Σε άρθρα και δημοσιεύματα εμφανίζεται η απογραφή του πληθυσμού ως υποχρεωτική. Μάλιστα αναφέρονται και κυρώσεις για όσους δεν επιθυμούν να απογραφούν, με ποσά από 1000 έως 50.000 ευρώ, βάσει του Ν.3832/2010 περί σύστασης της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ωστόσο διαβάζοντας κάποιος το νόμο διαπιστώνει ότι η.....
αλήθεια είναι διαφορετική..
Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 «Διοικητικές κυρώσεις» του νόμου αναγράφονται τα εξής :
“1. Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβάλλονται στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας ή στο νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή στο φυσικό πρόσωπο οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεών τους που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο, τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του ΕΛ.Σ.Σ. και από κάθε άλλη διάταξη που αφορά τις υποχρεώσεις πρόσβασης σε πηγές, μητρώα ή αρχεία ή την παροχή στοιχείων, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση στατιστικών:
α) Σύσταση για άρση της παράβασης μέσα σε ορισμένη αποκλειστική προθεσμία.
β) Πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν παρέλθει άπρακτη η αποκλειστική προθεσμία για άρση της παράβασης.”
Ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα στα οποία μπορούν να επιβληθούν οι παραπάνω κυρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεών τους, είναι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου τα φυσικά πρόσωπα που «…αποκτούν, με οποιονδήποτε τρόπο, πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, δεσμεύονται από το απόρρητο και έχουν υποχρέωση χρήσης αυτών των στοιχείων αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.»
Σε καμία περίπτωση ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις σε άλλα φυσικά πρόσωπα και δεν περιγράφει ως παράβαση την άρνηση παραχώρησης στοιχείων στην στατιστική υπηρεσία.
Ν.3832/2010 http://www.taxnews.tv/news/nomos-3832-2010/