Να προσδιορίσει πώς βλέπει εκείνος το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών έσπευσε χθες ο πρωθυπουργός, θέλοντας εμφανώς να απαντήσει στον κ. Αντ. Σαμαρά και στην πολιτικοποίηση της ψήφου που επιδιώκει η Ν.Δ., και ζητεί να καταγραφεί ένα μέτωπο κατά του περιβόητου Μνημονίου. Οπως είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, «στα δήθεν διλήμματα που θέτει η αντιπολίτευση εμείς αντιτάσσουμε τα δικά μας που επικεντρώνονται στο αν θα μείνουμε πίσω ή θα πάμε μπροστά» και ως τέτοια περιέγραψε τη δημιουργία μιας εντελώς νέας δομής στη λειτουργία του κράτους και κυρίως την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας, καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία ότι πάσχει από «αντιπολιτευτική μιζέρια». «Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αλλά «αυτό», όπως είπε, «δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος χωρίς ουσία, γιατί θα έχει σκοπό να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε».
Επιδιώκοντας ωστόσο να μη θεωρηθεί ότι χαμηλώνει τον πολιτικό πήχυ των επικείμενων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου για πρώτη φορά παρομοίασε τους νέους περιφερειάρχες όχι απλώς με ισότιμους, αλλά ίσως και με μεγαλύτερη πολιτική ισχύ από υπουργούς, υπογραμμίζοντας και τις σημαντικές αρμοδιότητες που θα έχουν με τον «Καλλικράτη» οι νέοι δήμοι.
Εμμεση προαναγγελία
Aίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να απολογηθεί και για αρκετές από τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. Τόσο στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο όσο κυρίως στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα του Μνημονίου που «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν είχαμε χρόνο» και κατονόμασε συγκεκριμένα «τις μειώσεις συντάξεων, που δεν είναι», όπως είπε, «μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Αυτοί (οι συνταξιούχοι), όμως, πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη», συμπλήρωσε, και η φράση του αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση μάλλον προαναγγελία συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης που πιθανώς θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.
Με ανάλογο πνεύμα, τέλος, ισχυρίστηκε πως αν δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα, «σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μαζική φτώχεια», παραδέχθηκε ότι «το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», αλλά κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν ότι «ο φόρος γι’ αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι αλλά αλληλεγγύη».