Εχω την εντύπωση ότι η παρακάτω συνταγή είναι από το μεταφρασμένο αρχείο που έχω των συνταγών του jame Oliver. Είναι εκπληκτική, μη την φοβηθείτε. Εϊναι μια αλλαγή από το συνηθισμένο κοτόπουλο στο φούρνο αλλά κυρίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα Κεφαλλονίτικα βότανα όπως είναι το φασκόμηλο. Δώστε προσοχή στις συμβουλές για τις ποσότητες και καλά.. μαγειρέματα! |
Κοτόπουλο με φασκόμηλο στο.. γάλα!
Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο 2 λεμόνια ένα ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο (προσοχή : αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο φασκόμηλο από τα super markets μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το ματσάκι, αν όμως χρησιμοποιήσετε άγριο φασκόμηλο, τότε αρκεστείτε σε 10 περίπου φυλλαράκια γιατί η γεύση του ειναι πάρα πολύ έντονη). Ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο 3 σκελίδες σκόρδο ένα λίτρο γάλα φρέσκο ένα ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τον φλοιό του λεμονιού προσέχοντας να μην πάρουμε σχεδόν καθόλου από το λευκό μέρος. Κρατάμε τις φλούδες και κόβουμε τα λεμόνια σε φέτες.
Κόβουμε το φασκόμηλο από τα κλαδάκια του, ξεχωρίζουμε τα φύλλα και τα κλαδάκια.
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και γεμίζουμε τη κοιλιά του με τις φέτες του λεμονιού και τα κλαδάκια του φασκόμηλου.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και με το χέρι μας φροντίζουμε να πάει σε όλο το κοτόπουλο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα που μπορεί να μπει και στο φούρνο, ρίχνουμε ελαιόλαδο και το μισό πακετάκι του βουτύρου. Σωτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά ώστε να πάρει όμορφο χρώμα, μόλις το βούτυρο μαυρίσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα εντελώς.
Βάζουμε στη κατσαρόλα το άλλο μισό βούτυρο, τις σκελίδες σκόρδου, τις φλούδες του λεμονιού και τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Ρίχνουμε και το λίτρο το γάλα. Αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας σε δυνατή φωτιά. Τότε ρίχνουμε και το ξυλαράκι της κανέλας.
Προσοχή : το γάλα θα «κόψει» εξ αιτίας του λεμονιού, μην σας ανησυχήσει. Θα πάρει μια όμορφη γεύση σαν τυρί.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.
v Σερβίρεται με πολέντα και σπανάκι σωτέ.
Πολέντα : νερό, πολέντα και βούτυρο. Βάζουμε να βράσουν και ανακατεύουμε πολύ καλά και συνέχεια, αλάτι, πιπέρι. Όταν το μείγμα βράσει ρίχνουμε δυο γενναίες χούφτες τριμμένης παρμεζάνας.
Σπανάκι σωτέ : σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με λίγο βούτυρο τα τρυφερά φύλλα από το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με χυμό λεμόνι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Έτοιμο !
Τρόπος σερβιρίσματος
Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα. Βάζουμε για βάση μια μερίδα πολέντα, λίγα φύλλα από το σπανάκι και από πάνω μια μερίδα κοτόπουλο. Περιχύνουμε με μπόλικο από το ζουμί του ταψιού . |