26 Ιουλίου 2010

Έργα σε όλες τις μονάδες υγείας της Λέσβου


Την αύξηση του ποσού που αναλογεί στο Βόρειο Αιγαίου στον τομέα της υγείας, από τα 42,5 εκατομμύρια στα 78 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, Χριστίνα Παπανικολάου, και ο υποδιοικητής της, Σωτήρης Ζώτος, στην πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στο νησί. Μαζί τους και η περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου. Η ηγεσία τής ΥΠΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της λεγόμενης «Γ΄ Πτέρυγας» στο Νοσοκομείο, το οποίο θα υλοποιηθεί όπως υπογράμμισαν συνολικά, αλλά και σε άλλα έργα που προωθούνται σε όλες σχεδόν τις μονάδες υγείας του νησιού, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες.

«Μποναμά» για το Βόρειο Αιγαίο επεφύλασσε μέσα από το ΕΣΠΑ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που προσφάτως υπέγραψε απόφαση για αύξηση των κονδυλίων για την υγεία. Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί στο σύνολό του το έργο της Γ΄ Πτέρυγας στο Νοσοκομείο, αλλά και παράλληλα να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν όσον αφορά στο προσωπικό αλλά και τον ιατρικό εξοπλισμό.
Η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους φορείς της υγείας, για την προώθηση έργων που αφορούν στη Λέσβο. «Υπάρχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο σχέδιο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ έργων που αφορούν στην αναβάθμιση σχεδόν όλων των μονάδων υγείας που βρίσκονται στο νησί. Υπάρχουν τα κονδύλια, που είναι υπεραρκετά για την προσπάθεια αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Χριστίνα Παπανικολάου.

Συνολικά η Γ΄ Πτέρυγα

Η αύξηση των κονδυλίων για την υγεία δεν αυξάνει και τα κονδύλια για το μεγάλο έργο της λεγόμενης Γ΄ Πτέρυγας του Νοσοκομείου (ανακαίνιση παλιού κτηρίου, δυο νέες επεκτάσεις, βιολογικός, εξοπλισμός), όμως η ηγεσία της ΥΠΕ τόνισε πως είναι ευχής έργον το γεγονός ότι πέτυχαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προλάβουν τις προθεσμίες για να ενταχθεί συνολικά το έργο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, και όχι τμηματικά και με 11 εκατ. ευρώ, όπως ήταν η αρχική δυσοίωνη πρόβλεψη. Τόνισε επίσης ότι ξεπεράστηκαν ζητήματα που αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εργασίες, ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου. «Η λογική λέει ότι πρώτα κατασκευάζεις τις δυο νέες πτέρυγες ενώ το Νοσοκομείο λειτουργεί όπως είναι, και στη συνέχεια μετακινούνται στα νέα κτήρια τα τμήματα και οι κλινικές του παλιού, ώστε να γίνει ανακαίνιση και του παλιού. Αυτό όμως δεν ίσχυε όταν αναλάβαμε και βέβαια το αντίστροφο θα δημιουργούσε προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής κ. Ζώτος.
Ο ίδιος τόνισε ότι άμεσες προτεραιότητες είναι η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς επίσης η προμήθεια αξονικού για τη Λήμνο και τη Σάμο. Ιδιαίτερα για τον αξονικό τομογράφο της Μυτιλήνης είπε ότι είναι από τα πρώτα έργα που θα προχωρήσουν από το ΕΣΠΑ, αφού ήδη υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις. Ο κ. Ζώτος σχολίασε ότι το έναυσμα για την προμήθεια αυτού του εξοπλισμού για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά ήταν το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αποδέχθηκε έναν υπό απόσυρση αξονικό ιδιώτη.

