3 Σεπτεμβρίου 2012

Θάνος: Θέλουμε συμμετοχή και αντισταθμιστικά


Την αντίθεσή του δηλώνει, με συνέντευξή του, στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Σάμου Στέλιος Θάνος για την αποκρατικοποίηση του Αερολιμένα Σάμου «Αρίσταρχος», αλλά -όπως σημειώνει- στην περίπτωση που προχωρήσει αυτή η ενέργεια, τότε: «Θέλουμε να συμμετέχουμε στη διοίκηση, να υπάρχει εκπρόσωπος του δήμου στο φορέα που θα προκύψει, καθώς επίσης και αντισταθμιστικά οφέλη, όπως ανάλογα ισχύει στο Δήμο Παιανίας για το Αεροδρόμιο των Σπάτων».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε δήμαρχε, ποια ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σάμου για την αποκρατικοποίηση του Αεροδρομίου «Αρίσταρχος»;

Πήραμε μια απόφαση, και θα τη στείλουμε και στα συναρμόδια υπουργεία, που λέει ότι είμαστε αντίθετοι στην αποκρατικοποίηση του Αερολιμένα Σάμου. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε, θέλουμε να συμμετέχουμε στη διοίκηση, να υπάρχει εκπρόσωπος του δήμου στο φορέα που θα προκύψει, καθώς επίσης και αντισταθμιστικά οφέλη, όπως ανάλογα ισχύει στο Δήμο Παιανίας για το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Αυτή είναι η απόφαση την οποία πήραμε ως δημοτικό συμβούλιο.

Θεωρείται πως είναι ξεκάθαρη η θέση σας για το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα;

Κοιτάξτε... Αν πούμε εμείς ένα ξεκάθαρο «όχι» αυτή τη στιγμή και δεν εισακουστούμε, αύριο πρέπει να επανέλθουμε και να ζητήσουμε ό,τι με την τωρινή μας απόφαση.

Και εάν δεν εισακουστείτε και σε αυτό; 

Βλέποντας και κάνοντας...

Έχετε καταλήξει στο ύψος των αντισταθμιστικών που ζητείτε;

Όχι.

Πόσα αεροπλάνα προσγειώνονται στη Σάμο εβδομαδιαίως;

Έχουμε περίπου 60 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα.

Σάμος: Ένταση στο δ.σ. για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Την έντονη αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) προκάλεσε η πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης «Πανσαμιακής Αναγέννησης» (ΠΑΣΟΚ) να «ανοίξει» παράθυρο ιδιωτικοποίησης για το αεροδρόμιο του νησιού.
Τελικώς, παρά τις αντιδράσεις και τις λογομαχίες μεταξύ των συμβούλων των δύο παρατάξεων, η πρόταση του δημάρχου Δ. Θάνου που τονίζει ότι «είμαστε αντίθετοι με την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Σάμου. Σε περίπτωση όμως που θα δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, να υπάρχει στο ΔΣ της εταιρείας μέλος του δημοτικού συμβουλίου Σάμου, έτσι ώστε να ελέγχει τα αντισταθμιστικά οφέλη». υπερψηφίστηκε με 13- 6 ψήφους.
Να σημειωθεί ότι το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη έπειτα από επιστολή του δημάρχου Ρόδου Στ. Κουσουρνά, προς τους ομολόγους του, στις έδρες των οποίων υπάρχουν διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια. Στην επιστολή τόνιζε ότι εφόσον γίνουν αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, θα πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, να μετέχουν με εκπρόσωπο στο ΔΣ του φορέα που θ' αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου και ποσοστό τόσο επί του κύκλου εργασιών του φορέα διαχείρισης, όσο και επί του τέλους εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων.

aftodioikisi.gr