ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ προκλητική τακτική αµφισβήτησης ελληνικών δικαιωµάτων και αρµοδιοτήτων εφήρµοσε δύο φορές την προηγούµενη εβδοµάδα η Αγκυρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αξιώνοντας από ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη µε επίκληση του ΝΑΤΟ να φύγουν από τον διεθνή εναέριο χώρο όπου πραγµατοποιούσαν αναγνώριση - αναχαίτιση τουρκικών F-16 στο FΙR Αθηνών χωρίς σχέδια, έχοντας νωρίτερα παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο.
Από την πίσω πόρτα
Μάλιστα, η δεύτερη πρόκληση έγινε την ίδια ώρα που στη σύνοδο των υπουργών Αµυνας της Συµµαχίας στις Βρυξέλλες ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν προωθούσε παρασκηνιακά δέσµη προτάσεων µε στόχο να δοθεί στην Τουρκία ειδικό καθεστώς στα ευρωπαϊκά θέµατα ασφαλείας και άµυνας από την πίσω πόρτα – µε παράκαµψη δηλαδή του κυπριακού και του ελληνικού βέτο!
Συµπίπτουν δε οι κινήσεις αυτές µε µια λεπτή φάση των συζητήσεων Αθήνας - Αγκυρας, ενώ πραγµατοποιούνται λίγο πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.
Τα περιστατικά, που ουσιαστικά ήταν πανοµοιότυπα, έγιναν στις 12 και 14 Οκτωβρίου στο Βόρειο Αιγαίο.
Τουρκικά µαχητικά στο πλαίσιο εθνικής αεροπορικής δραστηριότητάς τους, για την οποία γίνεται ενηµέρωση του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου Σµύρνης (ΑΑCC ΙΖΜΙR) και του Συµµαχικού Αεροπορικού Κέντρου Λάρισας (CΑΟC-7) όσον αφορά τα δροµολόγια, είχαν κάνει παραβιάσεις και παραβάσεις σε πτήση που πραγµατοποιούσαν γύρω από τη Λέσβο. Ελληνικά Μιράζ 2000-5 κατευθύνθηκαν για αναγνώριση - αναχαίτιση. Οταν τα τουρκικά ήταν σε διεθνή χώρο και τα ελληνικά ακόµα 5 µίλια πίσω τους παρενέβη στη διεθνή συχνότητα κινδύνου του ασυρµάτου το τουρκικό ραντάρ του Τσανέ Καλέ και εξέπεµψε µήνυµα, σύµφωνα µε το οποίο τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή και ότι τα ελληνικά µαχητικά προκαλούσαν πρόβληµα ασφαλείας. Μάλιστα αξίωσαν, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, να αποµακρυνθούν! Τα ελληνικά αεροσκάφη και στις δυο περιπτώσεις αγνόησαν το προκλητικό µήνυµα του τουρκικού ραντάρ και σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές συνέχισαν τη διαδικασία που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισµοί. Αντίφαση
Για το περιστατικό το Πεντάγωνο ενηµέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύµφωνα µε όσα λένε αναλυτές, τέτοιας µορφής τουρκική πρόκληση µε απόπειρα εµπλοκής του ΝΑΤΟ δεν έχει ξαναγίνει. Επισηµαινόταν µάλιστα ότι η αποστολή που οι Τούρκοι ονόµασαν ΝΑΤΟϊκή είναι ουσιαστικά εθνική και ότι η ενηµέρωση του Αεροπορικού Στρατηγείου Σµύρνης και του CΑΟC -7 Λάρισας γίνεται για ενηµέρωση επί των δροµολογίων – πολλές φορές µάλιστα προβάλλονται ελληνικές εντάσεις για σηµεία του σχεδιασµού που θίγουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώµατα. Οι ίδιοι στρατιωτικοί αναλυτές επισηµαίνουν ότι, πέραν της πρόκλησης, η ενέργεια της Τουρκίας είναι και αντιφατική σε σχέση µε τις πάγιες επιδιώξεις της: από τη µια, αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη της δηµιουργώντας προβλήµατα ασφαλείας και, από την άλλη, επικαλείται λόγους ασφαλείας πτήσεων όταν η Ελλάδα ασκεί το δικαίωµά της για έλεγχο των πτήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν σχέδια.