1 Μαρτίου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Κάθε οικοδομικός κανονισμός ακολουθεί την εποχή του, υποστήριξε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την έννοια αυτή το σχέδιο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που παρουσιάστηκε χθες εξυπηρετεί την ενσωμάτωση των...
νέων αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, που μέχρι σήμερα εμποδίζονταν ή αποθαρρύνονταν από την ισχύουσα νομοθεσία. Και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ενθάρρυνση των μεγάλων επενδύσεων του real estate, καθώς «πριμοδοτεί» γενναία τις συνενώσεις οικοπέδων με κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων, αλλά και κάθε είδους νέο κτίριο σε εκτός σχεδίου περιοχή που θα χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως «ειδικού ενδιαφέροντος». Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος νέων στοιχείων, όπως την αλλαγή της έννοιας του ημιυπαίθριου, την αύξηση των εργασιών για τις οποίες δεν θα απαιτείται κάποιου είδους οικοδομική άδεια και μια σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των στοιχείων εκείνων της οικοδομής στα οποία παρατηρούνται οι συχνότερες πολεοδομικές παραβάσεις, όπως πατάρια, υπόγεια και σοφίτες.
Το σχέδιο νόμου, που θα αλλάξει τον τρόπο ανέγερσης νέων κτιρίων, παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις για 5 ημέρες. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Σηφουνάκης, στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Βασικά στοιχεία
Ο νέος κανονισμός δεν φέρνει... την επανάσταση στον τρόπο δόμησης, καθώς παραμένουν οι έννοιες του συντελεστή δόμησης, του συντελεστή όγκου, της αρτιότητας και της κάλυψης του οικοπέδου ως βασικών στοιχείων που καθορίζουν τον τρόπο οικοδόμησης. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται με έμμεσο τρόπο τόσο τα τετραγωνικά που μπορεί κάποιος να χτίσει, όσο και το ύψος των κτιρίων. Ταυτόχρονα μειώνεται το ανώτατο «αποτύπωμά» τους (κάλυψη) από 70% σε 60% του οικοπέδου. Πιο συγκεκριμένα:
1. Αλλάζει η έννοια του ημιυπαίθριου όπως τον γνωρίζαμε έως σήμερα. Ημιυπαίθριος θεωρείται ο χώρος που έχει μια ανοιχτή πλευρά, το μήκος της οποίας είναι μικρότερο ή ίσο του ενός τρίτου του περιγράμματος του χώρου. Οταν η διάσταση αυτή ξεπερνά το ένα τρίτο, τότε ο χώρος ονομάζεται «στεγασμένος υπαίθριος χώρος» (μπορούμε να τον φανταστούμε ως έναν πιο επιμήκη ημιυπαίθριο, παρά ως ένα δωμάτιο με ανοιχτή πλευρά). Οι επιφάνεια του στεγασμένου υπαίθριου χώρου προσμετράται στον συντελεστή μόνο όταν ξεπερνά το 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί. Οι δε ημιυπαίθριοι με τη νέα τους έννοια προσμετρούνται κανονικά στον συντελεστή, εκτός αν έχουν ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων (μπορούμε να το φανταστούμε ως δύο ημιυπαίθριους, τον έναν πάνω από τον άλλον σε δύο διαδοχικούς ορόφους, χωρίς ενδιάμεσο «πάτωμα»).
2. Στην επιφάνεια που καταλαμβάνει το κλιμακοστάσιο με τον ανελκυστήρα δεν προσμετρούνται 25 τ. μ. ανά όροφο. Δεν προσμετρούνται στον συντελεστή, επίσης, οι κατακόρυφοι αγωγοί που εξυπηρετούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, καθώς και η επιφάνεια που καλύπτουν αίθρια και όλοι οι αγωγοί (λ. χ. φωταγωγοί) που εξυπηρετούν τον φωτισμό και τον αερισμό του κτιρίου.
3. Μειώνεται από 1,5 μ. σε 1,2 μ. το ύψος που ένα υπόγειο επιτρέπεται να υπερβαίνει τη στάθμη του εδάφους.
4. Οταν το υπόγειο αφορά βοηθητικές χρήσεις (λ. χ. αποθήκες), δεν προσμετρείται στον συντελεστή. Αν αποτελεί χώρο κύριας χρήσης (δηλ. συνδέεται λειτουργικά με το υπόλοιπο κτίριο) τότε προσμετρείται μόνο το 50%. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παράνομη αλλαγή χρήσης υπογείων.
5. Σήμερα οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρούνται στον συντελεστή. Σε αυτούς προστίθενται οι υπόγειες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου (λ. χ. γεωθερμικά συστήματα) και που μπορούν να «βγαίνουν» εκτός του περιγράμματος του κτιρίου.
6. Τα πατάρια δεν προσμετρούνται αν το εμβαδόν τους είναι μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου και δεν αποτελούν ανεξάρτητο όροφο. Αναλόγως, οι σοφίτες δεν προσμετρούνται αν έχουν συνολικό εμβαδό μικρότερο ή ίσο του μισού χώρου του κάτω ορόφου και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψους τους είναι μικρότερο από 2,2 μ.
7. Δεν επιβαρύνει τον συντελεστή επιφάνεια θερμομόνωσης άνω των 5 εκατοστών.