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργούν και οι δάσκαλοι στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας, την προσεχή Δευτέρα, που δόθηκε στα πανεπιστήμια για να υποδείξουν πόσοι διοικητικοί υπάλληλοί τους πλεονάζουν, ώστε να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει συνάντηση για το θέμα με το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, όμως η μετωπική σύγκρουση των πανεπιστημίων με το υπουργείο Παιδείας δύσκολα θα αποφευχθεί.
Και αυτό διότι, σε αντίθεση με την άποψη του υπ. Παιδείας, τα ιδρύματα θεωρούν ότι δεν έχουν πλεονάζοντες διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας της κυβέρνησης, ώστε να βρεθεί άλλη δεξαμενή πλεοναζόντων. Η προσφορά του υπ. Παιδείας στο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων.


Ηδη χθες η Σύγκλητος του ΕΜΠ έκανε λόγο για λουκέτο στο ίδρυμα εάν απολυθεί έστω κι ένας υπάλληλος. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης στον Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, «με βάση τους δείκτες που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ αποδεικνύεται ότι τα ιδρύματα έχουν ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό. Για παράδειγμα στο δικό μας ίδρυμα έχουν 100 υπαλλήλους λιγότερους».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί να δοθεί χρόνος στα ιδρύματα, ώστε να ολοκληρώσουν εντός του 2014 την αξιολόγηση των δομών κάθε ΑΕΙ. Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο οδηγεί ουσιαστικά στην εξαίρεση του κλάδου των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Στην υποχρεωτική εκπαίδευση χθες το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας οριστικοποίησε την απόφαση για απεργία την προσεχή Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Η ΔΟΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (12 μ.-3 μ.μ.) ώστε να διευκολύνει δασκάλους και νηπιαγωγούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των καθηγητών (12.00 από τα Προπύλαια προς τη Βουλή) που ξεκινούν απεργία (5νθήμερη η ΟΛΜΕ, 48ωρη η ΟΙΕΛΕ). Επίσης, το ολοήμερο σχολείο δέχεται νέο πλήγμα, καθώς εγκύκλιος του περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής κ. Δ. Γκίνη, που επικαλείται την υπουργική απόφαση 125334/Γ1/09-09-2013, καλεί τους διευθυντές δημοτικών σχολείων της Αττικής «να στελεχώσουν τις τάξεις του πρωινού προγράμματος, υπολογίζοντας ότι δεν χρειάζονται δάσκαλο για το ολοήμερο πρόγραμμα των ΕΑΕΠ». Ο περιφερειακός διευθυντής σημειώνει ότι το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει κανονικά με άλλη εσωτερική δομή (κυρίως με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων), κάτι που θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπ. Παιδείας με την οποία ετέθησαν σε διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικοί. Ηδη το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή (ισχύει μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή) για επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών και για αναστολή της διαθεσιμότητάς τους. Η διαταγή εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή καθηγητών.