Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννη Ραγκούση
ΘΕΜΑ: ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Η Λέσβος συνιστά την επιτομή των σχεδιαστικών αστοχιών του σχεδίου «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ καταδεικνύει ότι η αρχή «ένας δήμος ανά νησί» υπήρξε για την περίπτωση των μεγάλων νήσων άτοπη και οδήγησε σε πλήθος δυσλειτουργιών.
Μία από τις πολλές αστοχίες του επονείδιστου σχεδίου «Καλλικράτη» είναι ο ρόλος που επιφύλαξε τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Ρόλος που τείνει να εξελιχθεί σε διακοσμητικό, δεδομένου ότι έχουν τίτλο αλλά όχι αρμοδιότητες ούτε και πεδίο δράσης και ευθύνης. Ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης που ζει μέσα στις τοπικές κοινωνίες και έχει πλήρη εποπτεία των προβλημάτων της καθώς και την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο, παραμένει αδρανοποιημένο. Παραδείγματος χάριν στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα σε έναν σωλήνα ύδρευσης σε μία κοινότητα, κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, σήμερα πρέπει για την αντιμετώπιση του να κινητοποιηθεί ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται πρόβλημα στην κοινότητα, στην άμεση αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο ενώ υπερφορτώνονται με δουλειά και αρμοδιότητες οι αντιδήμαρχοι.
Η κονιορτοποίηση του χρόνου, της προσοχής και των προσπαθειών του Κεντρικού Συμβουλίου αναπόφευκτα το αποσπά από το σημαντικό έργο του στρατηγικού σχεδιασμού και της διαχείρισης στο ευρύτερο επίπεδο. Έτσι αφενός υπάρχει ένα ανενεργό δυναμικό που έχει δυνατότητες άμεσης παρέμβασης και αφετέρου δημιουργούνται προσκόμματα στην λειτουργία του Κυβερνείου. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η κοινή λογική απαιτεί να εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες για καθαριότητα, φωτισμό, μικρές παρεμβάσεις για άμεση αντιμετώπιση στην ύδρευση, στην αγροτική οδοποιία και την αποκατάσταση μικρής εκτάσεως τοπικών ζημιών στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Παράλληλα με το αίτημα της τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με το χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι ΟΤΑ στη Λέσβο, η τοπική κοινωνία του νησιού θέτει το αίτημα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων προς τα κατά τόπους συμβούλια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι θα πράξει για να διορθωθεί η συγκεκριμένη σχεδιαστική αστοχία στο σχέδιο «Καλλικράτης» και να θεσπιστεί πεδίο δράσης και ευθυνών για τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Γαληνός