24 Ιανουαρίου 2011

Καλλικράτης και μνημόνιο δεν χωράνε στην υγεία. Όχι στην απαξίωση και κλείσιμο του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο για τα ζητήματα υγείας.

Μυτιλήνη 24 Ιανουαρίου 2011

Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο με ανησυχία παρακολουθεί τα προβλήματα που διογκώνονται στα νησιά μας στον κρίσιμο τομέα της υγείας. Φοβούμαστε ότι η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι εντείνεται η εφαρμογή ενός συστήματος υγείας με κριτήρια κόστους και όχι με γνώμονα την υπηρέτηση των αναγκών των νησιών μας.

Τα παραδείγματα πολλά. Η εφαρμογή του μέτρου του εισιτηρίου των 5 € στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ακυρώνει επιδεικτικά την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Έντονες διαμαρτυρίες έχουμε δεχθεί για τα προβλήματα στη μεταφορά εκτάκτων περιστατικών ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αθήνας με την έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ αναγκάζουν τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ να «επιλέγουν» ποιες περιπτώσεις έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες σωτηρίες με την αεροκομιδή, βάζοντας στη ζυγαριά το ενδεχόμενο επιβίωσης καθώς και το σχετικό κόστος, με αποτέλεσμα να χάνονται άδοξα ανθρωπινές ζωές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου και της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων από παντού συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό η πιθανότητα κλεισίματος του Νοσοκομείου Ικάριας, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δαπανηρό!!!! Το ενδεχόμενο διαψεύδεται από τη ΔΥΠΕ αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Σάμου κ Βαρδίκου (για το υψηλό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικάριας), μας κάνουν να ανησυχούμε σοβαρά. Μετά τις αντιδράσεις φορέων των νησιών μας σταμάτησε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση η μεταφορά από το Υπουργείο των Νοσοκομείων Μυτιλήνης, Σάμου και Ικάριας από τη Γ’ Ζώνη στη Β’, πράγμα που σήμαινε λιγότερα κονδύλια για εφημερίες και περαιτέρω μείωση των υπηρεσιών υγείας στους νησιώτες.


Οι ελλείψεις είναι στα νησιά μας είναι σημαντικές τόσο στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας, όσο και στα βασικά νοσοκομεία Μυτιλήνης, Χίου, Βαθέως, Μύρινας και Ικαρίας ενώ τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ακόμα βρει το ρόλο τους στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η έμφαση για την προστασία της υγείας των νησιωτών πρέπει να είναι στην πρόληψη και στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά. Οι εθελοντικές προσπάθειες γιατρών είναι σημαντικές αλλά πρέπει να είναι συμπληρωματικές ενός σχεδίου για την υγεία που δίνει έμφαση στην περιοδική επίσκεψη γιατρών και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά (με έμφαση εκείνα που δεν έχουν υπηρεσίες υγείας) και την παροχή κινήτρων σε έλληνες και ξένους νέους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να ενταχθούν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας των μικρότερων νησιών. Έμφαση πρέπει να δοθεί και σε υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, παιδιά, μετανάστες, έγκυοι,) καθώς και στην χρήση της τηλεϊατρικής.

Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο θα φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο για την ανάγκη παρέμβασης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την στήριξη των μονάδων υγείας και την επίλυση των προβλημάτων στο κρίσιμο τομέα της υγείας στα νησιά μας.