Οπισθεν ολοταχώς στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας (χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος), προοπτική που άφηνε ανοιχτή μέχρι πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, έκανε χθες η κυβέρνηση.
Βλέπει ως το μόνο τρόπο διαφυγής της από τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επικύρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι για την έκτη δόση του δανείου της τρόικας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ακόμα κι αν η νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου δεν επικυρωθεί εγκαίρως, τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά.
«Είτε ως έκτη δόση του παλιού δανείου είτε ως πρώτη του νέου, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα διασφαλισθούν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος χθες:
* Την καθυστέρηση της υλοποίησης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου την απέδωσε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των χωρών-μελών που πρέπει να τις επικυρώσουν.
Αυτές οι διαδικασίες στις περισσότερες χώρες θα αρχίσουν τούτο τον μήνα, ορισμένες χώρες όμως (π.χ. Σλοβακία) θα τις ολοκληρώσουν τον Δεκέμβριο. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ότι κανένα Κοινοβούλιο δεν θα μπλοκάρει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.
Ο κ. Παπανδρέου πάντως για το θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των αποφάσεων του Ιουλίου αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ.
* Επιτέθηκε στη Ν.Δ. για το αίτημά της να γίνουν εκλογές χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη. «Η Ν.Δ. επικαλείται εκλογές, ενώ επίκειται η ολοκλήρωση των συμφωνιών που θα θέσουν τα θεμέλια για την ασφαλή πορεία της χώρας. Οταν έχεις λοιπόν μπροστά σου την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, δεν παίζεις με εκλογές. Ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο του κ. Καραμανλή, την πλήρη καταστροφή», είπε.
Στο μεταξύ:
Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις πιέσεις ορισμένων συντεχνιών και μειοψηφιών -δικές του είναι οι εκφράσεις- και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με κάθε κόστος.
Στο πνεύμα αυτό χθες και ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και είπε ότι το επάγγελμα των ταξιτζήδων θα απελευθερωθεί χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν πληθυσμιακά κριτήρια.
Η κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη με κάθε τρόπο επισείουν ακόμα και το ακραίο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, όπως έκανε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και προκύψουν, όπως είπε, καθυστερήσεις λόγω π.χ. μια πρόωρης εκλογικής διαδικασίας, που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης για 2-3 μήνες.
«Επειδή και στην Ευρώπη θα υπάρχουν άλλες εξελίξεις, όλη αυτή η διαδικασία θα μας πάει ένα χρόνο πίσω και μπορεί να προκύψει το χειρότερο σενάριο, ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι πρωθυπουργός της δραχμής», είπε.
Αργότερα ο κ. Μόσιαλος που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι η κ. Διαμαντοπούλου δεν μίλησε για έξοδο από το ευρώ κι ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση.
* «Μόνο και μόνο που λέει τη λέξη "δραχμή", η κ. Διαμαντοπούλου τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης. «Δεν είδε η κ. Διαμαντοπούλου ότι τα spread έφτασαν σήμερα στις 1.730 μονάδες;
Ούτε άκουσε τις δηλώσεις του κ. Ρόμπαϊ, ο οποίος απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ;».*
ελευθεροτυπία