29 Φεβρουαρίου 2012

Μήνυση κατέθεσε η ανεξάρτητη Βουλευτής Α Αθήνας Άννα Βαγενά


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ  ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Αννας Βαγενά του Γεωργίου, κατοίκου Αθηνών
ΚΑΤΑ
Κατά παντός υπευθύνου που θα προκύψει από την δικαστική έρευνα της παρούσης αναφοράς.
……………………………..
Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,
Όπως γνωρίζετε, θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος της χώρας μας είναι ο σεβασμός και η προστασία των αξιών που συνθέτουν την υπόσταση του ανθρώπου, αξίες που  αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος) έναντι των πολιτών,  ενώ οι συνταγματικές διατάξεις καθιερώνουν, επίσης, το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), το οποίο θεωρείται ως κύριο θεμελιώδες δικαίωμα, με ιδιαίτερες εκφάνσεις του όπως το δικαίωμα προστασίας της ζωής τους, (άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος) καθώς και το δικαίωμα προστασίας της υγείας (άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος).
Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 παρ. 1 εδ. α του ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας [η οποία αποτελεί το σύνολο των αξιών που απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου, ενώ, επίσης, στο δικαίωμα που θεμελιώνεται σ` αυτήν (προσωπικότητα), το οποίο έχει διαπλαστεί από το νόμο ως ένα δικαίωμα-πλαίσιο, περικλείονται τα έννομα αγαθά της τιμής, της ζωής, της υπόληψης, της υγείας, της ελευθερίας, της σωματικής ακεραιότητας, κλπ., τα οποία δεν αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα, αλλά επιμέρους εκδηλώσεις, εκφάνσεις ή πλευρές του ενιαίου δικαιώματος της προσωπικότητας, έτσι ώστε η προσβολή οποιασδήποτε από τις εκφάνσεις αυτές να συνιστά ταυτόχρονα και προσβολή της συνολικής έννοιας της προσωπικότητας (ΑΠ 195/2007, δημοσιευμένη στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών NOMOS, ΕφΑΘ 219/2007, ΕΦΑΔ 2008, 67, ΠΠρΑΘ 29/2007, ΝοΒ 2007, 626, ΜΠρΧαλκ. 91/2004, ΝοΒ 2005, 320)], ο νόμος καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη εκείνου που προσβάλλει, ως προς την αξίωση για την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον (ΑΠ 1143/2003, ΕλλΔνη 46, 394, ΕφΑΘ 12154/1990, ΕλλΔνη 32, 1673, ΕφΑΘ 1688/1998, ΕλλΔνη 39, 667, ΕφΑΘ 2750/2006, ΝοΒ 2006, 1008).
Συνακόλουθα, το άρθρο 57 του ΑΚ συνιστά μία γενική ρήτρα και αποτελεί συγκερασμό των συνταγματικών διατάξεων των άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1, με συνέπεια στο δικαίωμα της προσωπικότητας να περιλαμβάνεται τόσο ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου που είναι και ο πυρήνας του δικαιώματος, όσο και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Με τη διάταξη του άρθρου 57 του ΑΚ, η προστασία του δικαίου εκτείνεται και σ` εκείνους τους συντελεστές που αποτελούν την ατομικότητα του προσώπου, είτε αυτοί αναφέρονται στην φυσική του υπόσταση (ζωή, σωματική ακεραιότητα, υγεία), είτε στην πνευματική, ηθική ή κοινωνική του ατομικότητα. Στην έννοια της προσωπικότητας περιέχονται, όπως προαναφέρθηκε, όλες εκείνες οι αστάθμητες αξίες που απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου και προστατεύονται όλα τα αγαθά που τη συγκροτούν, ειδικότερα, δε, μεταξύ άλλων, α) στοιχεία που αναφέρονται στη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία του προσώπου (σωματικά αγαθά), β) στοιχεία που ανάγονται στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου (ψυχικά αγαθά).
Για τη διασφάλιση των παραπάνω συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, το Κράτος, δια των αρμοδίων οργάνων του,  έχει ρητή υποχρέωση να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα, η δε άρνηση ή παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Κράτους να λάβουν τα μέτρα αυτά συνιστά ευθεία παράβαση των καθηκόντων τους και θεμελιώνει αξίωση αποζημίωσης υπέρ των πολιτών.
Η παράνομη παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης των αγαθών της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας κατά τέτοιον τρόπο, ώστε είτε να αλλοιώνεται ή να καταργείται η απόλαυση των θεμελιωδών αυτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του προσώπου που παρεμποδίζεται, η οποία παρέχει σε αυτόν τις προβλεπόμενες από τα άρθρα 57 και 59 του ΑΚ αξιώσεις για άρση της προσβολής και παύση αυτής στο μέλλον, καθώς και, αν υφίστανται οι σχετικές προϋποθέσεις, αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης (ΑΠ 1731/2006, ΝοΒ 2007, 353).
