27 Δεκεμβρίου 2010

Συνήγορος του Δημότη ο απερχόμενος Δήμαρχος Φ.Πετρούσκας;

Τελευταία ως φήμη κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια η είδηση ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Βαθέος Φίλιππος Πετρούσκας προορίζεται για τη Θέση του Συνηγόρου του Δημότη.
Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό δεν αρκεί η ψήφος μόνο των δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν από τον συνδυασμό του Στέλιου του Θάνου
.Αυτό γίνεται με επιλογή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του, ή και εκτός αυτών.


http://kapodistriaspress.gr/wp-content/uploads/2010/04/%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%85.jpg
Θεσμοθετείται ο «Συνήγορος του Δημότη» και ο «Συνήγορος της Επιχείρησης», με επιλογή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του, ή και εκτός αυτών, ενός προσώπου κύρους, το οποίο αναλάμβανει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών / συναλλασσόμενων με το δήμο και διοίκησης του δήμου, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης. Ο νέος αυτός θεσμός δεν υποκαθιστά, βέβαια, τον «Συνήγορο του Πολίτη», αλλά είναι ένας καθαρά τοπικός θεσμός, ο οποίος συνεισφέρει αποφασιστικά στη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με τους πολίτες, ενώ από την άλλη πλευρά απαλλάσσει τους αιρετούς (και ιδίως το Δήμαρχο) από τον φόρτο που προκαλούν σχετικά αιτήματα από την πλευρά των πολιτών.

84. Ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει ειδική ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζεται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναρτάται στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης υπάγεται, πάντως, όπως και κάθε δημόσια αρχή, στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη.