Τουλάχιστον τέσσερα ηχηρά «όχι» εισέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου από στελέχη της κυβέρνησής του (και άλλα τόσα από στελέχη του Κινήματος) και το πολιτικό ζήτημα πλέον που προκύπτει είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις αρνήσεις αυτές και με ποιον τρόπο θα «τιμωρήσει» ενδεχομένως εκείνους που δεν υπακούουν στις αποφάσεις του. Αν και έγινε προσπάθεια το θέμα να κρατηθεί πολύ χαμηλά, είναι φανερό ότι τα «όχι» υπουργών και υφυπουργών στο να είναι υποψήφιοι για τις περιφέρειες που αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να εκτεθούν, προκαλεί αναταραχή η οποία προφανώς έχει αντανάκλαση συνολικά στην κυβερνητική λειτουργία.
Οπως έγινε γνωστό, πλην του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη ο οποίος είχε φροντίσει εξ αρχής και με τον πιο ευδιάκριτο τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, «όχι» είπαν διαδοχικά στον κ. Παπανδρέου μια σειρά κυβερνητικά στελέχη που κλήθηκαν για τον λόγο αυτόν στην Ιπποκράτους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό την απόφασή του να τους ορίσει υποψηφίους, προκειμένου να δώσει έμφαση στην υλοποίηση του «Καλλικράτη». Πρόκειται:
- για την Κατερίνα Μπατζελή, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία προοριζόταν για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η κ. Μπατζελή λέγεται ότι αρνήθηκε να δεχτεί την απόφαση του κ. Παπανδρέου, εκείνος της απάντησε ότι «υποψήφια ή εκτός κυβέρνησης» και οι πληροφορίες τη φέρουν να μην κάμπτεται ούτε από αυτό. Το περιβάλλον της υπουργού συνέστηνε αργότερα στους δημοσιογράφους «να περιμένουν ώς την Κυριακή, διότι τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει», ότι υπήρξε πρόταση του κ. Παπανδρέου η οποία απορρίφθηκε.
- για τον υφυπουργό Δικτύων και Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος προοριζόταν για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Μαγκριώτης δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος και επισήμανε ότι εγκαίρως και δημοσίως είχε αποσαφηνίσει ότι «δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια, αλλά να συνεχίσει το έργο του από τη θέση στην οποία τον τοποθέτησε ο Πρωθυπουργός».
- για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος επίσης αρνήθηκε αν και του προτάθηκε να διαλέξει ο ίδιος αν θέλει να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή για τον Δήμο Πατρών.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπανδρέου εισέπραξε τις αρνήσεις της Αντζελας Γκερέκου - μέσω του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη- η οποία είχε κληθεί χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για να της προταθεί να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρι Κουκουλόπουλου στον οποίο πρότεινε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ποιοι είπαν «ναι»
Αντίθετα, αποδέχθηκε την πρόταση Παπανδρέου ο βουλευτής Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης, για να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, όπως και ο νυν νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας για να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά στη θέση του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος αποδέχθηκε να διεκδικήσει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής. Πληροφορίες έφεραν τον κ. Μίχα να θέτει ως όρο για τη δική του αποδοχή να μην είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο νυν νομάρχης Γιάννης Σγουρός.
Οι επισκέψεις υποψηφίων στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκαν το βράδυ, με συνάντηση- έκπληξη που είχε η Βούλα Πατουλίδου με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, αλλά είναι άγνωστο για πού την προορίζουν. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2007 είχε προταθεί στην κ. Πατουλίδου να είναι στην 5η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά η τελευταία είχε αρνηθεί, και μάλιστα είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματος.
Φασούλας: «Δέχθηκα πόλεμο»
Συμφέροντα κρύβονται πίσω από τον πόλεμο που δέχθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του, κατήγγειλε ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα συμφέροντα αυτά βρίσκονται τώρα πίσω από την απόφαση να μην τον χρίσει το κόμμα του εκ νέου υποψήφιο για τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Μιλώντας στο βραδινό δελτίο του Μega, ο Π. Φασούλας υπογράμμισε ότι έχει αναφέρει τις καταγγελίες αυτές- τις συνέδεσε με την πρόθεσή του να απαλλοτριώσει ένα μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο του Πειραιά για να το κάνει χώρο πρασίνου ενώ συμφέροντα επιχειρούν να το αξιοποιήσουν ως εμπορικό κέντρο- αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. Για τη μη κάθοδό του στις εκλογές για την ανανέωση της θητείας του ανέφερε ότι θα υπακούσει στις όποιες αποφάσεις του κόμματός του.
ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
κλήθηκαν στην Ιπποκράτους προκειμένου να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό την απόφασή του να τους ορίσει υποψηφίους
Καβγάς Κατσέλη - Ξυνίδη
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη (όλα τα σενάρια τη φέρουν να απομακρύνεται από το υπουργείο) με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη σημειώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, παρόντων του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αφορμή αποτέλεσε η παρέμβαση του κ. Ξυνίδη, ο οποίος έκανε λόγο για αναποτελεσματική οικονομική πολιτική που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την κερδοσκοπία κ.λπ.- θέμα που «καίει» την κ. Κατσέλη. Αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει έντονα και απευθυνόμενη στον κ. Ξυνίδη να του πει «τι είναι αυτά που λες... να ανακαλέσεις αμέσως...
παραλάβαμε ένα χάος». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά, όπως της ανέφερε, τα ίδια θα πει και κατά τη σημερινή ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Το δίλημμα των εκλογών στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, όπου τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών του Νοεμβρίου δεν θα είναι Μνημόνιο ή όχι Μνημόνιο, αλλά το αν αλλάζει η Ελλάδα ή όχι. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό- και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα ή δεν αλλάζουμε τη χώρα. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε».
Ο Πρωθυπουργός που προανήγγειλε ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σημείωσε: «Βεβαίως, ξέραμε και ξέρουμε, και είναι μέσα στις προβλέψεις, ότι θα περάσουμε μια δύσκολη χρονιά το 2011. Δεν είναι το 2011 η παραδεισένια χρονιά, είναι η δύσκολη χρονιά. Αλλά είναι η χρονιά στην οποία μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις και αλλαγές, και αναπτυξιακά και θεσμικά, αλλά και στο σύστημα πρόνοιας, που έχει τεράστια προβλήματα, αλλά και πολλά περιθώρια αλλαγών, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τον έλληνα πολίτη, την ελληνική οικονομία και να δώσουμε προοπτική».
Υστέρηση στα έσοδα
Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού και πρόσθεσε: «Οπως βλέπετε, πάμε καλά, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, όπως στα έσοδα, (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή κ.λπ.). Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Και ξέρουμε ότι τα βάρη φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο, διότι έχουμε και ύφεση και περισσότερους φόρους, όμως δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Και ο φόρος γι΄ αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτήν την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κ.λπ.».
Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, εκτιμήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, μπορεί να κερδίσει τις οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά όπως τονίστηκε, πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια στην οποία θα επιστρατευθούν όλοι.