Περαιτέρω, με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Η διάταξη προστατεύει, εκτός των άλλων, και την οικονομική ελευθερία, εφόσον βέβαια με αυτήν δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων, δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Έτσι, η επιχειρηματική δραστηριότητα, ως οικονομική ελευθερία, πρέπει να ασκείται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προσβάλλει την προσωπικότητα των άλλων, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξίωση να ζει και να κινείται σε καθαρό και υγιές περιβάλλον.
Στη προκείμενη περίπτωση:
Ζώ, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι την τελευταία 15ετία κοινωνικά και επαγγελματικά στη περιοχή  του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο. Οι συνθήκες διαβίωσης στην εν λόγω περιοχή έχουν προ πολλού καταστεί ανυπόφορες, γεγονός που έχω καταγγείλει δημοσίως πολλές φορές μέχρι σήμερα, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Σήμερα όμως, η κατάσταση έχει αποβεί σε τέτοιο βαθμό επικίνδυνη για την κυκλοφορία, την υγεία και την ασφάλειά μας (όχι μόνον εμού και της οικογενείας μου αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής), που, είναι εντελώς αδύνατον να εξακολουθήσει η εκεί διαβίωσή μας και εργασία μας.
Η μόλυνση από τη συνεχή και  καθημερινή αφόδευση των περιφερόμενων ή άστεγων ημεδαπών και αλλοδαπών, από τη χρήση ναρκωτικών των ναρκομανών που αφήνουν κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου τις μολυσμένες σύριγγες, τα υπολείμματα τροφών και άλλων αντικειμένων, η ανυπόφορη δυσοσμία, η εμφάνιση εντόμων και τρωκτικών εμποδίζουν ακόμα και αυτή  την έξοδό μας από το σπίτι μας. Όπως γίνεται αντιληπτό η υγεία  μας, η ασφάλειά μας και η ακώλυτη κυκλοφορία μας, καθώς επίσης και η ανάπτυξη της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, (δηλ. η λειτουργία του Θεάτρου ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), ευρίσκονται σήμερα σε μέγιστο κίνδυνο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άσκηση των θεμελιωδών συνταγματικών μας δικαιωμάτων στην ασφάλεια, την υγεία και την ελεύθερη άσκηση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, δια της παρούσης μου αναφέρω τα εξής: Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Μεταξουργείο, Κεραμεικός Πλατεία Κουμουνδούρου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου) : Η διασταύρωση των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη, όλος ο πεζόδρομος της Ιάσονος, η διασταύρωση Δεληγιώργη και Αγησιλάου και γενικότερα όλη η περιοχή, έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από πολυάριθμη ομάδα ναρκομανών, που παραμένουν εκεί νυχθημερόν, έχοντας δημιουργήσει ένα είδος μόνιμου “καταυλισμού”, κοιμούνται και αφοδεύουν εκεί, δημιουργώντας έτσι εστία μολύνσεων, που προκαλεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Κατά τη διάρκεια επίσης όλου του 24ωρου, προμηθεύονται από “άγνωστα” άτομα, ναρκωτικές ουσίες και κάνουν χρήση αυτών με σύριγγες, τις οποίες μετά αφήνουν έκθετες στο δρόμο μαζί με άλλα υπολείμματα χρήσης (βρώμικα πανιά, βαμβάκια, κλπ). Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στον περίβολο της Πλατείας Κουμουνδούρου και στους πέριξ δρόμους. 
Λόγω της γειτνίασης των προαναφερομένων σημείων με το χώρο κατοικίας και εργασίας μου, τόσον εγώ και η οικογένειά μου, όσο και όλοι οι περίοικοι, αντιμετωπίζουμε προφανή, άμεσο και ενεστώτα κίνδυνο βλάβης της υγείας μας, ώστε αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο κίνδυνος αυτός θα επέλθει μετά βεβαιότητας.
