18 Οκτωβρίου 2010

Κ. Μουσουρούλης: η κατάργηση του ορίου των 100.000 ευρώ ανά έργο, οδηγείτε το ΕΣΠΑ στην εποχή της “κολυβοποίησης”

Την πλήρη ακινησία και απαξίωση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (Μ.Ο.Δ.) από την Κυβέρνηση τους τελευταίους 12 μήνες, επεσήμανε ο Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας σήμερα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ν. Χίου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της εταιρίας, την ενίσχυσε θεσμικά, αναβάθμισε την επιχειρησιακή της ικανότητα, με φυσικές και τεχνολογικές υποδομές, (εγκατάσταση νέων κτιρίων και συστημάτων πληροφορικής) και ανέπτυξε το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου 2007-2013.

Ωστόσο, η παρούσα Κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, αντί να τα αφομοιώσει, να αξιοποιήσει και να βελτιώσει όσα παρέλαβε, στην ουσία, τα ακύρωσε, έχοντας αδρανοποιήσει πρακτικά τη ΜΟΔ, εδώ και 12 μήνες. Μάλιστα, όπως είπε, τα όποια έργα τρέχουν αυτή τη στιγμή, είναι αυτά τα οποία είχε σχεδιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Κυβέρνηση, αγνοώντας μια πάγια πρακτική, την οποία είχαν τηρήσει όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις, από συστάσεως της εταιρείας, δεν συμπεριέλαβε ως όφειλε, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, έναν εκπρόσωπο από την μείζονα Αντιπολίτευση.

Ο Κωστής Μουσουρούλης, δευτερολογώντας και απαντώντας στον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Ρήγα, κατέθεσε στη Βουλή τρεις πίνακες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, οι οποίοι αποδεικνύουν την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης και την απαξίωση της ΜΟΔ ως αναπτυξιακού εργαλείου. Και πρόσθεσε:

« Τα επιχειρησιακά προγράμματα υστερούν σε όλους τους δείκτες. Οι μόνες δαπάνες που έχουν εγγραφεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – περίπου 2,5δισ. ευρώ- προέρχονται από έργα - γέφυρες που βρήκατε και περάσατε στα συστήματα με 9% απορρόφηση. Παγώσετε τις υπογραφές. Δεν έμπαινε υπογραφή για 6-7 μήνες με το αλαλούμ των Γενικών Γραμματέων- ακόμα και τώρα, στον ΟΑΕΔ, ο κ. Κικίλιας δεν μπορεί να βρει μια επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο, να πάρει μια υπογραφή για να προκηρυχθούν τα προγράμματα που σήμερα, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μας τα ανακοινώνει, ενώ ξέρουμε ότι είναι έτοιμα εδώ και πέντε, έξι μήνες!

Ακυρώσατε δημοπρατημένα μεγάλα έργα μακροπρόθεσμης συμβολής στην απορρόφηση, π.χ το λιμάνι Ηγουμενίτσας, Δεν συντονίζετε το σύστημα ούτε στοιχειωδώς! Δεν προχωρήσατε ούτε ένα βήμα την εξειδίκευση ή την ενεργοποίηση των προγραμμάτων.

Ό, τι αλλάξατε στον 3614/2007 σας γύρισε ως μπούμερανγκ. Οι Επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα κι αν θέλετε το συζητάμε και κατ’ ιδίαν.

Με την κατάργηση του ορίου των 100.000 ευρώ ανά έργο, οδηγείτε το ΕΣΠΑ στην εποχή της “κολυβοποίησης” που είχαμε γνωρίσει την περίοδο των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Σημάνατε λοιπόν, μια επιστροφή στο παρελθόν. Η μείωση του αναπτυξιακού αντικτύπου είναι προφανής, όπως προφανής είναι και η επιβάρυνση της διαχείρισης. Όλα αυτά δεν απέδωσαν. Η πολυδιαφημισμένη από την Κυβέρνησή σας, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ είναι ακόμα στα χαρτιά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει την ιδέα.»

Απαντώντας, τέλος στα όσα είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός, σχετικά με την αξιοποίηση του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Μουσουρούλης είπε:

« Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί δεν είστε καθόλου πληροφορημένος για τη δουλειά που έγινε τα τριάμισι χρόνια που έμεινα στο Υπουργείο, στο οποίο βρίσκεστε εσείς τώρα.

Δε θέλω να σας υπενθυμίσω την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν το Γ’ ΚΠΣ τότε, ούτε για τους μαθηματικούς τύπους κλπ. Όλα αυτά τα έχουμε αποτυπώσει και τα γνωρίζει ο κόσμος. Τα γνωρίζουν ακόμα και οι συνάδελφοί σας από το ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε Δήμαρχοι ή Νομάρχες. Γνωρίζουν τη συνεργασία που είχαμε. Γνωρίζουν πώς σώθηκε το Γ’ ΚΠΣ, με δική μου προσωπική προσπάθεια. Αν θέλετε να συζητήσουμε τι παραλάβαμε και πού το φέραμε το ΚΠΣ, ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ, με αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο, με εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, με το να έχουμε αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιες σχέσεις, ώστε να γίνονται όλες μας οι προτάσεις αποδεκτές. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας συνομιλητής της Επιτροπής -και ρωτείστε όποιον θέλετε στις Βρυξέλλες και στο Υπουργείο- που να μπορεί να πάει τα προγράμματα ή τη συζήτηση ένα βήμα παρακάτω».