Οι αγορές προεξοφλούν αυτή την στιγμή ότι τα νέα για την Ελλάδα σήμερα στη σύνοδο κορυφής των Βρεξελλών δεν θα είναι αρνητικά και η πτώση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων που είχε ξεκινήσει δειλά τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα έχει ενταθεί με αποτέλεσμα να μετράμε περίπου 150 μονάδες κάτω (σχεδόν 10%) από τα κατώτατα τη περασμένη εβδομάδας. Ενδεχόμενη άνοδο των spreads θα σημαίνει ότι αλλάζουν οι προβλέψεις.
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά spreads βρίσκονται στις 1.395 μονάδες βάσης, με πτώση 59 μ.β., ενώ πτωτικά κινούνται και τα ελληνικά 5ετή CDS, στα επίπεδα των 2.400 μονάδων βάσης.
Μικτή είναι η εικόνα στα spreads της υπόλοιπης «περιφέρειας», με τα ιρλανδικά να υποχωρούν κατά 10,64 μονάδες βάσης στις 1.018 μ.β., τα ισπανικά να υποχωρούν κατά 4,75 μ.β. και τα ιταλικά κατά 8,53 μ.β.
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα spreads της Πορτογαλίας, στις 917 μονάδες βάσης, ενισχυμένα κατά 7,39 μ.β.
Σίγουρα γι'αυτό "ευθύνεται" εν μέρει η συμφωνία επί της στρατηγικής που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα χρέους οι Μέρκελ-Σαρκοζί και Τρισέ μετά από διαπραγματεύσεις επτά ωρών.
Η πρόταση Σαρκοζί αφορά μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%. Η πρωτοβουλία Σαρκοζί προκάλεσε αισιοδοξία, μετά το βαρύ κλίμα που επικράτησε ύστερα από τις δηλώσεις της Μέρκελ, ιδιαίτερα μετά την αιφνίδια πρόσκληση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να μετάσχει στο δείπνο των δύο ηγετών.
Το σχέδιο της γαλλικής πλευράς προβλέπει δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αλλά και την επιβολή φόρου στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να αποδώσει 50 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Η λύση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% του ελληνικού χρέους, αναφέρουν οι «Financial Times» που απεκάλυψαν το σχέδιο.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόκειται για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών, η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους από 15 έως 30 χρόνια και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.
Εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο Steffen Seibert, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «άκουσαν και τις προτάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, ο οποίος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, και αντάλλαξαν τις απόψεις τους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, μέσω τηλεφώνου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γαλλικό προεδρικό γραφείο, Γαλλία και Γερμανία «συμφώνησαν σε μια κοινή γαλλό-γερμανική θέση και έχουν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, ώστε να τη λάβει υπόψη του εν όψει της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης».
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται μέτρα για τη μείωση του χρέους της χώρας, χαμηλότερα επιτόκια και βεβαίως η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν χθες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σταθμίζουν» το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με το ποσό του νέου δανείου προς την Ελλάδα να εκτιμάται στα 70 δισ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Κάνει επίσης λόγο για ανταλλαγή ελληνικού χρέους με νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών.
Εξάλλου, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι Merkel και Sarkozy συμφώνησαν κατά της επιβολής τραπεζικού φόρου για τη συμμετοχή των ιδιωτών κάτι στο οποίο είχαν αντιδράσει σοδρά οι τραπεζίτες.
Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, που έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.
Στη Σύνοδο της Πέμπτης θα μετάσχουν και οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ανάμεσά τους, ο Γιόζεφ 'Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr