4 Ιουλίου 2011

«Απέναντι» στις αλλαγές του υπουργείου τάχθηκαν οι πρυτάνεις Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για Νόμο που θέλει «υποταγμένα ΑΕΙ»

«Απέναντι» στις αλλαγές του υπουργείου τάχθηκαν οι πρυτάνεις
Σύνοδος των Πρυτάνεων (φωτό αρχείου) ( Πηγή: Eurokinissi)

Σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για «εμπάθεια» του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα και για «αλλαγές εξπρές» στην ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους, εξέδωσαν τελικά οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου τους στον Βόλο.

Η συνεδρίαση της Συνόδου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου από τις εργασίες της, ενώ σχεδόν καθολικά (με την εξαίρεση των πρυτάνεων Κρήτης, Οικονομικού πανεπιστημίου και πανεπιστημίου Ιονίων νήσων) οι πρυτάνεις τάχθηκαν «απέναντι» στο υπουργείο Παιδείας και τις αλλαγές που προωθεί, κάνοντας λόγο για ένα Νόμο που θέλει «υποταγμένα ΑΕΙ» και μα Πολιτεία που αντι να τα στηρίζει τους επιτίθεται.


Απο αύριο Δευτέρα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ξεκινούν σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλίου με θέμα των νέο Νόμο Πλαίσιο, αλλά και κινήσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις θέσεις τους.


Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος πρυτάνεων του ΑΕΙ

Η 67η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε στο Βόλο στις 1-2 Ιουλίου 2011 διαπίστωσε ότι, μετά από 9 μήνες, το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ίδια τακτική. Επιδεικνύει εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές εξπρές στην Ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους και μάλιστα τη στιγμή που οι παντός τύπου διαρροές προδίδουν την ύπαρξη κρυφής ατζέντας. Η Σύνοδος Πρυτάνεων, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, δεν μπορεί να ασχολείται με διαρροές, δεν είναι όμως διατεθειμένη να εθελοτυφλεί, όταν τα Πανεπιστήμια και η ελληνική κοινωνία απαξιώνονται και εμπαίζονται κατά αυτό τον τρόπο.

Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία:


- Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.


- Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.


- Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.


- Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.


Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:


* Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.


* Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η Διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.


* Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.


* Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσ ών της πανεπιστημιακής κοινότητας.


* Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια.


Η κοινωνία δε χρειάζεται ένα υποταγμένο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, έχει ανάγκη, μεταξύ των άλλων, τα ελληνικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, προκειμένου να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με διεθνείς διακρίσεις και την ικανότητα που επέδειξαν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν την κρίση με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, αντί να αναδείξει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως σύμμαχο, επιτίθεται διαρκώς σε αυτό. Γιατί, άραγε, η κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων μειώθηκε το 2010-2011 έως 50% και το 2011-2012 16% επιπλέον, όταν ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το οποίο δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνά το 7%;


Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καλεί έστω και αυτή την έσχατη στιγμή το Υπουργείο να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και τα Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει από καιρό συγκεκριμένες προτάσεις σε σημαντικά ζητήματα λειτουργίας και ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως:


* Η ενίσχυση της κοινωνικής λογοδοσίας.


*Η αναδιοργάνωση της διοίκησης.


* Τα Προγράμματα σπουδών.


* Η έρευνα.


* Η ανάπτυξη και η οικονομική διαχείριση.


Η Σύνοδος αποφασίζει να αναλάβει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι Πρυτανικές αρχές λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

βημα