Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο για τις δικηγορικές αμοιβές, τις κρατήσεις και τα γραμμάτια προείσπραξης. Ποιες ενστάσεις εκφράζει ο ΔΣΑ
"Οδηγίες προς ναυτιλλομένους" που αφορούν τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες που προσφεύγουν στα δικαστήρια εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με τις δικηγορικές αμοιβές, καθώς και τις προκαταβολές φόρου και τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά τους ταμεία εν όψει του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος.
Με αφορμή το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3919 και 3943/11) για τις δικηγορικές αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης ο ΔΣΑ, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις (καθώς οι νεοεισαγόμενες διατάξεις δεν έχουν ακόμα ερμηνευθεί αυθεντικά ούτε έχουν δοκιμαστεί στην πράξη), επισημαίνει ότι:
1 Δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμοιβές, αλλά η αμοιβή συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέα (πελάτη).
2 Η δικηγορική αμοιβή καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία. Αν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία, τότε ισχύουν οι "νόμιμες αμοιβές" με τα ελάχιστα όριά τους όπως έχουν προσδιοριστεί με τη σχετική υπουργική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2007 (ή με τον Δικηγορικό Κώδικα).
Αυτά τα ελάχιστα όρια μπορεί να αξιώσει ο δικηγόρος και δικαστικά, στην περίπτωση που δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία για την αμοιβή. Η έλλειψη έγγραφης συμφωνίας δεν συνδέεται με την επιβολή κυρώσεων, ιδίως φορολογικών.
3 Στα συμβόλαια δεν προβλέπονται πλέον "νόμιμες αμοιβές" και συνεπώς, εάν δεν γίνει έγγραφη συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και εντολέα, δεν υπάρχει πλέον κάποιο συγκεκριμένο ποσό αμοιβής που μπορεί να αξιώσει ο δικηγόρος.
4 Το γραμμάτιο δεν συνδέεται πλέον με την προείσπραξη αμοιβής, αλλά εκδίδεται αποκλειστικά για να υπολογιστούν οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, τις οποίες υπόχρεος να καταβάλει είναι ο δικηγόρος, εκτός από την περίπτωση της έμμισθης εντολής, όπου υπόχρεος για καταβολή είναι ο εντολέας (π.χ. εταιρεία), αλλά "ευθύνεται εις ολόκληρον" και ο δικηγόρος έναντι των ταμείων. Ανεξάρτητα από το ύψος της συμφωνηθείσας αμοιβής, οι κρατήσεις υπολογίζονται πάντοτε πάνω στα "ποσά αναφοράς" που προέβλεψε ο ν. 3919/11.
5 Εάν ο δικηγόρος εισπράξει τη "νόμιμη αμοιβή" σε δικαστηριακές πράξεις, δεν μπορεί να αφαιρέσει από αυτήν ως εισόδημα το ποσό των κρατήσεων που κατέβαλε στον οικείο δικηγορικό σύλλογο.
6 Στο γραμμάτιο δεν υπολογίζεται ΦΠΑ από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, όπως επιβεβαιώνει προφορικά η Διεύθυνση ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, αφού δεν συνδέεται με αμοιβή.
Σχετικά με την προκαταβολή φόρου 15%, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης. Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων υπό τον πρόεδρό της Ιω. Αδαμόπουλο προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να γίνεται η προκαταβολή μέσω του δικηγορικού συλλόγου, να περιορίζεται στις δικαστηριακές μόνο πράξεις και να υπολογίζεται μόνο επί του ποσού της "νόμιμης αμοιβής" (και όχι στην επιπλέον αμοιβή, ούτε στις εξώδικες πράξεις, ούτε στα συμβόλαια) όπως γίνεται τώρα μέχρις ότου εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση. Πάντως ο ΔΣΑ διευκρινίζει ότι εάν ο δικηγόρος συμφωνήσει να πάρει το ποσό των κρατήσεων για τα ταμεία από τον εντολέα του επιπλέον της αμοιβής του και εντάξει το ποσό στην Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ), τότε ο ΦΠΑ επιβάλλεται στο συνολικό ποσό της ΑΠΥ (αμοιβή + κρατήσεις), αλλά ως ακαθάριστο εισόδημα θεωρείται μόνο η αμοιβή, αφαιρουμένων των κρατήσεων.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
εθνος