|
|
Σε έντονους τόνους διεξήχθη η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, ο οποίος εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε τη «λυσσώδη μάχη» που γίνεται εναντίον της πολιτικής για τα γενόσημα φάρμακα. Απέσυρε τη διάταξη για τους οικονομικούς μετανάστες ο Γ. Κουτρουμάνης. |
|
|
|
Εγκρίθηκε με 213 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 12 «παρών» ο εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας υπουργείων Εργασίας και Υγείας. Δεκτός κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και Λα.Ο.Σ., ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων.Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε όχι σε όλα, όπως και ο Λα.Ο.Σ., πλην του άρθρου 35 το οποίο υπερψήφισε, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε παρών μόνο για το άρθρο 89. Ειδικότερα:
Ψήφισαν συνολικά επί της αρχής και επί των άρθρων 283 βουλευτές. Επί της αρχής, ναι ψήφισαν 213 βουλευτές, κατά 58, ενώ 12 δήλωσαν παρόντες.
Ειδικότερα, επί των άρθρων:
Άρθρο 1: ναι 219, όχι 42 και 12 παρών
Άρθρο 11: ναι 215, όχι 68
Άρθρο 15: ναι 216, όχι 63, και 4 παρών
Άρθρο 21: ναι 227, όχι 56
Άρθρο 27: ναι 206, όχι 66
Άρθρο 30: ναι 223, όχι 60
Άρθρο 31: ναι 225, όχι 58
Άρθρο 32: ναι 224, όχι 59
Άρθρο 35: ναι 227, όχι 55 και 1 παρών
Άρθρα 36, 37, 38,39, 40: ναι 211, όχι 77, και 1 παρών
Άρθρα 41, 42: ναι 209, όχι 73 και 1 παρών
Άρθρα 43, 44, 45, 46, 47, 48: ναι 211, όχι 71 και 1 παρών
Άρθρο 80: ναι 230, όχι 53
Άρθρο 89: ναι 229, όχι 66, και 1 παρών
Άρθρο 98: ναι 216, όχι 66 και 1 παρών
Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου που δεν είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.
Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν πολλοί διαγραφέντες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι είχαν καταψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση, αλλά υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.
Από τους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Ναι» ψήφισαν ο Αλ. Αθανασιάδης και Χρήστος Μαγκούφης, «όχι» ψήφισαν ο Χρ. Κατσούρας και ο Γιάννης Αμοιρίδης. «Παρών» δήλωσαν δώδεκα βουλευτές οι: Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλειος Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Γ. Παπαμανώλης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Κυριακοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Κυριακή Τεκτονίδου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν η Άννα Βαγενά, η Βάσω Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέα Βουδούρης και Τσετίν Μαντατζί, Σπύρος Κουβέλης.
Συντεταγμένα ψήφισαν και κατά την αποψινή ψηφοφορία (όπως στην χθεσινοβραδυνή) και οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν προειδοποιηθεί ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος επειδή είχαν καταψηφίσει πριν από λίγες ημέρες το άρθρο για τα εργασιακά στην τελευταία δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Δημήτρη Κουσελά, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.
Από τη ΝΔ, «ναι» σε όλα ψήφισαν επτά διαγραφέντες από την Κ.Ο. και το κόμμα, οι: Τάσος Καρυπίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος Και Γ. Βαγιωνάς. Άλλοι επτά από τους βουλευτές που διαγράφηκαν υπερψήφισαν επί της αρχής και είπαν όχι σε άρθρα. Πρόκειται για τους: Γ. Βλάχο, Μ. Γιαννάκη, Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Καρασμάνη και Μ. Τζήμα. Στο «όχι» επέμειναν ο Δημήτρης Σταμάτης και η Έλενα Κουντουρά. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι: Σπύρος Γαληνός Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς και Χρ. Ζώης.