Επί πλέον, όπως προανέφερα, η έδρα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι στην οδό Ακαδήμου 14-16, στο θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ένα πολύ-πολιτιστικό χώρο που δημιούργησα μαζί με τον σύζυγό μου Λουκιανό Κηλαηδόνη, και περιλαμβάνει, εκτός από τη πιο πάνω θεατρική αίθουσα, ένα χώρο μουσικών εκδηλώσεων (το «ΠΑΤΑΡΙ») και ένα εστιατόριο (το ΑΝΝΑΣ). Λόγω του υποβιβασμού της περιοχής εξ αιτίας των παραλείψεων των αρμοδίων αρχών και οργάνων της πολιτείας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, οι παραπάνω επαγγελματικές μας δραστηριότητες άρχισαν από καιρό να υπολειτουργούν και σήμερα το μεν εστιατόριο έκλεισε, το ΠΑΤΑΡΙ έκλεισε, η δε θεατρική αίθουσα λειτουργεί εξ ανάγκης μόνο 2 φορές την εβδομάδα τις απογευματινές ώρες δηλ. πριν πέσει το σκοτάδι στη περιοχή, φυσικά με υποτυπώδη προσέλευση κοινού. Η ίδια, λόγω των προπεριγραφομένων συνθηκών της περιοχής, έχω υποχρεωθεί να «μεταφέρω» - υποβαλλόμενη σε πρόσθετα έξοδα - την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε άλλους χώρους της Αθήνας, (όπως λ.χ. στο θέατρο ΑΛΦΑ της οδού Πατησίων, το θέατρο ΖΙΝΑ της Λεωφ. Αλεξάνδρας). Εχω υποχρεωθεί να μεταβαίνω και στην επαρχία, με πρόσθετη επιβάρυνσή μου με ενοίκια και λοιπά έξοδα, αφού ο ιδιόκτητος επαγγελματικός μου χώρος έχει καταστεί κυριολεκτικά άχρηστος και δεν μου παρέχει τη δυνατότητα να αποσβέσω τις δαπάνες μου και εξασφαλίσω το αναγκαίο για τον βιοπορισμό μου εισόδημα.
Και όλα αυτά, μολονότι πληρώνω τους φόρους, τις έκτακτες εισφορές, τα ειδικά τέλη ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας κλπ. χωρίς να έχω τις αντίστοιχες ανταποδοτικές παροχές από τη πολιτεία.
Ολες οι παραπάνω αναφερόμενες συνθήκες οφείλονται στην πλήρη αδράνεια της συντεταγμένης πολιτείας, ειδικότερα δε σε παράλειψη των αρμοδίων  οργάνων της πολιτείας, (Υπουργών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αστυνομικών Αρχών, Περιφερειακών Οργάνων κλπ) και  των υφισταμένων αυτών οργάνων και υπηρεσιών να λάβουν, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, μολονότι η υφιστάμενη κατάσταση, οι συνθήκες εξαθλίωσης της συγκεκριμένης περιοχής, η πλήρης έλλειψη ασφάλειας, ο κίνδυνος της υγείας των κατοίκων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών, ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ από πλήθος διαμαρτυριών και παρεμβάσεων  και άλλων πολιτών και φορέων, από τον τύπο και τα ΜΜΕ.
Επειδή, οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας να λάβουν μέτρα αποτροπής του κινδύνου ζωής, υγείας και ασφαλείας μας, όπως απαιτούν οι θεσπισμένοι συνταγματικοί κανόνες της χώρας μας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο βασικά αγαθά των πολιτών, συνιστούν  βαρεία παράβαση καθήκοντος, η οποία προβλέπεται και τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα
Επειδή δικαιούμαι και νομιμοποιούμαι στην υποβολή και εξέταση της παρούσας αναφοράς, μετά από ακρόασή μου σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος
Επειδή εγκαλώ για βαρεία παράβαση καθηκόντων τους όλα τα κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμόδια όργανα της πολιτείας και κάθε τρίτο, που θα προκύψει από την εξέταση τη παρούσας ως υπεύθυνους για τις βλαπτικές συνέπειες που προέρχονται από την υπαίτια παράλειψή τους να λάβουν μέτρα προς προστασία της ζωής, της υγείας, της ασφάλειας και της ακώλυτης άσκησης της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στη περιοχή του Μεταξουργείου, και
Επειδή επιφυλάσσομαι παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου και κάθε άλλης αξίωσης για αποζημίωσή μου,
ΖΗΤΩ
Να διερευνηθούν οι καταγγελόμενες παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων, των δημοσίων, δημοτικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών, 
Να διατάξετε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας,  να ληφθούν άμεσα μέτρα προς αποτροπή του αμέσου κινδύνου υγείας και ασφάλειας με εντολή σας προς κάθε αρμόδιο,
Να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάθε αρμόδιο δημόσιο λειτουργό για παράβαση καθήκοντος και
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.
Προσκομίζω ενδεικτικώς τέσσερις (4) φωτογραφίες  για την απόδειξη της παρούσας αναφοράς μου.
Αθήνα, 17-2-2012
Με τιμή

Αννα Βαγενά