Σάλος έχει ξεσπάσει στους 300.000 Ελληνες κυνηγούς και τις οργανώσεις τους από το αιφνιδιαστικό «χτύπημα» -όπως το χαρακτηρίζουν- και την ανάρτηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Καθορισμός μέτρων ειδικής προστασίας και διατήρησης και αποκατάστασης των ειδών και των ενδιαιτημάτων/οικοτόπων της άγριας ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)».
Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης) και περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα άρθρα.
Επαναπροσδιορίζονται οι επιβαλλόμενες συνθήκες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος στις ΖΕΠ καθώς και επιτρεπόμενες σε αυτές ανθρωπογενείς δραστηριότητες κατά περίπτωση.
Ζώνες Ειδικής Προστασίας
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στόχος είναι η διασφάλιση της υπάρχουσας χλωρίδας και των φυσικών πόρων που υπάρχουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας αλλά και σ' εκείνες που χαρακτηρίζονται «κοινοτικής σημασίας», η προστασία της ενδημικής άγριας ζωής καθώς και της ενδημικής και αποδημητικής πτηνοπανίδας. Οι αναταράξεις στις τάξεις των κυνηγών έχουν προκληθεί κυρίως από τα προτεινόμενα στο άρθρο 9 με τον τίτλο «Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα», όπου γίνεται σαφές πως τα θηρεύσιμα είδη θα μπορούν να διαφοροποιούνται και πως για ορισμένα είδη από αυτά η έναρξη και η λήξη της κυνηγετικής περιόδου είναι δυνατόν να τροποποιούνται ύστερα από σχετική Υπουργική Απόφαση.
Το γεγονός ότι το ΥΠΕΚ έχει αφομοιώσει όλες τις προτάσεις διαφόρων ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται στενά και οι οποίες έχουν εκφράσει κατ' επανάληψη την αντίθεσή τους με την κυνηγετική δραστηριότητα είναι κάτι που έχει επίσης εξοργίσει τους κυνηγούς.
Αξιοσημείωτος των γενικευμένων κυνηγετικών αντιδράσεων είναι ο τρόπος που αναρτήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ για τη διαβούλευση, έχοντας χρονικό ορίζοντα συμμετοχής μόνο μία εβδομάδα (22-30/10) συμπεριλαμβανομένων της αργίας και του Σαββατοκύριακου.
Ρυθμιστική Απόφαση
Το ότι οι κυνηγοί αιφνιδιάστηκαν και πως εμπαίζονται από το ΥΠΕΚ το στηρίζουν στο γεγονός ότι, μόλις το καλοκαίρι, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος για θέματα θήρας κ. Μάνος Μωραΐτης είχε διαβεβαιώσει τους κυνηγετικούς εκπροσώπους για την υπογραφή της Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι, ότι η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη δεν διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις σε ό,τι αφορά τη νόμιμη άσκηση του κυνηγιού.
Κάτι βεβαίως το οποίο η συγκεκριμένη ενέργεια αναιρεί, καθώς επαναδιατυπώνεται ακόμα και η Ευρωπαΐκή Οδηγία 409/79 όπου η «προσεκτική διαχείριση» αντικαταστάθηκε με τον όρο «απαγόρευση».
«Ακόμη μια κίνηση για να καταργηθεί το κυνήγι στην Ελλάδα»
«Οι συντάκτες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιχειρούν, κατά τρόπο απροκάλυπτο και χωρίς κανένα λόγο που να εκπορεύεται από τις απαιτήσεις των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών, να αλλάξουν την υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι, με πληθώρα αυθαίρετων και αδικαιολόγητων περικοπών και περιορισμών, που δεν συναντιούνται σε καμία χώρα της Ε.Ε., αγνοώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την ανάγκη της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη φύση και το περιβάλλον!
Οι ΜΚΟ, χωρίς επιχειρήματα, απορρίπτουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφού σκοπός τους δεν είναι να προβούν σε μια ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και της θηρευτικής δραστηριότητας αλλά, απλά, να καταργήσουν το κυνήγι στη χώρα μας, με διάφορες προφάσεις και αφορμές.
Ποιος έδωσε σε όλους αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν τον πακτωλό των προγραμμάτων από το Δημόσιο την εντολή να υποκαθιστούν την Πολιτεία; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που πλανάται σε όλους τους πολίτες - κυνηγούς! Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο ή πώς θα ρυθμίσει τη ζωή του, είναι ανεπίτρεπτο κάποιες ΜΚΟ από προσωπική καθαρά επιθυμία ή συμφέροντα να σκορπούν αβεβαιότητα και αγανάκτηση σε 230.000 πολίτες.
Ποιος έχει το δικαίωμα σ' αυτήν ακριβώς την εξαιρετικά δύσκολη, έως τραγική, οικονομική συγκυρία να στερεί από την πραγματική οικονομία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα για να ικανοποιήσει προσωρινές επιθυμίες;
Η Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίζεται από:
α) Τη νομική σύγχυση με υφιστάμενες, καταργούμενες, τροποποιούμενες διατάξεις με αλληλοκαλύψεις και αντιφάσεις
β) Το στήσιμο μιας ακόμα βιομηχανίας μελετών, και μάλιστα ορνιθολογικών, που φαντάστηκαν κάποιοι
γ) Τη δημιουργία μίας ακόμη περιττής Επιτροπής με την ονομασία ΟΕΖΕΠ, που φωτογραφίζει τη συμμετοχή συγκεκριμένης ΜΚΟ που θα την υποστηρίζει και με ειδικούς επιστήμονες!
δ) Τη θέσπιση χρονοβόρων, ατελέσφορων διαδικασιών, δημιουργώντας δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. που, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα καταδίκη της χώρας.
Υπογραμμίζουμε ότι οι καταδίκες της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις ΖΕΠ οφείλονται κυρίως στο ότι η χώρα μας δεσμεύθηκε στο παρελθόν με υποσχέσεις που ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν! Η επανάληψη αυτού του σφάλματος ενισχύει ακόμη περισσότερο το ερώτημα που διατρέχει όλους: Γιατί το κράτος έχει παραδοθεί στις επιδιώξεις των ΜΚΟ;».