Υψηλοί οι τόνοι
Το νομοσχέδιο από το πρωί της Τετάρτης, που ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος, δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Σαλμάς, επέμειναν στην ανάγκη να αποσυρθεί η διάταξη για την επιβολή «εργόσημου» στους οικονομικούς μετανάστες, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δύομισι χρόνια πολιτεύτηκε στον χώρο της Υγείας χωρίς σχέδιο και σήμερα -όπως είπε- παραμονές εκλογών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με αποσπασματικό, όμως, τρόπο. «Το γεγονός ότι στο παρά πέντε επιχειρεί την αναδιάρθρωση που υποδείκνυε η ΝΔ από νωρίς, δηλώνει ότι αντελήφθη την αποτυχία της η ηγεσία του υπουργείου», τόνισε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπ. Χαλβατζής, επιτέθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους στην Υγεία και κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι «οι ηγήτορές της εμφανίζονται να φορούν αντιπασοκική λεοντή για να συγκαλύψουν ότι από τα 210 νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τα 125».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η ειδική αγορήτρια Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θεσμοθετεί πάνω σε νάρκες, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. «Είναι και αυτός ο εφαρμοστικός νόμος η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία έχασε τον προσανατολισμός της, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό», τόνισαν.
Για κατάργηση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των υπηρεσιών του και ολοκληρωτική μετάλλαξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγορώντας τον ότι έχει το θράσος να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και να μιλάει για συντεχνίες.
Αποσύρθηκε η διάταξη για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Απέσυρε τελικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την διάταξη που αφορούσε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η οποία μετατρεπόταν σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ενώ προανήγγειλε ότι θα την επανακαταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, μαζί με την αρμόδια υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την απόσυρση της, καθώς όπως υποστήριξαν δεν είναι στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας για να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του επείγοντος μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο.
Πριν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, είχε προηγηθεί η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστα Καρτάλη που επεσήμανε την ανάγκη να γίνει πρώτα διάλογος με τους ενδιαφερομένους και μετά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που είναι - όπως είπε - και η αρμόδια υπουργός, να την καταθέσει σε ανεξάρτητο νομοσχέδιο.
«Την αποσύρουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας. Η διάταξη θα επανακατατεθεί σε δύο μέρες, την ερχόμενη Τρίτη» απάντησε ο κ. Λοβέρδος.
Γ. Κουτρουμάνης: Απολύτως αναγκαίες οι αλλαγές στα εργασιακά
«Πολύ επώδυνες» αλλά απολύτως «αναγκαίες» «για μην ζήσει η χώρα τα χειρότερα» και επιστρέψει στην δεκαετία του ΄50, χαρακτήρισε τις αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά ο Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος για την μείωση των συντάξεων ανέφερε επίσης ότι έγιναν με γνώμονα να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ τόνισε πως αν δεν γινόταν οι αλλαγές οι μειώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες του 12%.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο στον τομέα του, εξήγησε πως αν δεν επέρχονταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί περισσότερο από το 12% γιατί τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 25%, ενώ 800.000 ασφαλισμένοι που οφείλουν, δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το υπουργείο του εξήντλησε τα περιθώρια «για να προστατεύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους», στόχο που - όπως είπε - υπηρετούν οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν ως τροπολογίες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν 700.000 συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων 500.000 οι άνεργοι και 200.000 οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών, κυρίως άτομα με αναπηρία. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη μία πλευρά έχουν ως στόχο να καλύψουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον άνεργο, είτε είναι μισθωτός, είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας που διέκοψε την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και τον εργαζόμενο που δεν συμπλήρωσε τις απαραίτητες προβλέψεις τις οποίες προβλέπει κάθε ταμείο για ασφαλιστική κάλυψη.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
- Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι που διασφαλίζει την συγχρηματοδότηση και τη δουλειά στους εργαζόμενους στους δήμους και θέλει να καλύψει 40.000 συνταξιούχους ή ανάπηρους.
- Την αποσύνδεση 11 επιδομάτων από τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα παραπληγίας, τυφλότητας, απόλυτης αναπηρίας και παροχές ώστε να μην έχουν μείωση από την μεταβολή που υπάρχει στο κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη ή στον κατώτατο μισθό.
- Τη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας το οποίο επειδή ακριβώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό θα επέφερε από σήμερα την μείωσή του κατά 22%. Τόνισε μάλιστα ότι ο ΟΑΕΔ κάνει συγκεκριμένη επεξεργασία στο θέμα αυτό, έτσι ώστε τουλάχιστον για αυτούς που επιδοτούνται μετά από εργασία πολλών ετών και έχουν καταβάλλει σημαντικές εισφορές στον ΟΑΕΔ να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας.
Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το εργόσημο στους οικονομικούς μετανάστες (την οποία απέσυρε μετά από αντιδράσεις της ΝΔ) λέγοντας πως δημιουργούσε νέο θεσμικό πλαίσιο για 200.000 ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι και εργάζονται με «μαύρα».
