Φωτιές, μεγάλες φωτιές άναψε η αιφνίδια (παρότι αναμενόμενη) υποψηφιότητα Παπουτσή στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε αφεθεί να πιστεύει ότι θα οδηγούσε εντελώς εκ του ασφαλούς και με τους ρυθμούς του την κούρσα και τις διαδικασίες, αναγκάζεται να επιταχύνει και να μπει πιο γρήγορα στο παιχνίδι.
Οι συνεργάτες του Βενιζέλου αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα σαν να ξύπνησαν από λήθαργο και άρχισαν να κινητοποιούνται, νιώθοντας ότι το κόμμα δεν είναι ακόμα σερβιρισμένο στο πιάτο, παρότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μοιάζει να είναι το απόλυτο φαβορί. Το πολύ στενό επιτελείο του, που περιλαμβάνει τον Πάρη Κουκουλόπουλο, την Τόνια Αντωνίου, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Νίκο Σαλαγιάννη και τον Κώστα Καρτάλη, κυκλοφόρησε από την Τρίτη κείμενο με το οποίο ζητά τις υπογραφές των βουλευτών του κόμματος για τη στήριξη της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Μάλιστα η «περιφορά» του κειμένου τις δύο πρώτες μέρες προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις μεταξύ βουλευτών, αφού ορισμένοι έθεσαν θέμα για τον άκομψο τρόπο που τους τίθεται το θέμα της υπογραφής του. Η σπουδή να κυκλοφορήσει το κείμενο προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και οι ερμηνείες είναι πολλές. Να δούμε λοιπόν τι λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Επιχειρήθηκε:♦ Να γίνει επίδειξη δύναμης δίνοντας στην υποψηφιότητα Βενιζέλου την εικόνα του απόλυτου φαβορί με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.
♦ Να «μαντρώσει» πολλούς παπανδρεϊκούς βουλευτές που επιθυμούν να έχουν πολιτική προοπτική πριν πολιορκηθούν από τον πιο γνήσιο εκφραστή του παπανδρεϊσμού Χρήστο Παπουτσή.
♦ Να κόψει τον δρόμο και την όποια προοπτική μιας τρίτης υποψηφιότητας από τα δεξιά του Βενιζέλου που θα καλύπτει το κενό που άφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος πιέζεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να ασχοληθεί με το κόμμα αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή. Πολλά στελέχη του επισημαίνουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί προκειμένου να έχει μια συγκροτημένη παρουσία, αν και ο ίδιος λέει ότι είναι γνωστός τόσο ο λόγος του όσο και η πολιτική του πορεία και δεν χρειάζεται να συστηθεί στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα αναφέρει ότι η αποχώρησή του από την κυβέρνηση πρέπει να γίνει ομαλά και χωρίς πολλούς κλυδωνισμούς, αφού οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν επιτρέπονται κινήσεις που θα διαταράξουν την πορεία της χώρας. Παρά τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Λουκά Παπαδήμο, έχει συζητήσει επί μακρόν μαζί του τον τρόπο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να κρατά και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών για την προεκλογική περίοδο και όσο διάστημα απομείνει μέχρι να παραδώσει την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών από την άλληπυκνώνειτιςεπαφέςτου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να τον στηρίξουν στη μάχη του για την ηγεσία. Εκτός των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Σκαν-δαλίδη και Πέτρο Ευθυμίου, συνεχίζει τις επαφές του με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται στο τέλος - έστω και χλιαρά - να του προσφέρει τη στήριξή της. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μοιάζει πολιτικά απομονωμένος εντός του ΠΑΣΟΚ, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο να πειστεί να «καταστείλει» τις πολιτικές φιλοδοξίες του και να τον στηρίξει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Το πρόβλημά του όμως είναι ότι για να ικανοποιηθούν οι προβλέψεις του Καταστατικού θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 95 μοναδικές υπογραφές από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και βουλευτές. Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν στη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ απέκτησε πολιτικούς φίλους, κανένας δεν συμμερίστηκε τα όσα είπε για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, στην οποία μετείχε με διακριτό ρόλο.
Αξιοπρεπής παρουσία
Στην άλλη πλευρά του λόφου η υποψηφιότητα Παπουτσή μοιάζει με τον αγώνα του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει ότι κανείς δεν κατεβαίνει σε έναν αγώνα για να χάσει, αλλά γνωρίζει ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν τον ευνοούν και η μάχη που πρέπει να δώσει για μια αξιοπρεπή παρουσία είναι πολύ σκληρή. Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Παπουτσής, ο οποίος επιθυμεί να εκφράσει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, είναι πολλές. Ας δούμε τις σημαντικότερες:
♦ Μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να εκφραστούν από τον πολιτικό λόγο του Παπουτσή έχουν ήδη αναχωρήσει προ πολλού από το ΠΑΣΟΚ.
♦ Ο χώρος των παπανδρεϊκών είναι κατακερματισμένος και δεν έχει τη συνοχή που εξασφάλιζε η παρουσία του Γιώργου. Ο στρογγυλός λόγος Βενιζέλου και η άρνησή του να «υπονομεύσει» τον τέως πρωθυπουργό δεν μπορεί να προσδώσουν αυτόματα στον Παπουτσή τον ρόλο του υπερασπιστή του απερχόμενου προέδρου του κόμματος.
