Των Κ. Ζουλα - Γ. Π. Τερζη
Πώς γίνεται άραγε οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ικανοποιημένοι αν κερδίσουν 7 περιφέρειες και οι αντίστοιχοι της Ν. Δ. 2, όταν συνολικά η χώρα έχει 13; Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι τα επιτελεία των δύο κομμάτων ακολουθούν το γνωστό επικοινωνιακό τρυκ: Χαμηλώνουν σκοπίμως των πήχυ των αξιώσεών τους για να ισχυρισθούν την επομένη των εκλογών όχι μόνον ότι πέτυχαν τους στόχους τους αλλά ότι τους ξεπέρασαν.
Κάπως έτσι όμως η «Κ» ζήτησε σήμερα τη γνώμη των ειδικών σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τις πραγματικές (και γι' αυτό ανομολόγητες) βλέψεις της Ιπποκράτους και της Ρηγίλλης. Και από όσα θα διαβάσετε, προκύπτει ότι οι επικείμενες εκλογές επιφυλάσσουν σαφώς λιγότερες εκπλήξεις και αγωνία από όση σκοπίμως επιχειρούν να καλλιεργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα.
Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εκλογολόγοι είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών έχοντας πιθανότατα διασφαλίσει μια καθολική επικράτηση έναντι της Ν. Δ. Και τούτο διότι στις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας πέτυχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές ποσοστιαίες διαφορές άνω του 10% έναντι της Ν. Δ. Οπως υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, ουδέποτε στη μεταπολίτευση μέσα σε διάστημα ενός μόνον έτους υπήρξε ανατροπή τέτοιων διαφορών. Και ναι μεν η συγκυρία είναι ιδιαίτερη, με την Ελλάδα υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, ωστόσο η ισχνή δημοσκοπική εικόνα που εξακολουθεί να εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει ότι ο κανόνας θα ανατραπεί.
Τούτων δοθέντων (στις παρενθέσεις εμφανίζεται η ποσοστιαία διαφορά που κατέγραψε η κυβέρνηση έναντι της Ν. Δ. τον Οκτώβριο του 2009), το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί άνετη επικράτηση στην Κρήτη (32,59%), τη Δυτική Ελλάδα (19,85%), το Νότιο Αιγαίο (17,93%), την Αττική (12,28%), το Βόρειο Αιγαίο (11,88%), την Κεντρική Ελλάδα (11,44%), την Α. Μακεδονία - Θράκη (11,14%) και το Ιόνιο (10,78%). Υπάρχει βέβαια το επιχείρημα ότι στις επικείμενες εκλογές οι περισσότερες περιφέρειες θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, καθώς η ανάδειξη των τοπικών αρχόντων απαιτεί το 50% + μία ψήφο των εκλογέων. Τούτο, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρό επιχείρημα ανησυχίας για την Ιπποκράτους, δεδομένου ότι ποτέ μέχρι σήμερα, ειδικά στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, δεν έχουν ανατραπεί, στον δεύτερο γύρο, διαφορές άνω του 5%.
Σημειωτέον ότι και σε άλλες δύο περιφέρειες (Θεσσαλία και Ηπειρο) το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε στις εθνικές εκλογές διαφορά από τη Ν. Δ. άνω του 5%. Εξ ου και θα θεωρηθεί έκπληξη και απροσδόκητη επιτυχία για τη Ν. Δ. αν γίνει γαλάζια κάποια εξ αυτών. Στην Ηπειρο η Ν. Δ. δείχνει να το «πιστεύει» πολύ, στη Θεσσαλία, ωστόσο, θα πρέπει να υπερβεί και τα σύννεφα στις σχέσεις της Ρηγίλλης με τους παλαιούς «κομματάρχες» της περιοχής, όπως οι κ. Σιούφας, Χατζηγάκης και Σουφλιάς.
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι η Ν. Δ. μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις 3 από τις 13 περιφέρειες. Την Κεντρική Μακεδονία που υπολειπόταν από το ΠΑΣΟΚ το 2009 κατά 2,23%, τη Δυτική Μακεδονία (έχασε με 1,54%) και την Πελοπόννησο (1,38%). Ετσι εξηγείται άλλωστε ότι ειδικώς στην τελευταία το ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντευόταν μέχρι τη δωδεκάτη ώρα να στηρίξει τον κ. Πέτρο Τατούλη. Οι εκλογολόγοι δεν παύουν βέβαια να επισημαίνουν το πρωτόγνωρο της σημερινής συγκυρίας. Προεξοφλούν μάλιστα ότι θα καταγραφεί πολύ μεγάλη αποχή, αλλά δεν υιοθετούν το σενάριο ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η μάχη στους τρεις μεγάλους δήμους
Μάχη ουσίας και, κυρίως, πολιτικών εντυπώσεων στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, αλλά και σε μία σειρά μικρότερων δήμων θα δώσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. «Είναι η μόνη περίοδος κατά την οποία η Ν. Δ. μπορεί να απολέσει και τους τρεις μεγάλους δήμους» αναγνωρίζουν στη Ρηγίλλης, δίχως ωστόσο να κρύβουν ότι φιλοδοξία τους είναι να πετύχουν το «δύο στα τρία».
Στην Αθήνα, η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη μοιάζει υπονομευμένη εξαιτίας του «σίριαλ», μέχρι να του δοθεί το χρίσμα από τον κ. Αντώνη Σαμάρα. Απέναντι στο νυν δήμαρχο αναμένεται να βρεθεί η κ. Φώφη Γεννηματά (που μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε πάντως καμία επικοινωνία με το Μαξίμου) ή ο κ. Γ. Καμίνης. Στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένη την «τρύπα» στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (σ. σ. μέχρι το μεσημέρι χθες δεν είχε υπάρξει χρίσμα, αλλά αναμενόταν η στήριξη του κ. Γ. Μπουτάρη), ο εκλεκτός της Ρηγίλλης κ. Κώστας Γκιουλέκας παλεύει, επί του παρόντος, με τα «φαντάσματα» της θητείας Παπαγεωργόπουλου. Οι μετρήσεις φέρουν τον κ. Γκιουλέκα να προηγείται σε όλα τα πιθανά «δίδυμα» δεύτερου γύρου, με την πλέον αμφίρροπή μάχη να δίδεται με τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο Πειραιάς παρέμενε μέχρι πρότινος η μόνη πόλη χωρίς χρίσματα από τα επίσημα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στην επιλογή του κ. Γιάννη Μίχα, που εμφανίζεται ότι κερδίζει τον δήμο, παρότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε διαφανεί εμπλοκή λόγω της αντιπαλότητάς του με τον κ. Φασούλα. Η Ν. Δ. αναζητεί ακόμη υποψήφιο, την ίδια ώρα που ο πρώην βουλευτής της Π. Μαντούβαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναίρεση της αθωωτικής για τον ίδιο δικαστικής απόφασης για το «παραδικαστικό».
πηγή καθημερινή