13 Μαρτίου 2011

Σήμα για σαρωτικές αλλαγές

Με σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν αποκλείεται να τραβήξει το «χαρτί» του ανασχηματισμού ακόμη και πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου έχει εξετάσει όλες τις εκδοχές, τα σχήματα και τα πρόσωπα που «κουμπώνουν» με τον στόχο επανεκκίνησης της κυβερνητικής μηχανής. Εχει δεχθεί πλήθος εισηγήσεων, τις οποίες και έχει συζητήσει αναλυτικά με έμπιστους συνομιλητές του. Εχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε άλλο παρά απορρίπτει τολμηρά βήματα, που οδηγούν εκ των πραγμάτων στο ανακάτεμα της τράπουλας. Δίνει έμφαση στην αναδιάταξη των δυνάμεων στα παραγωγικά υπουργεία και στη «σφαγή» σημαντικού αριθμού υφυπουργών, σκέφτεται σοβαρές αλλαγές και ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου, την «ίδρυση» ακόμη δύο υπουργείων, αλλά και το συνολικό μάζεμα του κυβερνητικού σχήματος.


Σήμα για σαρωτικές αλλαγές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την «καταιγίδα» ανακατατάξεων θέλει να πετύχει τη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, με το οποίο θα «απαντήσει» αποφασιστικά στις τελευταίες «αρρυθμίες» και στην απουσία συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Ταυτόχρονα επιδιώκει με τη συμπλήρωση της νέας «λίστας» να χτίσει τη βάση για τη συγκρότηση μιας επίσης ευέλικτης Πολιτικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης - ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός που επιλέγει έχει δομικά χαρακτηριστικά και άμεση σχέση με τον χρόνο ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης. Που σημαίνει; Στον «φάκελό» του με τη σχετική ένδειξη ο πρωθυπουργός έχει κρατήσει εισηγήσεις για τον πλήρη αιφνιδιασμό στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δηλαδή πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, να έχει παρουσιάσει τη νέα ομάδα κρούσης. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτή η επιλογή κρύβει εκπλήξεις ειδικά για τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου - δεν «στοιχηματίζουν» όμως για την κατεύθυνση.

Το πλάνο
Το δεύτερο σενάριο μιλά για ανασχηματισμό την «επομένη» της επιστροφής του Γ. Παπανδρέου από τη Σύνοδο (είτε εντός του Σαββατοκύριακου, είτε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου). Το τρίτο σενάριο... φτάνει κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα (στα μέσα Απριλίου).

«Τα σενάρια αυτά πάντως ακυρώνονται μόνο με εκλογές!», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά να δώσει τη μάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Εξετάζει όμως τα σενάρια περί ανασχηματισμού υπό την προϋπόθεση να γίνει σε πολιτικό χρόνο που θα απορροφά κραδασμούς - η καλή εξέλιξη στη Σύνοδο θα δώσει πολιτικό οξυγόνο για κάποιες εβδομάδες, αλλά από την άλλη πλευρά η σημερινή κατάσταση δεν... πάει άλλο», επαναλαμβάνει το εν λόγω στέλεχος, θεωρώντας δεδομένο τον ανασχηματισμό.

Κεντρική αλλαγή αποτελεί ο ορισμός συντονιστών -ενδεχομένως δύο στον αριθμό- που θα έχουν ουσιαστικά ρόλο αντιπροέδρων με αρμοδιότητες. Πληροφορίες δεν αποκλείουν την τιμητική αποστρατεία του Θ. Πάγκαλου ή την παραμονή του με ταυτόχρονη αναβάθμιση δύο στελεχών, των κ. Βενιζέλου και Ρέππα σε ρόλο συντονιστών τεσσάρων κυβερνητικών κύκλων (δημοσιονομικού, αναπτυξιακού, εξωτερικών-άμυνας, παιδείας-πολιτισμού κ.ά.).

Αγνωστο παραμένει το εύρος των αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο - θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το «κείμενο» της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εφόσον δεν μετακινηθεί σε άλλο κρίσιμο υπουργείο, θα έχει διαφορετικό (περισσότερο επιτελικό) ρόλο και τη συνδρομή ενός ισχυρού-ράμπο υφυπουργού για τα έσοδα. Συζητείται όμως εντόνως αλλαγή και στην κορυφή, με τον ορισμό άλλου κορυφαίου στελέχους - ακούγονται μεταξύ αλλων τα ονόματα των κ. Λοβέρδου, Βενιζέλου και της Βάσως Παπανδρέου.

Ολοι υπό κρίση
Ανασφάλεια στον... προεδρικό κύκλο

Οι ριζικές και τολμηρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να σημάνουν και την «έξοδο» από την κυβέρνηση «ανθρώπων του προέδρου από τον στενό κύκλο του». Οι γνωρίζοντες λένε ότι αν και ο Γ. Παπανδρέου ελάχιστα επηρεάζεται στις αποφάσεις του από «πράγματα» που «αγχώνουν» άλλους κυβερνητικούς, εντούτοις εκτιμά ότι από το «τσουνάμι» δεν μπορεί να μείνει, αν υπάρξει, «άθικτος» ο κύκλος στελεχών που ο ίδιος ανέδειξε - στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα διατήρησης των ισορροπιών ένθεν κακείθεν. «Ισως κάποιος παίξει τον ρόλο της... Ιφιγένειας» ρισκάρει να προβλέψει στενός του συνεργάτης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχει διανύσει μια διαδρομή με την οποία έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ η Τίνα Μπιρμπίλη δοκιμάζεται από τις αντιδράσεις που εισπράττει ενίοτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ετσι δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μετακίνησης ή ακόμη και ανάληψης ρόλου εκτός όμως του κυβερνητικού σχήματος. Πιθανή η μετακίνηση της Λ. Κατσέλη σε άλλο υπουργείο, στο Επικρατείας παραμένει ο Χ. Παμπούκης.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
πηγή ΕΘΝΟΣ