♦ Η αποχώρηση 21 βουλευτών που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και η προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον Χάρη Καστανίδη και τη Λούκα Κατσέλη δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στη συγκρότηση ενός «κοινωνικού μετώπου» εντός του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί όμως λένε ότι η υποψηφιότητα Παπουτσή θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ΠΑΣΟΚ, αφού συγκρατεί εντός του κόμματος στελέχη και μέλη τα οποία θέλουν να εκφράσουν μια άλλη πολιτική, πιο κριτική απέναντι στο μνημόνιο και τη φιλελεύθερη παντοκρατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συγκινούνται από έναν απολίτικο, κεντρώο και μάλλον άνευρο πολιτικό λόγο του Βενιζέλου, που επιχειρεί να είναι πραγματιστικός και ρεαλιστικός, αλλά δεν έχει όραμα και σοσιαλιστική πνοή. Συνεργάτες και φίλοι του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι πολλοί θα θελήσουν να τον χτυπήσουν για την πορεία του στο υπουργείο και κυρίως να τον αποκόψουν από το αριστερό ακροατήριο με αιχμή την αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής. Μιλάνε μάλιστα και για προβοκάτσιες που θα στηθούν, αλλά και τη δύναμη παρέμβασης που έχει στα Μέσα Ενημέρωσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δύο στοιχεία που μπορούν όμως να λειτουργήσουν συσπειρωτικά ως προς την υποψηφιότητά του.
Φοβικότητα
Το θέμα της σχέσης του Χρήστου Παπουτσή με τον Μιχάλη Καρχιμάκη φρόντισε να το θέσει πρώτη η «στενή» (!!!) φίλη του Σοφία Γιαννακά, η οποία αναρωτήθηκε δυνατά αν επειδή έχουν παντρευτεί δύο αδελφές θα μπορεί ο γραμματέας του κόμματος να δείξει αντικειμενικότητα στη διαδικασία των εκλογών. Η ανάδειξη του θέματος, σύμφωνα με στελέχη που πρόσκεινται στον γραμματέα του κόμματος, υποκρύπτει φοβικότητα, αφού υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες για το αδιάβλητο των εκλογών και εκτιμούν ότι αν τεθεί ανοιχτά θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλη και περιττή ένταση. Η βολή κατά Καρχιμάκη υποκρύπτει, σύμφωνα με πολλούς, και την καχυποψία για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην εκλογή ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού φέρεται κάποιοι να αμφισβητούν ευθέως τη βούλησή του να εγγυηθεί τις διαδικασίες και το αδιάβλητο των εκλογών και αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.
Όπως και να έχει, πάντως, ο Παπουτσής συνεχίζει τις διερευνητικές του επαφές με πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα και τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από βουλευτές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Μάλιστα επιδιώκει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο κάλεσμα όσων στελεχών διαφοροποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στην πορεία των δύο τελευταίων χρόνων. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στην ανάγκη να κληθούν πίσω όλοι όσοι διαφοροποιήθηκαν εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις για την πορεία του ΠΑΣΟΚ εντός μνημονίου, αν δεν έχουν διαρρήξει πλήρως τις γέφυρες με το κόμμα. Παλεύει μάλιστα για την επάνοδο στο ΠΑΣΟΚ της Λούκας Κατσέλη και μιας σειράς βουλευτών που δεν έχουν επιτεθεί προσωπικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και μπορεί πιο εύκολα να γίνουν αποδεκτοί, παρότι όλοι οι διαγραφέντες είναι κόκκινο πανί για τους βενιζελικούς. Η ίδια η Λούκα Κατσέλη θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η επάνοδός της στο ΠΑΣΟΚ είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος και ο μόνος δρόμος προκειμένου να είναι συνομιλητής του κόμματος την επαύριο είναι να δημιουργήσει τον δικό της χώρο, μαζί με τον Χάρη Καστανίδη και μια σειρά βουλευτών που διαγράφηκαν, αν και το ερώτημα αν προλαβαίνουν να στήσουν ένα αξιοπρεπές «μαγαζί» μέχρι τις εκλογές παραμένει αναπάντητο.
