26 Μαΐου 2012

Ο Άκης ήθελε να μιλήσει



Της Στεφανίας Κασίμη

Στο μυαλό του Άκη Τσοχατζόπουλου υπήρχε το ενδεχόμενο να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στα σκάνδαλα με τους εξοπλισμούς. Οι σημειώσεις του πρώην υπουργού στην περίοδο που γίνεται η δίκη των στελεχών της Ferrostaal και η Real News ανοίγει το χορό των αποκαλύψεων στην Ελλάδα δείχνουν ακριβώς την ψυχολογική του κατάσταση αλλά και την πολιτική του στρατηγική.

Ο Γ.Α.Π. και οι ηθικοί αυτουργοί

Από το προσωπικό του αρχείο, γίνεται εμφανές ότι σκεφτόταν πως πρέπει να αποκαλυφθούν οι «ηθικοί αυτουργοί»  για την υπόθεσή του. Γι’ αυτό και εκτός από την επικοινωνιακή του τακτική, σχεδίαζε και την πολιτική του τακτική, βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Το παρακάτω έγγραφο-βόμβα μιλάει από μόνο του.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρεται για ακόμα μία φορά στην επικοινωνιακή του τακτική, όμως το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο έγγραφο εντοπίζεται σε όσα αναφέρεται για το τι πρόκειται να πράξει σε πολιτικό επίπεδο.


Καταρχήν ο πρώην υπουργός θέτει ως στόχο την «τελική πλήρη αθώωσή του για όλα». Στη συνέχεια αναφέρει ως στόχο τη «δίωξη των ηθικών αυτουργών  και εντολοδόχων». Και πρόσωπα και φορείς, διευκρινίζει. Επισημαίνει την ανάγκη για «πολιτική καταδίκη της σκευωρίας μέσω αποκάλυψης γεγονότων και ενόχων και ηθικών αυτουργών!».  
Ακριβώς από κάτω αναγράφεται ευκρινώς το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα αρχικά του (Γ.Α.Π.). Το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με μία γραμμή με τον επόμενο στόχο του Άκη Τσοχατζόπουλου που είναι η δημιουργία «πολιτικού ομίλου», με ινστιτούτο παραγωγής πολιτικής και νέας στρατηγικής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από τις σημειώσεις του διαφαίνεται ότι ο πρώην υπουργός στόχευε να αναμειχθεί ενεργά με την πολιτική, ίσως δημιουργώντας και εσωκομματικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό γιατί κάνει λόγο για «ανάδειξη «πόλου» πολιτικής εξουσίας  με κέντρα λειτουργίας και πολιτικού διαλόγου και συζήτησης σε καθεμία περιφέρεια και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα».
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι σε μία ολόκληρη σελίδα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος περιγράφει την πολιτική του διαδρομή από το 2004 μέχρι το 2009,  κάνοντας αναφορά στο ρόλο του  Γιώργου Παπανδρέου.


"Εσύ τα βρήκες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ"
Όσο αποκαλύπτονται οι σημειώσεις από το ογκώδες προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου, τόσο έρχεται στην επιφάνεια η οικονομική δυσχέρεια στην οποία φαίνεται ότι έχει περιέλθει και η αγωνία του να του επιστρέψει ο πρώην του συνεργάτης-ο Γιάννης όπως τον αποκαλεί συνήθως στο ημερολόγιό του- τα χρήματα που του χρωστάει.
Χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμη χαρτί από τις σημειώσεις του που προφανώς απευθύνεται και πάλι στον συνεργάτη του και λέει χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες μου μού λένε ότι εσύ τα κατάφερες και τα βρήκατε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που τα βρήκες με αυτούς μόνο για σένα βέβαια, τα έχεις σπάσεις μαζί μου». Και συνεχίζει: «Οι δρόμοι χωρίζουν υποχρεωτικά». «Ένας όρος», τονίζει: «Ανάγκη ενός τίμιου ξεκαθαρίσματος του συνολικού έργου μας από 1996 μέχρι σήμερα».
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εξαφανίσεις και αδυναμία επικοινωνίας», επισημαίνει. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επαναλαμβάνει την ανάγκη ύπαρξη ενός προσώπου που θα τους βοηθήσει. «Τέλος, σου προτείνω να συμφωνήσουμε από κοινού στην επόμενη συνάντησή μας, για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα είναι αρκετά ισχυρός και με δυνατότητες να μας βοηθήσει ουσιαστικά στο έργο μας!»

Τα βιβλία και τα αλφαβητάρια

Απευθυνόμενος μάλιστα σε κάποιον, του οποίου το όνομα δεν αναφέρει, του ζητά να δείξει ευαισθησία για τις σκληρές εργασιακές συνθήκες και αναφέρεται σε κάποιο «ατύχημα», ενώ χρησιμοποιεί και συνθηματικές λέξεις όπως «βιβλία» και «αλφαβητάρια».

Συγκεκριμένα γράφει:
«Σου γράφω να επισημάνω δύο σημεία που λόγω και του ατυχήματος να μην κατανοήθηκαν πλήρως. Από όσα είπαμε χθες πως θα γίνουν υπάρχουν δύο προτεραιότητες για τις οποίες είναι κύρια η δική σου ευθύνη για να υλοποιηθούν»:
1)    Να εξαφανίσεις από τους συνεργάτες μέχρι την Τρίτη της Μεγ. Εβδομάδας την αποδέσμευση των υπόλοιπων βιβλίων (~800) ώστε να τα δούμε σε λίγες μέρες.
2)    Σχετικά με το «ειδικό θέμα» που σου ζήτησα και λόγω Πάσχα και σε ένδειξη ευαισθησίας και αλληλεγγύης, για τις σκληρές συνθήκες ζωής του κόσμου της εργασίας σήμερα, είναι ανάγκη να εξασφαλισθούν 50-60 αλφαβητάρια μέχρι τη Μεγ. Τρίτη.

Ενδεικτικό είναι ακόμη ένα έγγραφο, το οποίο  αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η απαίτησή μας για επιστροφή άμεση. Όσων χρωστάς και οφείλεις να επιστρέψεις».
«Είναι πρώτη προτεραιότητα». «Μέσω του διαμεσολαβητή μας».

enikos.gr