Ενας υπάλληλος ιδιωτικής τράπεζας µε πρόσβαση στον Τειρεσία θεωρείται πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση του κυκλώµατος µε τις απάτες στους πλειστηριασµούς ακινήτων. Η δραστηριότητα του κυκλώµατος, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που δηµοσιοποιούνται, εκτείνεται σε µεγάλο φάσµα παράνοµων δραστηριοτήτων.
Μ ετά τη δηµοσιοποίηση της υπόθεσης µε τις απάτες σε πλειστηριασµούς ακινήτων, πληθαίνουν καθηµερινά οι καταγγελίες πολιτών που έχουν πέσει θύµατα του κυκλώµατος. Οι εισαγγελικές αρχές µάλιστα ερευνούν αν όλες οι καταγγελίες αφορούν τα ίδια µέλη του κυκλώµατος ή άλλα πρόσωπα που αποτελούν «δορυφόρους» της βασικής οµάδας, η οποία εδώ και µήνες ελέγχεται ποινικά από τη Δικαιοσύνη.
Στις βασικές δραστηριότητες του κυκλώµατος και στις παραφυάδες του φέρεται να εµπλέκονται πρόσωπα υπεράνω υποψίας, αχυράνθρωποι και κακοποιοί που δραστηριοποιούνται στη νύχτα.
Με µεγάλη προσοχή εξετάζουν οι αστυνοµικές και δικαστικές αρχές τον ρόλο του τραπεζικού υπαλλήλου ο οποίος από την εξέλιξη της έρευνας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τις απάτες του κυκλώµατος, λόγω της πρόσβασής του στον Τειρεσία. Εδινε πολύτιµες πληροφορίες για την προσέγγιση ανθρώπων µε ληξιπρόθεσµες οφειλές που είχαν περάσει στη µαύρη λίστα των τραπεζών και τα ακίνητά τους επρόκειτο να βγουν στο σφυρί.
Στο µικροσκόπιο των ερευνών όµως βρίσκονται τρία ακίνητα που είχαν αποκτήσει µε ύποπτες διαδικασίες µέλη του κυκλώµατος.
Πρόκειται για τα γραφεία µιας εταιρείας, χώρο ο οποίος χρησιµοποιούνταν ως γραφείο και ένα σπίτι το οποίο δεν κατοικούνταν, στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Κηφισιάς και της Καλλιθέας αντίστοιχα. Τους χώρους αυτούς το κύκλωµα χρησιµοποιούσε σαν κρύπτες, µέσα στις οποίες βρίσκεται αρχειακό υλικό. Εχουν βρεθεί πλαστά τιµολόγια, πλαστές σφραγίδες, µισθωτήρια και πλαστά έγγραφα για τις εικονικές εταιρείες - βιτρίνα του κυκλώµατος, στα διοικητικά συµβούλια των οποίων ήταν τοποθετηµένοι αχυράνθρωποι, Ελληνες και Κύπριοι.
Στις έρευνες µετέχουν και µέλη της Επιτροπής για το ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος, που επίσης φέρεται ότι ήταν µία από τις βασικές δραστηριότητες του κυκλώµατος, καθώς µεταξύ των εικονικών εταιρειών γινόταν και διακίνηση µεγάλων χρηµατικών ποσών.
Αρχηγός µε... παρελθόν
Αρχηγός φέρεται 53χρονος επιχειρηµατίας ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για λαθρεµπόριο. Στα υψηλά κλιµάκια της ορ γάνωσης βρίσκονταν πέντε δικηγόροι, ανάµε σά τους δύο γυναίκες και άλλος ένας ο οποίος ασχολούνταν µε τους πλειστηριασµούς, ένας πρώην δικαστής, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος της συζύγου του, η οποία είναι εν ενεργεία δι καστικός. Στελέχη του κυκλώµατος φέρεται ότι είναι ένας ιερέας γνωστός από προηγούµενη υπόθεση, δύο δικαστικοί επιµελητές, ένας συµβολαιογράφος και ο τραπεζικός υπάλληλος. Τις βρώµικες δουλειές έκαναν οµάδα µπράβων από την Ηλιούπολη και αλλοδαποί συνεργοί του αρχηγού. Εξετάζεται επίσης µε ιδιαίτερη προ σοχή ο ρόλος ενός εν ενεργεία αστυνοµικού.
Στην Εισαγγελία βρίσκεται ακόµα ένας φάκελος µε ονόµατα δικαστών, στους οποίους κάνουν αναφορά στις συνοµιλίες τους µέλη του κυκλώµατος. Συνήθως τα ονόµατα συνόδευαν χαρακτηρισµοί όπως «αυστηρός», «επιεικής».
Μεγαλύτερη
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Από το περιεχόµε νο των δηµοσιογραφικών πληροφοριών που έχουν δηµοσιευθεί, δεν προκύπτει οποιαδήποτε εµπλοκή δικαστικών λειτουργών. Ως εκ τούτου αναιρείται από τους ίδιους τους συντάκτες των δηµοσιευµάτων ο χαρακτηρισµός του κυκλώµατος ως προδικαστικού. Θέλουµε να επισηµάνουµε ότι οι κατηγορίες εις βάρος δι καστικών λειτουργών, χωρίς στοιχεία, προκα λούν εύλογα ερωτήµατα ως προς τη σκοπιµό τητά τους. Οι πρακτικές αυτές, κατά το παρελ θόν, δεν προσέφεραν υπηρεσία στη Δηµοκρατία και τους θεσµούς της. Καλούµε όλους να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στη δικαστική λειτουργία»