Οργή
Το μπλοκάρισμα για την επάνοδο των «αριστερόστροφων» είναι ότι οι περισσότεροι βενιζελικοί θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κόμμα βοηθήθηκε να ξεφορτωθεί ένα λαϊκιστικό κομμάτι του που το κρατούσε δέσμιο με το παρελθόν. Και εκτιμούν ότι έπειτα από μια πορεία στην έρημο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει, αν δεν επιχειρήσει να στρογγυλέψει για μια ακόμα φορά τον πολιτικό του λόγο. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ενώ μια σειρά βενιζελικών βουλευτών πίεζαν, δυσφορούσαν και αρνούνταν να ψηφίσουν νέα μέτρα, οδηγώντας τον Παπανδρέου στην παραίτηση από την πρωθυπουργία, αυτοί που τελικά δεν άντεξαν και διαγράφηκαν είναι όσοι τον στήριξαν πιο δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια. Γι’ αυτό ίσως και η ένταση από τη διαγραφή τους είναι πιο μεγάλη, όπως και η οργή τους απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σημείο ανησυχίας η ρητορική Βενιζέλου
Ο πολιτικός πολτός που προκύπτει από τη ρητορική Βενιζέλου είναι το σημείο ανησυχίας μιας σειράς βουλευτών που έχουν πιο ριζοσπαστικές - μεταρρυθμιστικές απόψεις. Θεωρούν λοιπόν ότι ο κεντρώος Βενιζέλος θα ακολουθήσει την πεπατημένη και δεν θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία να κάνει τομή με το παρελθόν. Επικεφαλής αυτής της τάσης είναι ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Θόδωρο Πάγκαλο, που επηρεάζουν μια σειρά στελεχών. Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι πιέζεται ο Γιάννης Ραγκούσης να βγει μπροστά, αλλά το ερώτημα και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι αν βγαίνουν τα κουκιά, αν μπορεί δηλαδή να συγκεντρώσει τις 95 μοναδικές υπογραφές που χρειάζονται. Ο ίδιος ο Ραγκούσης δηλώνει δυνατά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη όμως ο Πάγκαλος, με βασικό αγωγό της πληροφόρησης τον Οργανισμό Λαμπράκη, μας ενημέρωσε ότι ετοιμάζει πολιτική πλατφόρμα για τη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, που θα δεσμεύει το κόμμα στις προεκλογικές εξαγγελίες του. Χτες το απόγευμα στο πολιτικό του γραφείο αναμενόταν να γίνει συνάντηση βουλευτών προκειμένου να συζητηθεί το κείμενο - πολιτική πλατφόρμα και να διερευνηθεί αν υπάρχει οργανωτική και εκλογική δυνατότητα για έναν υποψήφιο που θα έχει μεταρρυθμιστικό - ριζοσπαστικό και εκσυγχρονιστικό λόγο. Και όλοι εκτιμούν ότι ο μόνος που έχει αυτή τη δυνατότητα είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, αφού απορρίπτουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο είχαν αρχικά ρίξει το βάρος τους, θεωρώντας ότι κάνει πολιτικά παιχνίδια και συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον.
Η συμφωνία του Λοβέρδου με τον Βενιζέλο ήταν η αιτία να κοπούν μαχαίρι οι πολιτικές σχέσεις και ζυμώσεις του υπουργού Υγείας με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θόδωρο Πάγκαλο. Η σπουδή δε του Λοβέρδου να ανακοινώσει ότι δημιουργεί οργανωμένη τάση εντός του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τον Βενιζέλο δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του.
Έτσι Ραγκούσης - Πάγκαλος ακόμα κι αν δεν κατορθώσουν να μπουν σφήνα στις επιδιώξεις Βενιζέλου για σαρωτική επικράτηση εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι επιδιώκουν τη δημιουργία δικής τους τάσης που θα τους επιτρέψει να είναι ισότιμοι συνομιλητές εσωκομματικά και να μην εξαφανιστούν από τη γνωστή πολιτική πληθωρικότητα του Βενιζέλου.
Το αίνιγμα Ραγκούσης
Ο αστάθμητος παράγοντας Ραγκούσης είναι και ο λόγος που η βενιζελική πτέρυγα τρέχει και δεν φτάνει να συγκεντρώσει υπογραφές από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι μπορεί να συγκεντρώσει 250 υπογραφές από τα περίπου 350 μέλη του οργάνου. Ουσιαστικά, πάντως, μετά τις αθρόες αποχωρήσεις και παραιτήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πια πόσα μέλη έχει το Εθνικό Συμβούλιο, αν και ένα κόμμα σοβαρό και συγκροτημένο θα όφειλε να ξεκαθαρίζει και το κυρίαρχο όργανό του να ανακοινώνει τους επιλαχόντες που παίρνουν τη θέση των παραιτηθέντων και όλοι να γνωρίζουν πόσοι και ποιοι ακριβώς μετέχουν. Επ’ αυτού να πούμε ακόμα ότι παρότι οι 21 βουλευτές έχουν διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν διαγραφεί από το κόμμα, αφού ο πρόεδρος δεν έσπευσε να κινητοποιήσει την αρμόδια επιτροπή. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο με τους βενιζελικούς, όντας στα κάγκελα, να ζητούν διαγραφές όλων εδώ και τώρα και ξεκαθάρισμα του
τοπίου. Ο τελευταίος παράγοντας που ακόμα δεν έχει εκφραστεί στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ είναι τα περίφημα ορφανά του Παπανδρέου, μια σειρά στελέχη όπως ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Φ. Σαχινίδης, ο Σ. Ξυνίδης και μια σειρά υφυπουργοί, που θέλουν είτε να προασπιστούν τη μέχρι τώρα πολιτική τους παρουσία, είτε τη συμμετοχή τους στην επόμενη μέρα και παραμένουν σιωπηλοί ως προς τον χορό υποψηφιοτήτων και πρωτοβουλιών που έχει φουντώσει τις τελευταίες ώρες..topontiki