Οργανισμός και προσλήψεις

Η κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της υγείας και απασχόλησαν την ΥΠΕ. Πρώτο ήταν το ζήτημα του Οργανισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Νοσοκομείο λειτουργεί με έναν «απαρχαιωμένο» Οργανισμό, που έπρεπε ν’ ανανεωθεί. Προσφάτως επικαιροποιήθηκε και αναμένονται οι εγκρίσεις από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών. Ο υποδιοικητής κ. Ζώτος, ειδικά για το θέμα του Οργανισμού, είπε ότι είναι «ζήτημα ημερών» να προχωρήσει, ενώ «άδειασε» τις προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου που ανέφεραν ότι ο Οργανισμός βρίσκεται για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «στον προθάλαμο του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρχε κανένας Οργανισμός».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Θα λειτουργήσουν, όπως είπε, οι «κυλιόμενοι» πίνακες του ΑΣΕΠ και θα καλυφθούν ανάγκες για μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό ή με συμβάσεις. Άμεσα, όπως είπε, θα «τρέξουν» και οι διαδικασίες για πρόσληψη επικουρικού.
Όσον αφορά στη στελέχωση ιατρών, είπε ότι βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεων 23 θέσεις ιατρικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Η διοικήτρια της ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προμηθειών στα Νοσοκομεία, λέγοντας ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο η διαδικασία αλλαγής του συστήματος ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος. Για το ζήτημα των εφημεριών των γιατρών είπε ότι αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από το νέο νόμο για την υγεία, αφού οι γιατροί στο εξής θα παίρνουν ένα σταθερό ποσό για ένα σταθερό αριθμό εφημεριών, μαζί με το μισθό τους και χωρίς καθυστέρηση, ενώ ένα 10% αυτών θα καλύπτεται είτε από το Νοσοκομείο είτε από τις υγειονομικές περιφέρειες.

Στο μικροσκόπιο το Κληροδότημα
Στη χθεσινή συνέντευξη έγινε αναφορά και στο ζήτημα των 17 υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί από τον προηγούμενο διοικητή του Νοσοκομείου μέσω του Κληροδοτήματος. Ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, κ. Ζώτος, έκανε γνωστό ότι ήδη έχει ζητηθεί μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να γίνει έλεγχος για το θέμα αυτό από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα γίνει συνολικός έλεγχος διαχείρισης των χρημάτων του Κληροδοτήματος. «Ένας που αφήνει χρήματα στο Νοσοκομείο, τα αφήνει για να πιάσουν τόπο και όχι για να γίνονται παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά.
Για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λειτουργία της Μονάδας Ανήλικων Ασυνόδευτων Μεταναστών στην Αγιάσο, τονίστηκε ότι είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση λειτουργίας της, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι καμμιά δομή δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Εν κατακλείδι, ο κ. Ζώτος έδωσε τέλος στα σενάρια ματαίωσης του έργου του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει, όχι όμως στην έκταση που είχε προγραμματιστεί και εξαγγελθεί. «Κάποιοι έχουν “βαφτίσει” τα περιφερειακά ιατρεία σε κέντρα υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανικολάου.
Η διοικήτρια της ΥΠΕ Αιγαίου και Πειραιώς μαζί με τον υποδιοικητή επρόκειτο χθες το απόγευμα και σήμερα να πραγματοποιήσουν περιοδείες σε Κέντρα Υγείας του νησιού, αλλά και στο ίδρυμα «Θεομήτωρ», για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που θα πρέπει να προωθηθούν.

Πού είναι ο ΟΚΑΝΑ;

Την πρόθεσή του να προωθήσει τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στον ευρύτερο χώρο του Νοσοκομείου και με ξεχωριστή είσοδο, αποκάλυψε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου, Παύλος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι δε βρήκε καμμιά απολύτως σύμβαση μεταξύ Νοσοκομείου και ΟΚΑΝΑ για ίδρυση και λειτουργία μονάδας απεξάρτησης στη Λέσβο, ούτε στο Νοσοκομείο ούτε στον ΟΚΑΝΑ, μετά από σχετικό ερώτημα που έκανε στη νέα διοίκηση του Οργανισμού. Συμπλήρωσε δε, ότι έδωσε εντολή ν’ αποδεσμευτεί κτήριο το οποίο είχε νοικιαστεί από το Νοσοκομείο για το σκοπό αυτό, χωρίς ποτέ ν’ αξιοποιηθεί. «Βρήκα ένα συμβόλαιο για ενοικίαση μιας αποθήκης - γιατί περί αποθήκης πρόκειται -, όμως πέραν τούτου ο ΟΚΑΝΑ δε γνώριζε τίποτα για δημιουργία μονάδας στη Μυτιλήνη. Πληρώναμε άδικα τα ενοίκια και στην ουσία ήταν μια πράξη που κορόιδευε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή εμπρός