4 Νοεμβρίου 2010

Διχογνωμίες στο ΠΑΣΟΚ από το δίλημμα

undefined
Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να «ερμηνεύσουν» τον πρωθυπουργό

Του Βασιλη Nεδου

Το πρωθυπουργικό δίλημμα για τον χαρακτήρα των περιφερειακών εκλογών εξακολουθεί να διχάζει -έστω και παρασκηνιακά- τα κυβερνητικά στελέχη. Η αμφισημία των δηλώσεων του κ. Γ. Παπανδρέου ερμηνεύεται κατά το ....
δοκούν από τους περισσότερους υπουργούς, οι οποίοι είναι μάλιστα χωρισμένοι σε δύο ανισομερείς ομάδες. Το πρώτο σενάριο, το οποίο δεν αποκλείουν κάποιοι, είναι ότι ο πρωθυπουργός τελικώς θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πολλώ δε μάλλον αν οι δύο μεγάλες περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας τελικώς χαθούν. Οι περισσότεροι συμφωνούν με το δεύτερο σενάριο που διακινείται, το οποίο, όπως λένε, μοιάζει πολύ «λογικότερο». Σύμφωνα με αυτό, εφόσον στον πρώτο γύρο ο κ. Ι. Σγουρός τερματίσει δεύτερος πίσω από τον κ. Ι. Δημαρά, αλλά με τον κ. Β. Κικίλια τρίτο και με διαφορά άνω των πέντε μονάδων, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούν να ισχυριστούν ότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από τη Ν.Δ.
Το δεύτερο, πιο «ρεαλιστικό» σενάριο, αν και επικροτείται από τους περισσότερους οι οποίοι κινούνται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, έχει εξίσου πολλούς επικριτές. Η κριτική έγκειται στο γεγονός ότι η επίκληση αναγωγής εκλογικού αποτελέσματος θα φανεί ως υπεκφυγή του πρωθυπουργού από τη δοκιμασία την οποία ο ίδιος προεξόφλησε και ως εκ τούτου θα έχει επιπτώσεις στο κύρος του. Συνεργάτες βέβαια του κ. Παπανδρέου υπενθυμίζουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει λάβει ρίσκα σε πολιτικά χειρότερες για τον ίδιο περιόδους, με χαρακτηριστικότερη εκείνη της ενδοκομματικής κρίσης του 2007.

Κλίμα αβεβαιότητας
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα, προκειμένου -όπως φαίνεται και από τις ομιλίες του- να μεταδώσει το δίλημμα που θέτει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση. Χθες από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε είπε ότι «εκλογές αυτές δεν έχουν σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις», επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται στο μέσον μια τεράστιας προσπάθειας για τη διάσωσή της. Κατόπιν τούτου υπογράμμισε «έχοντας», όπως είπε, «πλήρη επίγνωση όσων λέω και με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών» ότι οι πολίτες πρέπει την Κυριακή να καταθέσουν «ψήφο ευθύνης». Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο στην Πάτρα, την Παρασκευή στο Σπόρτινγκ και το Σάββατο θα ταξιδέψει ώς την Κρήτη.
Στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Παπανδρέου κινήθηκε χθες και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό (9,84) ότι: «Εάν την επομένη των εκλογών υπάρχει μία εικόνα, εάν υπάρχει ένα συνολικό αίσθημα ότι υπάρχει μία καταψήφιση των επιλογών της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση επειδή πρέπει να κάνει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να έχει νωπή εντολή».
Αντιθέτως τις ενστάσεις του για το προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκφράζει ο κ. Α. Λοβέρδος. Οπως είπε χθες (9,84), η κυβέρνηση διανύει μια διαδρομή με στόχο την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου. Τόνισε μάλιστα ότι «είμαστε στην αρχή της διαδρομής ή έστω σε ένα σημείο της διαδρομής και δεν τη διανύσαμε. Αισθάνομαι ότι η χώρα πάει την Κυριακή σε εκλογές σαν να έχει διανύσει την πορεία». Εκτός από το μείζον εκλογικό δίλημμα, τις τελευταίες ημέρες το πρωθυπουργικό περιβάλλον απασχολεί -και έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως- και η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους που