1.250 σε τρεις μέρες!
Περίπου 2.000 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο μόνο τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τελωνείου Μυτιλήνης, οι αφίξεις αλλοδαπών από την Τουρκία, ανήλθαν στα 2.143 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ένα πολύ μικρό ποσοστό πολιτών άλλων χωρών. Συνολικά από και προς τα απέναντι τουρκικά παράλια, έγιναν 122 αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων τα οποία συνδέουν τη Μυτιλήνη με τα λιμάνια του Αϊβαλί, του Δικελί και τις Φώκαιες. Επίσης από το Τελωνείο Μυτιλήνης, πέρασαν 4.703 τουρίστες, που έφθασαν με επτά κρουαζιερόπλοια.
Το Σεπτέμβριο αναμένεται να έρθουν ακόμη περισσότεροι Τούρκοι επισκέπτες, δίνοντας μια ουσιαστική τονωτική ένεση στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων της Μυτιλήνης, κυρίως αυτών που πουλάνε τοπικά προϊόντα.
Για το Μπαϊράμι
Την περασμένη Πέμπτη, ήρθαν τρία καραβάκια με τουρίστες από την Τουρκία και έφεραν περί τα 500 άτομα. Χθες Παρασκευή, ήρθαν άλλα 250 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταξιδιωτικού πράκτορα Ηλία Πίκουλου, που πρακτορεύει το πλοίο «Midili 1» της εταιρείας «Chunda Lines». Για σήμερα Σάββατο αναμένεται να έρθουν άλλοι 500.
Οι πολυάριθμες αφίξεις Τούρκων τουριστών κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οφείλονται στον εορτασμό του Μπαϊράμι (μεγάλη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων). Οπωσδήποτε όμως έχει βοηθήσει και η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για όσους ταξιδεύουν από το Αϊβαλί και το Δικελί προς Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές ήταν στα 25 ευρώ, ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει μεταξύ των 6 ως 10 ευρώ. Δηλαδή οι τιμές διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα που ισχύουν για όσους ταξιδεύουν από Μυτιλήνη προς τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Κυρίως από το Αϊβαλί
Η πλειοψηφία των Τούρκων τουριστών που έρχονται στη Μυτιλήνη, έχουν ως αφετηρία το λιμάνι του Αϊβαλί, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία «Jale Lines». Όμως και οι αφίξεις από το Δικελί και τις Φώκαιες, παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών που ήρθαν στη Μυτιλήνη από τις Φώκαιες την Πέμπτη, είχαν αποφασίσει να κάνουν και τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στη Μυτιλήνη.
Σε δήλωση του στο «Ε», ο κ. Πίκουλος αναφέρει ότι «οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Κι αν αληθεύει η φήμη ότι εκτός από τους κατόχους πράσινων διαβατηρίων, θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας, και οι κάτοχοι των μπλε διαβατηρίων για 48 ώρες χωρίς βίζα, θα έχουμε πολύ περισσότερους τουρίστες».
Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι επισκέπτονται τη Λέσβο για λίγες ώρες, δηλαδή έρχονται το πρωί με το καράβι και φεύγουν το απόγευμα ή το βράδυ. Ωστόσο υπάρχει σημαντικός αριθμός επισκεπτών από την Τουρκία, που κάνουν μερικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, μέσα ή γύρω από τη Μυτιλήνη, αλλά και σε τουριστικά θέρετρα της Λέσβου, όπως είναι η Πέτρα και ο Μόλυβος. Ορισμένοι από αυτούς έρχονται με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τους.
