30 Ιανουαρίου 2012

«Δεν μπορούμε να έχουμε σφαγεία με προϋποθέσεις Βερολίνου σε κάθε μικρό νησάκι»


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
«Δεν χρειάζονται άλλα σφαγεία στη χερσαία Ελλάδα. Η Ολλανδία έχει μόλις 6 σφαγεία σε όλη την επικράτεια και εκτρέφει 5 φορές περισσότερα χοιρινά και μοσχάρια απ’ ό,τι εμείς», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Σφαγείων, Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο οποίος τονίζει πως η πτώση τζίρου στον κλάδο κυμαίνεται από 35% ώς 50%.
Οπως εξηγεί, «για να είναι ένα μικρό σφαγείο σύννομο, με τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις που επιβάλλει η Ε.Ε., το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Μόνο ο βιολογικός καθαρισμός κοστίζει τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα μεγαλύτερο σφαγείο για να καλύψει τις ανάγκες ενός νομού ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ».
«Η Ευρώπη μπορεί να θέτει αυστηρούς περιορισμούς, αλλά οφείλει να κατανοήσει το γεωγραφικό ανάγλυφο. Δεν μπορούμε να έχουμε σφαγεία με προϋποθέσεις Βερολίνου σε κάθε μικρό νησάκι, που εξυπηρετεί τον τοπικό πληθυσμό. Με τη δική τους λογική, θα έπρεπε να πιάσουμε όλον τον κόσμο στα χωριά και να μοιράζουμε πρόστιμα», μας ανέφερε πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να τα σφάζουν στη χώρα τους, επικαλούμενες περιβαλλοντικά θέματα, αλλά κυρίως για να δώσουν θέσεις εργασίας. Ομως η Ελλάδα πέρυσι αποφάσισε να δίνει ζωντανά τα ζώα στην Τουρκία, επειδή εκεί τα σφάζουν με ειδικό τρόπο, παρουσία ιμάμη που τα διαβάζει. Θα μπορούσε να γίνει η σφαγή στην Ελλάδα, στη Θράκη, ώστε να δουλέψει κι εκεί ο κόσμος. Χάσαμε πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλά. Με τη σφαγή του ζώου, μένουν το δέρμα, τα υποπροϊόντα, τ’ απόβλητα που αξιοποιούνται. Τα υπολείμματα γίνονται κρεατάλευρα, από τα οποία παράγονται σκυλοτροφές. Παίρνουμε λίπος, το οποίο πηγαίνει για βιοντίζελ», τονίζει ο κ. Μεγαλοβασίλης.
Τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνει, το κόστος είναι μικρό.
«Εχουμε το χαμηλότερο κοστολόγιο από τις βαλκανικές χώρες. Ο έμπορος μας φέρνει το ζώο και από τα υποπροϊόντα πληρώνει και το σφαγείο. Το κοστολόγιο είναι 30-40% κάτω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Δανία σφάζει με 26 ευρώ το κομμάτι το χοιρινό, η Γερμανία με 22 ευρώ κι εμείς με 10 ευρώ, ενώ στους κτηνοτρόφους κάνουμε συνήθως ειδική έκπτωση».
ελευθεροτυπία