31 Αυγούστου 2010

«Προίκα» στον αιρετό περιφερειάρχη


Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
31/08/2010
Τις βασικές κατευθύνσεις του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο παρουσίασε η Περιφέρεια σε εκδήλωση όπου και έγινε απόλυτα ξεκάθαρο πως τα 63 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους θα αποτελέσουν μια πολύ καλή «προίκα» για τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη. Κι αυτό όχι μόνο γιατί θα είναι πρόσθετες αυτές οι πιστώσεις για τα νησιά, όχι μόνο γιατί θα μπορούν να συμπληρώσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προκαλώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη, αλλά κυρίως γιατί «το μαχαίρι που θα κόψει το καρπούζι» θα το κρατά η Περιφέρεια κι όχι κάποιος υπουργός κεντρικά.

Το σύνολο περίπου των αποφάσεων για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα λαμβάνονται τοπικά κι έτσι τα 63 εκατ. ευρώ μάλλον θα μπορέσουν να «κλείσουν» τρύπες που μέσω των κοινοτικών πακέτων είναι έως κι αδύνατο να αντιμετωπιστούν, είτε γιατί δεν είναι πάντα επιλέξιμες ως δράσεις (π.χ. αγροτική οδοποιία) είτε γιατί χρειάζονται ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες.

Θα πάει μπροστά…
Ειδικότερα, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί στο Πολύκεντρο Παπάδου στη Γέρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έγινε η παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο «Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη».
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, που με τη συμπαράσταση του υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη έγινε πράξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Αρναουτάκης, στην ομιλία του ξεκινώντας την παρουσίαση, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με την περιφερειάρχη, συνεργασία με την οποία «μπορούμε να πετύχουμε πολλά και εδώ στο Βόρειο Αιγαίο».
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα «για ισόρροπη ανάπτυξη στα νησιά μας, όπου μαζί με τ’ άλλα προγράμματα έρχεται να βοηθήσει συμπληρωματικά, δίνοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν έργα που δεν μπορούν να πάνε στο ΕΣΠΑ».
Ο δήμαρχος Γέρας και φιλοξενών την παρουσίαση, Σωτήρης Ζαμτράκης, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η εκδήλωση γίνεται εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοποίηση των πολύκεντρων που έγιναν, ενώ ευχαρίστησε διαδοχικά τον κ. Αρναουτάκη για το πρόγραμμα, τον κ. Σηφουνάκη για τη βοήθειά του στην υλοποίηση των παρεμβάσεων για τα πολύκεντρα, καθώς και την κ. Θεολογίτου, την οποία με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ την ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των δημάρχων για τη βοήθειά της στο έργο τους.
Στην ομιλία της, η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον υφυπουργό αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα έγινε με τη βοήθεια των στελεχών της Περιφέρειας, κάνοντας ειδική μνεία στους Γιώργο Πλακωτάρη και Έλενα Παπαζαχαροπούλου, που δούλεψαν στη διαμόρφωση της πρότασης.
«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο με πόρους 63 εκατομμυρίων επιχειρεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», δήλωσε η κ. Θεολογίτου, τονίζοντας στη συνέχεια: «Η κεντρική αναπτυξιακή φιλοσοφία του είναι η ισόρροπη στήριξη των αναπτυξιακών συντελεστών της Περιφέρειας, όπως οι υποδομές προσπελασιμότητας, όμως ταυτόχρονα και η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας όπως το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός και τα τοπικά προϊόντα σε κεντρικό μηχανισμό ανάπτυξης. Με απλά λόγια, το Ειδικό Πρόγραμμα δεν είναι άλλο ένα πρόγραμμα που στηρίζει με επιπλέον πόρους έργα υποδομής. Είναι ένα πρόγραμμα του οποίου τα έργα θα οδηγούν σε αυτό που ονομάζεται κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων. Με αυτό το πρόγραμμα, το Βόρειο Αιγαίο θα μπορέσει να πάει μπροστά.»


Κατ’ εξοχήν αυτοδιοικητικοί παρακολούθησαν την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος που θα αποτελέσει στην πράξη την προίκα του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου

Πιο απλό…

Στη συνέχεια, η κ. Θεολογίτου ανέφερε ακολούθως μερικά κρίσιμα για την κατανόηση του Ειδικού Προγράμματος ζητήματα, τόνισε πως οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί είναι όλο το Βόρειο Αιγαίο, εκτός των μικρών νησιών του αλλά και του βασικού αστικού ιστού του, δηλαδή τις πόλεις της Μυτιλήνης, της Μύρινας, της Χίου, του Βαθέος και του Καρλοβάσου, όπου υπάρχουν τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστικής ανάπτυξης, ενώ μετά την παρουσίαση της δομής του προγράμματος και τις ερωτήσεις που έγιναν απ’ τους παρισταμένους απαντήθηκαν ζητήματα σε σχέση με τις κατανομές ανά νησί, τις διαδικασίες ένταξης και χρηματοδότησης έργων κ.ά..
Απ’ τις απαντήσεις που δόθηκαν απ’ τα πολιτικά πρόσωπα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έγινε σαφές πως οι διαδικασίες θα είναι σαφώς πιο εύκολες και απλές σε σχέση με τις αντίστοιχες του ΕΣΠΑ, ενώ οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των αυτοδιοικητικών φορέων, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το Ειδικό Πρόγραμμα περιέχει δράσεις, που αφορούν και τις υποδομές (τεχνικές και κοινωνικές), και δράσεις επιχειρηματικότητας, αλλά και δράσεις για τον άνθρωπο. «Έτσι θα αναγνωρίσετε όλοι μέσα στο πρόγραμμα δράσεις που και εσείς σκεφτήκατε ή κάποια στιγμή ευχηθήκατε να υπήρχαν πόροι για να υλοποιηθούν, όπως δράσεις για τη νεολαία, δράσεις για το μαθητικό πληθυσμό, δράσεις για την κοινωνική οικονομία, δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, για ειδικές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυτές οι δράσεις, που είναι καινοτόμες ως προς τη χρηματοδότησή τους, έχουν γεννηθεί από την κοινωνία και στοχεύουν στην ανάδειξη του παράγοντα “άνθρωπος” σε κρίσιμο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, είναι εφικτές μέσω αυτού του προγράμματος», ανέφερε η κ. Θεολογίτου απευθυνόμενη στους φορείς. Υπάρχουν ακόμη δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για συμμετοχή σε ευρύτερα δίκτυα ανταγωνισμού, ώστε όλα τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις, να αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία που οδηγούν σε εξωστρέφεια (αναλυτικά η δομή του προγράμματος στον πίνακα).
Στην εκδήλωση παρέστησαν και πήραν το λόγο η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, οι νομάρχες Λέσβου Παύλος Βογιατζής και Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, και ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, ενώ παρόντες ήταν ακόμη οι δήμαρχοι Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς, Πέτρας Απόστολος Αλατζάς, Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, δήμαρχοι απ’ τη Χίο και τις Οινούσσες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, εκπρόσωποι κομμάτων, παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων του Βορείου Αιγαίου.
πηγή εμπρός