Καταγγελίες για διακίνηση λαθρομεταναστών, κρυφοί λογαριαμοί του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελβετία και άλλες αποκαλύψεις από τη Wikileaks περιγράφουν το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία. Η Αγκυρα είναι εξοργισμένη με όλα όσα βλέπουν το φώς ενώ οι ανησυχίες των Βρυξελλών αυξάνονται. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων χθεσινή ανταπόκριση στη Münchner Merkur από την Τουρκία με τίτλο: ’’Ο φύλαρχος’’ και η πύλη επιδρομής στην ΕΕ».
Κύκλοι της ΕΕ ασκούν κριτική στην Τουρκία όχι μόνο γιατί δεν κάνει όσα πρέπει στο θέμα της παράνομης μεταστάνευσης αλλά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα καταγγέλοντας την ως άμεσο συνεργό για το κύμα των λαθρομεταναστών που φθάνει στην Ευρώπη και κυρίως από το Ιράν.
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι με τους οποίους ο «φύλαρχος» Ερντογάν βρίσκεται σε σύγκρουση.
Εντός της ΕΕ πολλοί διπλωμάτες δεν κρύβουν την οργή τους για την Τουρκία, η οποία προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα δηλαδή των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Και αυτό δεν μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενόπλων δυνάμεων καθώς η χώρα διαθέτει 400.000 στρατεύματα ξηράς και τουλάχιστον 100.000 άνδρες της χωροφυλακής επαρκώς εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους, μεγάλο αριθμών πλοίων και ελικοπτέρων αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να ελέγξει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο 2010 η Frontex, της οποίας η δύναμη ενισχύθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας, κατέγραψε 45.000 παραβιάσεις συνόρων, ίσως και περισσότερες, γεγονός που καταδεικνύει ότι πάνω από 90% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ πραγματοποιούνται από Τουρκία και Ελλάδα.
Οι αμφιβολίες σε Βρυξέλλες και Αθήνα ως προς τη βούληση της Τουρκίας σύντομα θα τεκμηριωθούν και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην ΕΕ θα γίνεται λόγος περί ‘’ οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης με την Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση να παρέχει παθητικά και ενεργητικά βοήθεια.
Η συμφωνία επαναπροώθησης η οποία υποχρεώνει την Τουρκία να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες είναι ήδη έτοιμη πλην όμως η Αγκυρα αρνείται να την υπογράψει. Ο λόγος άρνησης είναι ότι η Τουρκία φοβάται μήπως η ΕΕ δεν ανταποκριθεί στο θέμα της επικείμενης χαλάρωσης της βίζας για τους Τούρκους και επομένως χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος για να εκβιάζει την ΕΕ.
Ομως όσο από πλευράς ΕΕ το πλέγμα «σύνορα και ασφάλεια» δεν αποτελεί θεματικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ ώστε η παραβιάσεις συνόρων να τεθούν ως όρος, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.
Αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ότι τα 150 χιλιόμετρα χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων θα παραμείνουν μια ανοικτή πύλη προς την Ευρώπη και όλες οι σοβαρές και εποικοδομητικές προσπάθειες για ενσωμάτωση, μετανάστευση και ασφάλεια θα υπονομευθούν.