«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες να έχουμε διασφαλισμένους τους πόρους στα ταμεία όταν η αγορά έχει σημαντικά προβλήματα: Το εργόσημο, η κάρτα εργασίας, το μέτρο της ταυτόχρονης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, το θέμα της καταβολής των εισφορών μαζί με τις αποδοχές είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τα Ταμεία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας καταλήγοντας.
Επικριτικός ο Γ. Καρατζαφέρης
Έντονα επικριτικός για τον εφαρμοστικό νόμο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Είναι ένα πρόχειρο νομοθέτημα που δεν είναι δημιούργημα Λοβέρδου. Και δεν ξέρω κάτω από το βάρος ποιών πραγμάτων σας οδήγησε, κύριε υπουργέ, να το φέρετε. Κάτι δεν πάει καλά. Και αν χάλασε και ο Λοβέρδος, τότε φαντάσου τι έγινε με τους άλλους» ανέφερε δηκτικά ο κ. Καρατζαφέρης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να απαντήσει, τι έγινε και περικόπτονται σε αυτό το νομοσχέδιο οι συντάξεις, ενώ όπως είπε «είχε δοθεί μάχη και είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη των τριών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ότι δεν θα κοπούν».
Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και για τα γενόσημα φάρμακα, υποστηρίζοντας ότι «το καλό φάρμακο θα είναι πλέον για αυτόν που έχει να το πληρώσει, ενώ ο φτωχός θα το παίρνει από τρίτες χώρες». Πρότεινε δε να στηριχθεί η παραγωγή αντιγράφων στην Ελλάδα, ακόμα και με τη συμμετοχή της ΜΟΜΑ του στρατού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανδ. Λοβέρδος: «Δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο»
Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στην αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Αριστεράς, που διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία του επείγοντος: ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για πραξικοπηματική λογική, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τα κατηγόρησε για προσχηματική άγνοια.
Ο υπουργός επιτέθηκε σε όσους με δημαγωγικά επιχειρήματα, όπως είπε, αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου και τον ίδιο προσωπικά για την πολιτική του στο φάρμακο.
Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του μνημονίου, που προβλέπει ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικό πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω στην προσπάθεια της χώρας να εξοικονομηθεί άλλο ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2012 από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προηγούμενα δύο χρόνια έφτασε το ένα δισ. 750 εκ. ευρώ.
«Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς» είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε:
«Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη, ανίερα και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο».
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων θα φτάσει από το 18% στο 50% τονίζοντας ότι δεν μπορεί, σε άλλες χώρες που παράγουν οι ίδιες πρωτότυπα φάρμακα να γίνεται η αντικατάστασή τους έως και 90% και στην Ελλάδα «να υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση».
Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης. Ανέφερε ότι ήδη 30 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει προς συζήτηση σχετική τροπολογία, που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις.
Για τις δραστικές ουσίες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις, ωστόσο δεν κατάφερε να βγάλει το θέμα από τη λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Ο υπουργός απάντησε και σε όσους αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, κάνοντας λόγο για τερτίπια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί «οι δυστροπίες δύο τριών συλλόγων να καταστρέφουν τη χώρα».
«Εμείς λέμε «όχι» στους δημαγωγούς, τους δημοκόπους, τους παρασιτικούς, αυτούς που αποπειρώνται να μετατρέψουν τη χώρα σε συντεχνία» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και διευκρίνισε εκ νέου ότι «άπαξ και ένας φαρμακοποιός θέλει να ανοίξει, θα λειτουργεί όλο το ωράριο και όχι πειρατικά». Είναι δε υποχρεωμένοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να δηλώνουν αυτή τους την πρόθεση δύο φορές τον χρόνο -Οκτώβριο και Μάιο- στον φαρμακευτικό τους σύλλογο και η ανακοίνωση θα γίνεται από την περιφέρεια.
Πυρά από την αντιπολίτευση για τα γενόσημα
Τα πυρά της αντιπολίτευσης εστιάζονται κυρίως στα γενόσημα φάρμακα και στη μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου στις διαφωνίες για τα γενόσημα. «Εδώ και πέντε μέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη, ενάντια σε μια παγκόσμια πολιτική και ενάντια στον αγώνα για ισορρόπηση της χώρας για τα γενόσημα φάρμακα. Εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
|
|