9 Μαρτίου 2012

Αϊβαλιώτης στη Βουλή για τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου:Και αν δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, ο Αντιπεριφερειάρχης, ας παραιτηθεί.


 Από τα πρακτικά της Βουλής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Α
..... κατάγομαι και από ένα νησί, την Ικαρία, εις την οποία υπάρχει πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχετε προσωπική ευθύνη και εμπλοκή, αλλά, ο «πράσινος» Αντιπεριφερειάρχης που βρίσκεται εκεί και του είχε δοθεί η λύση στο πιάτο με το σφαγείο στη Σάμο, με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 568/88, έχει δημιουργήσει φοβερό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή βράζει και η Σάμος και η Ικαρία για το ζήτημα του σφαγείου.
Μιλάμε για ασύλληπτα προβλήματα, μια βασανιστική και παρανοϊκή γραφειοκρατία και ένα πλέγμα αλληλοσυγκρουόμενων ρυθμίσεων, σαδιστικών διατάξεων, που υπήρχαν μέχρι τώρα -και ευτυχώς που βγαίνει αυτό το νομοσχέδιο- αναφορικά με τη γεωργία, διότι πολύ απλά κυριαρχεί το Κολωνάκι και όχι η ελληνική περιφέρεια. Δηλαδή, κυριαρχεί ο αέρας του air condition και όχι ο αέρας της ελληνικής εξοχής.
Η κτηνοτροφία λοιπόν, τραβάει και εκείνη τα ζόρια: λυγίζει κάτω από το βάρος μιας απίστευτης γραφειοκρατίας. Μήνες και χρόνια χάνονται, χαρτιά πάνε και έρχονται για υπογραφές, ο κόσμος ταλαιπωρείται, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάρουν κοινοτικούς πόρους διότι, όπως διάβασα στην ιστοσελίδα της κ. Παπαθανάση, το 85% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή δεν έχουν άδεια ιδρύσεως ή δεν έχουν άδεια λειτουργίας και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τους κοινοτικούς πόρους.
Φτάσαμε στον 21ο αιώνα και έπρεπε να υπάρξει ένας Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το ΛΑΟΣ για να εφαρμοστεί επιτέλους, η αρχή του «one stop shop». Δηλαδή, ένας κτηνοτρόφος, μια δημόσια υπηρεσία, ένα σημείο επαφής: αυτό που τόσα χρόνια ζητάνε όλοι οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι γεωργοί αλλά και οι επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα. Είναι, λοιπόν, αυτό μια νίκη κατά της γραφειοκρατίας.
 Έπρεπε να φτάσουμε στο 2012 και να υπάρξει ένας Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το ΛΑΟΣ για να εφαρμοστεί η αυτονόητη και διαδεδομένη αρχή «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», ώστε να αρχίσει να λειτουργεί κάτι αμέσως και να μην χάνονται οι μήνες και τα χρόνια, να μην χρειάζεται δεκαεπτά υπογραφές και έξι μήνες για να λειτουργήσει ένας στάβλος.
Θετικό είναι και το γεγονός ότι αποσοβείται ο κίνδυνος να κατεδαφιστούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με παραβάσεις πολεοδομικές και ότι οι κτηνοτρόφοι απαλλάσσονται από τα σχετικά πρόστιμα.
 Εδώ, όμως, με το σφαγείο –και το ξαναλέω, κύριε Υπουργέ- το κρυφτούλι που παίζουν κάποιοι με τους κτηνοτρόφους της Σάμου και της Ικαρίας είναι απίστευτο. Σταμάτησε να λειτουργεί το σφαγείο, οι Ικαριώτες και οι Σαμιώτες στέλνουν τα ζώα τους στην Αθήνα να τα σφάξουν. Το 30% ψοφάει στη διαδρομή μέσα στο καράβι ή αναγκάζονται να πάνε στη Σύρο ή στη Χίο.
Και έδωσε τη λύση ο κ. Ροντούλης με το Προεδρικό Διάταγμα 568/88. Τι έκανε ο «πράσινος» Αντιπεριφερειάρχης; Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος στη Σάμο, που είναι υπεύθυνος να δώσει επιτέλους, τη άδεια να λειτουργήσει το σφαγείο; Απειλούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εξώδικο.
Είμαι περίεργος να δω αν θα κινητοποιηθείτε τώρα, κύριε Υπουργέ. Ξέρω ότι είστε άνθρωπος και πολιτικός με συγκεκριμένο αποτύπωμα ήθους στη δημόσια ζωή της Ελλάδας. Και αν κινητοποιηθείτε και του δώσετε την εντολή, τώρα που θα του τη δώσει ομοϊδεάτης του –αν θα του τη δώσει, γιατί εσείς θα μας πείτε πώς προτίθεστε να κινηθείτε- αν θα εφαρμόσει επιτέλους, το Διάταγμα 568/88 το οποίο εξακολουθεί να ισχύει. Τι θα κάνει τώρα ο Αντιπεριφερειάρχης με το σφαγείο στη Σάμο;
Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως, με αυτά τα τερτίπια,  τα κρυφτούλια και με όλα τα υπόλοιπα βασανίζονται οι φτωχοί κτηνοτρόφοι και χάνουν σημαντικό μέρους του ζωικού κεφαλαίου.
Καταθέτω, λοιπόν, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, που δείχνει το μπάχαλο που επικρατεί στη Σάμο. Στην Ικαρία 35.000 κατσίκια και αρνιά περιμένουν να σφαγούν. Ο κόσμος περιμένει να βγάλει πέντε δεκάρες να δουλέψει, γιατί μέσα στον ορυμαγδό και στην καχεξία δεν υπάρχει σάλιο, όπως λέει και κάποιος δικός σας Υπουργός. Και τώρα έχει μπλέξει με τον γραφειοκρατικό μηχανισμό, τον χαρτοπόλεμο -στείλε χαρτί, πάρα χαρτί- με τον Αντιπεριφερειάρχη εκεί.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τι είναι εκεί: το μεσανατολικό και δεν μπορεί να λυθεί, επιτέλους; Μια φόρμουλα δεν μπορεί να βρεθεί να τελειώνουμε με το θέμα του σφαγείου στη Σάμο;
(DE)
(4SM)
Και αν δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, ο Αντιπεριφερειάρχης, ας παραιτηθεί. Είπε πολύ σωστά χθες ο κ. Ροντούλης στη σαμιακή τηλεόραση να παραιτηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης, αν δεν μπορεί. Ή μπορεί ή δεν μπορεί. Θα λειτουργήσει το σφαγείο; Τα τερτίπια του ενός και του άλλου; Με αυτά θα έχουμε να παλεύουμε