Τι λένε οι ξενοδόχοι
Η εικόνα που μας δίνουν επαγγελματίες της Λέσβου, είναι πως οι Τούρκοι τουρίστες έχουν τις ελληνικές συνήθειες. Δηλαδή τους αρέσει να κάνουν άνετη ζωή στις διακοπές τους και ξοδεύουν σημαντικά ποσά για φαγητό και ψώνια. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, αναφέρει: «Θέλουμε τους Τούρκους τουρίστες και πρέπει να τους διευκολύνουμε όταν έρχονται στη Μυτιλήνη, για να δώσουμε μια καλή εικόνα, που θα φέρει ακόμη περισσότερους τουρίστες. Μπορώ να σας πω ότι είναι από τους καλύτερους πελάτες στα ξενοδοχεία μας και έχω διαπιστώσει ότι κάνουν αρκετά ψώνια κυρίως σε τοπικά προϊόντα».
Η τουριστική πράκτορας Μαρία Πρωτοψάλτη, που συνεργάζεται με την εταιρεία των αδελφών Jale, μας είπε ότι πως οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο, γνωρίζουν αρκετά πράγματα για το νησί μας. Εκτός από τη Μυτιλήνη, την πρώτη περιοχή που θέλουν να επισκεφθούν είναι ο Μόλυβος και η Πέτρα. Μεγάλο ενδιαφέρουν δείχνουν για την Αγιάσο και το Πλωμάρι αλλά και την Ερεσό. Πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν την Ερεσό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Για το φαγητό τους, προτιμούν μεγάλα καθαρά ψάρια, θαλασσινά και αστακούς. Τα προϊόντα που ψωνίζουν από την αγορά της πόλης, είναι παπούτσια, κολόνιες, κρέμες και επώνυμα καλλυντικά, ούζα, κεφαλάκια τυριά, γλυκά του κουταλιού και κάθε άλλου είδους τοπικά προϊόντα. Μεγάλο ενδιαφέρουν δείχνουν για τα χρυσαφικά καθώς τους αρέσουν τα ευρωπαϊκά σχέδια που υπάρχουν στα κοσμηματοπωλεία της Μυτιλήνης.
Η εταιρεία «Jale» έχει καθιερώσει δύο δρομολόγια την εβδομάδα με αφετηρία το Αϊβαλί για τη Μυτιλήνη. Κατά διαστήματα κάνει προσφορές με πολύ ελκυστικές τιμές. Για παράδειγμα, την προηγούμενη Παρασκευή, πουλούσε τα εισιτήρια προς πέντε ευρώ, σημειώνει η κ. Πρωτοψάλτη. Η ίδια πιστεύει ότι η κίνηση θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο έντονη το επόμενο διάστημα. Στόχος της εταιρείας «Jale» είναι να υπάρχει συνεχής ροή Τούρκων τουριστών προς τη Λέσβο καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που αν υλοποιηθεί, θα δώσει μια τεράστια ανάσα στην τοπική οικονομία της Λέσβου και ιδιαίτερα στην αγορά της Μυτιλήνης.
Προβλήματα
Μικρό πρόβλημα, επί του παρόντος, είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καραβάκια από την Τουρκία, έρχονται με μικρή καθυστέρηση στη Μυτιλήνη. Επίσης υπάρχει αρκετή καθυστέρηση στον τελωνειακό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι από τους Τούρκους που έρχονται στη Λέσβο, να βγαίνουν από το Τελωνείο αργά το μεσημέρι, κι έτσι κάποιοι να μην προλαβαίνουν την αγορά της Μυτιλήνης, ανοιχτή. Θα πρέπει άρα τα καραβάκια όταν ξεκινούν από την Τουρκία, να κρατούν το ωράριο που ανακοινώνουν, και οι τελωνειακές αρχές της Λέσβου, να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατά την άφιξη των τουριστών στη Μυτιλήνη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μπει περισσότερο προσωπικό στον έλεγχο των διαβατηρίων. Επίσης θα μπορούσε να κρατείται στο Τελωνείο, το διαβατήριο εκείνων που έρχονται στο νησί για μία ημέρα. Δηλαδή να υιοθετηθεί το ίδιο σύστημα που ακολουθείται στο Τελωνείο του Αϊβαλί, για τους Έλληνες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα.
nman@emprosnet.gr