Ούτε και χθες ελήφθη απόφαση για το τι θα γίνει με την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης, καθώς η μεγάλη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία δεν κατέληξε πουθενά.
Αργότερα η κυβέρνηση διέρρεε προς τα μέσα ενημέρωσης πως αν και πρόκειται για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο, χωρίς την ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού αναδιανομής του επιπλέον φόρου στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την άμεση επεξεργασία διαφόρων εναλλακτικών προτάσεων που υπάρχουν σχετικά με τον μηχανισμό αναδιανομής και πώς αυτός μπορεί να λειτουργήσει, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει δυστοκία για την πρόκριση της πιο πρόσφορης λύσης. Μια από τις λύσεις που προτάθηκαν είναι η επιστροφή των επιπλέον φόρων στο πετρέλαιο να γίνεται με συμψηφισμό της φορολογίας του δικαιούχου, το επόμενο έτος, αν και όπως αναφέρεται υπάρχουν πολλοί «έχοντες και κατέχοντες» οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, και θα επωφεληθούν από το μέτρο.
Στη σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη, έγινε μια διεξοδική συζήτηση για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου, και παράλληλα μια αποτίμηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την υπογραφή του Μνημονίου κατά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, και ειδικότερα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, και εκείνων που πρέπει να δρομολογηθούν με βάση αυτές τις δεσμεύσεις.
Υστέρηση 2 δισ. ευρώ
Εγινε γνωστό από έγκυρες πηγές ότι η σύσκεψη απασχολήθηκε επί μακρόν με τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα του κράτους, τα οποία ο μεν υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα τα ανεβάζει στα 3,2 δισ., και τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις για να καταφέρει η χώρα να πιάσει τους στόχους της στον κρίσιμο αυτό τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των εσόδων, τόσο με την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας όσο και με την άμεση εφαρμογή του μέτρου της οριστικής περαίωσης, και υποστήριξε ότι με την αναθέρμανση του «κινήματος των αποδείξεων» θα υπάρξει εισροή εσόδων από ΦΠΑ.
Παράλληλα αποφασίστηκε το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας να πέσει τώρα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και χαρακτηρίστηκε ο Σεπτέμβριος ως «μήνας Ρέππα» με αφορμή το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών και την εξυγίανση του ΟΣΕ, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα. «Σε σωστό δρόμο»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, αυτό που προέκυψε ως γενικό συμπέρασμα από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο», αναφορικά με τα όσα έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η χώρα έναντι του Μνημονίου για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου. Κατά τις ίδιες πηγές, τα έσοδα για το 2010 θα βελτιωθούν σημαντικά, «θα είμαστε μέσα στους στόχους μας», ελέχθη, και επισημάνθηκε και πάλι ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το ανελέητο χτύπημα της φοροδιαφυγής. Μόνο έτσι, είπαν οι πηγές που προαναφέρθηκαν, θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την υπόθεση των ταμειακών αναγκών που έχει η Ελλάδα, και δεν θα χρειάζεται να προσφεύγουμε σε δάνεια από το εξωτερικό. Ως αποδεικτικό της θετικής πορείας που έχει η υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του Μνημονίου, οι συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν την επιτυχή χθεσινή έκδοση έντοκων γραμματίων που υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές, με επιτόκιο 4,82%. Υποστήριξαν ακόμη ότι για κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ κατά 1%, πάνω από το 11% που είναι σήμερα, θα αποδώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της οικονομίας
ΜΑΚΡΥ και δύσκολο χαρακτήρισε τον δρόμο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας αργότερα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε μια σταθερή Ελλάδα».
«Δημοψήφισμα»
Ο κ. Παπανδρέου, που έδωσε στις εκλογές του Νοεμβρίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, απέναντι σε όσους επιχειρούν να κρατήσουν εγκλωβισμένη την Ελλάδα στο παρελθόν και σε εκείνους που είδαν την ανάπτυξη σαν μοίρασμα προνομίων, δήλωσε ότι πρόκειται για «κρίσιμες» εκλογές και κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι» στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν΄ αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στη μνημονιολογία. «Είμαστε δύναμη ανατροπής, αλλά και συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν την αλλαγή μέσα από κοινούς στόχους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Κατά τον κ. Παπανδρέου, αυτές τις μέρες κλείνει ένας πρώτος κύκλος, αλλά ανοίγει κι ένας νέος, ένας κύκλος μεγάλων, επαναστατικών και αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα, οι οποίες «θα οδηγήσουν την πατρίδα μας όχι μόνο έξω από την κρίση, αλλά και θα την προστατεύσουν από μελλοντικές τέτοιες συνθήκες, καθώς επίσης και σε ένα κράτος βιώσιμης ανάπτυξης».
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