9 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμού… παρελκόμενα


Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης και κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των αρμοδιοτήτων, οπότε και θα γίνει σαφές πού, σε ποιο υπουργείο θα υπαχθεί η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο μάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει και η σύσκεψη που από καιρό πριν είχε προγραμματιστεί για αμέσως μετά τη ΔΕΘ στη Μυτιλήνη, με αντικείμενο τα έργα της Λέσβου που προτείνονται για ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αν δεν είχε γίνει ο ανασχηματισμός, την προσεχή Δευτέρα η Μυτιλήνη θα φιλοξενούσε στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διευρυμένη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, κι αντικείμενο την ένταξη έργων στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου. Είχε προηγηθεί μια σειρά συσκέψεων υπό το Νίκο Σηφουνάκη, κατά τις οποίες και επιδιώχθηκε η ωρίμανση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων από Καλλονή προς Σίγρι και από Αγία Παρασκευή προς Πέτρα - Μόλυβο, σε μια προσπάθεια τα δύο έργα να καταστούν ολοκληρωμένα από πλευράς μελετών και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Τα νομοθετήματα
Έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο με τη γενική γραμματεία, τα έργα ενδιαφέροντος Λέσβου που κινούσε ή παρακολουθούσε (όπως για παράδειγμα το λιμάνι Σιγρίου) ο μέχρι πρότινος υφυπουργός και νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα περιμένουν στάσιμα. Κι όχι μόνο αυτά. Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που 11 περίπου μήνες επιτέλεσε, σε σχέση με τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μένουν σε εκκρεμότητα και τα δύο νομοθετήματα, αυτό για το χαρακτηρισμό των 16 παραδοσιακών οικισμών της Λέσβου, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την «απόσυρση» των κτηρίων, αφού ο νόμος τού 2003 δεν είχε έως τώρα εφαρμογή.
Πάντως, παρ’ ότι δεν είναι καθόλου σαφές (το αντίθετο μάλιστα) ποιο υπουργείο θα αναλάβει τη γραμματεία, ανάμεσα στο Υποδομών που υπάγεται, στο Περιβάλλοντος ή στο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, δεν έχει ανασταλεί η δραστηριότητά της και μάλιστα προχθές λίγο μετά τον ανασχηματισμό έγινε σύσκεψη με το γενικό γραμματέα Δημήτρη Χαλκιώτη και τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΥΑΜ, Κώστα Κατσαρού, κι υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο αγωγό ομβρίων που υπάρχει στον υπό ανάπλαση χώρο της μαρίνας και το πώς θα διευθετηθεί.


Δήλωση της Ελπίδας Τσουρή στο «Ε»
«Θα δουλέψω για το συμφέρον των νησιών»




Μεγάλη είναι η πιθανότητα η γενική γραμματεία να υπαχθεί στο υπό ίδρυση υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, στο τιμόνι του οποίου στη θέση του υφυπουργού αναλαμβάνει καθήκοντα η βουλευτής του όμορου νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή.
Το μόνο σίγουρο αναφορικά με τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου είναι πως θα έχει την αρμοδιότητα της αλιείας, η οποία και αφαιρείται απ’ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά στον προσδιορισμό «Νήσων», έχει γίνει σαφές πως δε θα καλύπτει χωρικά την αρμοδιότητα μόνο του αρχιπελάγους του Αιγαίου, αλλά και το Ιόνιο, όπως και την Κρήτη, δηλαδή όλα τα νησιά της χώρας.
Σε σχέση με το «Θαλασσίων Υποθέσεων» εικάζονται διάφορες εκδοχές, χωρίς όμως να είναι ακόμη τίποτε οριστικό.
Με αυτά τα δεδομένα, ήταν επόμενο η κ. Τσουρή - που, υπενθυμίζουμε, έχει παρακαταθήκη και την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε ως υφυπουργός Υγείας, δρομολογώντας το μεγάλο έργο του νέου Νοσοκομείου Χίου - να μη θελήσει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δήλωσε, όμως: «Θα δουλέψω για το συμφέρον των νησιών μας, για να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και γνωρίζω πολύ καλά ως νησιώτισσα κι εγώ κι εκπρόσωπος ενός ακριτικού νομού του βορείου Αιγαίου.»
ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