21 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Βουλευτών προς τον Πρόεδρο της Βουλής για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2011

Προς:
κ. Φίλιππο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 Γνωρίζετε ότι η ίδρυση ενός περιφερειακού πανεπιστημίου μπορεί να υπαγορεύεται από πολλούς λόγους, πέραν των προφανών εκπαιδευτικών: εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς, ίσων ευκαιριών, πολιτισμικούς κλπ.

Η πολιτική απόφαση ίδρυσης Πανεπιστημίου στο Αρχιπέλαγος, εξυπηρετούσε όλους τους ανωτέρω πολλαπλούς στόχους, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ege University) με έδρα τη Σμύρνη, ή του -ιδρυθέντος το 1979- Πανεπιστημίου «Ανατολικής Μεσογείου» (Eastern Mediterranean University) στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προέβλεψε πως «θα αποτελέσει την καλύτερη θωράκιση του Αιγαίου και πως θα δικαιώσει όσους εργάστηκαν για την ίδρυσή του». 

Γνωρίζετε επίσης την πολύ σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση του δικτύου συνεργαζόμενων Γυμνασίων και Ανωτέρων Σχολών στο Αιγαίο, που με την υποστήριξη του Αδαμάντιου Κοραή,  συνέβαλε στην ανάπτυξη του Νεοελληνικού διαφωτισμού καθώς επίσης και το όραμα του Έλληνα μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή για την ίδρυση Πανεπιστημίου Αιγαίου.  

«Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας χαρακτήρισε ομόφωνα θετική αλλά και αναγκαία, την ίδρυση του περιφερειακού πανεπιστημίου στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για κάλυψη όλων των ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών του ελλαδικού χώρου. Στην εκτίμηση αυτή, η Ολομέλεια οδηγήθηκε με βάση την ανάλυση των συγκεκριμένων οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών αναγκών, αλλά ακόμα και των ειδικών δυνατοτήτων που συνδέονται άμεσα και στενά, τόσο με την ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας, της σημασίας και των προβλημάτων του κάθε ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, όσο και με την ιστορική, επιστημονική και πολιτιστική του παράδοση».

Αυτά αναφέρθηκαν ένα χρόνο πριν από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 1984.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση 27 χρόνων λειτουργίας του, η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός ριζικά νέου υποδείγματος πανεπιστημιακού ιδρύματος, στενά συνδεδεμένου με τις ιδιομορφίες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, εξελίσσεται ικανοποιητικά, και αυτό οφείλεται και στη νέα κουλτούρα ενός πανεπιστημιακού campus που αναπτύχθηκε στο Αρχιπέλαγος, με βάση τις νέες τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφόρησης.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατάφερε να διατηρήσει και να καλλιεργήσει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου, και να μετατραπεί σε μοχλό πολύπλευρης, δυναμικής και συνολικής ανάπτυξης και προώθησης της επιστημονικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η έκθεση αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της προσπάθειας του Ιδρύματος για ποιότητα σε όλα.

Επειδή δεν μπορεί, και δεν πρέπει να υπάρξει, ούτε μία σκέψη για οποιαδήποτε περιθωριοποίησή του για οποιοδήποτε λόγο, σας ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία υποστήριξης του Ιδρύματος για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά, κυρίως, για την ανάπτυξη που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή, αιτούμεθα τη διεξαγωγή ειδικής συζήτησης για το Πανεπιστήμιο, παρουσία των πρυτανικών αρχών, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.


Με τιμή,


Κωστής Μουσουρούλης
Σπύρος Γαληνός
Άδωνις Γεωργιάδης
Νικόλαος Ζωίδης