ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
EUROPEAN UNIVERSITY ASSOCIATION: ΡΙΖΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΟΚ 30% ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ø ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Ø ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 40% ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 20% ΙΤΑΛΙΑ, 18% ΛΕΤΟΝΙΑ, 9% ΙΡΛΑΝΔΙΑ, 7% ΙΣΛΑΝΔΙΑ, 8% ΓΙΑ ΕΣΤΟΝΙΑ – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
Ø ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΩΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
Ø ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Ø ΜΑΡΙΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ - ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΣΗ.
Ø ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ: ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ - ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16.
Αθήνα, 20 Μαΐου 2011
Έρευνα - καμπάνα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή 20/5/2011 από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Δρ. Πέτρου Παπαγεωργίου με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Ένωσης (European University Association) στα πλαίσια της διεθνούς τριημερίδας EALT στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ (ΙΕΚ Δομή και Athenian College) σε συνεργασία με ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Πολωνία. (Συνημμένα η παρουσίαση & τα στοιχεία σε powerpoint καθώς και photo)
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή της κυρίας Μαριέτας Γιαννάκου, Ευρωβουλευτού Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Παιδείας και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Βούρου.
Σύμφωνα με την έρευνα σκληρές περικοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη, που επηρεάζει άμεσα τόσο τη διδασκαλία όσο και την έρευνα των Ιδρυμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για πρώτη φορά εισάγονται πιλοτικά δίδακτρα για τους αλλοδαπούς σπουδαστές στα Πανεπιστήμια της Φιλανδίας και της Σουηδίας, που θεωρούνται χώρες πρότυπα για τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ενώ οι περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη φτάνουν έως και το 40!
Απογοητευτικές είναι και οι προβλέψεις για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφού προβλέπεται μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά 30%, μείωση των εισακτέων κατά 10.000, δηλαδή πάνω από 10% και κλείσιμο τμημάτων.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε τονίστηκαν τα εξής:
- Η κυρία Μαριέτα Γιαννάκου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα φαινόμενα των αιώνιων φοιτητών, στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί επιτέλους το εκπαιδευτικό σύστημα και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τονίζοντας ότι το 2004 η ΝΔ είχε προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αναφερόμενη στην εγκατάλειψη του τετραετούς προγραμματισμού στην εκπαίδευση είπε ότι η Κυβέρνηση παρανομεί.
- Ο κ. Γιάννης Βούρος ανέφερε ότι τις δύσκολες ημέρες που ζούμε είναι απαραίτητη η συναίνεση και παρουσίασε τους νέους πυλώνες πλήρους αναμόρφωσης της δημόσιας εκπαίδευσης ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο. Σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος δέχτηκε ότι οι καιροί πλέον άλλαξαν.
- Ο κ. Γιώργος Τσατσαμπάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ και Πρόεδρος του ΙΕΚ Δομή τόνισε ότι στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε η γενική πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν αρκεί πλέον για την επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου, αλλά η αγορά εργασίας απαιτεί πιστοποιημένες εξειδικευμένες γνώσεις. Συμπλήρωσε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ώριμη και αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό τις ανάγκες των νέων για εκπαίδευση και κατάρτιση και των εργαζόμενων για επαγγελματική εξέλιξη μέσω της δια βίου μάθησης.
- Ο κ. Ευάγγελος Κουτούκης, διευθυντής του Athenian College, ανέφερε ότι είναι έτοιμη η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση στην Ελλάδα να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί καλύπτοντας ενδεχόμενα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επιτυχημένη λειτουργία στην Ελλάδα εξειδικευμένων τμημάτων συμβουλευτικής, που δεν προσφέρονται ακόμη από τα δημόσια Πανεπιστήμια, παρά λειτουργεί μόνο ένα μεταπτυχιακό τμήμα. Μάλιστα εκτίμησε ότι ήρθε ο καιρός να απενοχοποιηθεί η συνεργασία των ιδιωτικών Κολλεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Στα πλαίσια του τριημέρου ELAT προηγήθηκε δημοσιοποίηση έρευνας που διενεργήθηκε από την ALCO για το Athenian College, όπου προέκυψε ότι παραπάνω από τους μισούς νέους εργάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον, 1 στους 2 νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά και 1 στους 3 νέους φοβάται ότι θα χρειαστεί να σταματήσει τις σπουδές του.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε Παρασκευή 20 Μαΐου 2011 στις 12:00 από το ΙΕΚ Δομή, με την υποστήριξη του Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALT – Europan Action Leadership Tool (www.ealt.gr).