5 Ιουλίου 2010

«Είμαστε υπό κατοχήν» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ



ΗΗΤΑΝ κοινό μυστικό ότι τα λεφτά τα ‘χουν φάει -πιο απλά δε γράφονται- συνεπώς το ΕΣΠΑ ήταν μια μεγάλη κοροϊδία, να βάλουν τους μικρομεσαίους να περιμένουν, να ελπίζουν -μερικοί βιαστικοί επένδυσαν κιόλας και κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Έτσι, τελικά 87 μόνο επιχειρήσεις εγκρίθηκαν απ’ τη Χίο, κι αυτές όταν διαβάσουν καλά τους νέους όρους συμμετοχής –ναι, τα ψιλά γράμματα…– ίσως το ξανασκεφτούν.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μίλησε χθες για «κατοχή». «Είναι σαφές», είπε, «ότι βιώνουμε καθεστώς κατοχής· όπως οι Γερμανοί δε νοιάζονταν αν θα ψοφήσουμε απ’ την πείνα κι αυτοί έχουν ένα σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Απ’ τη δική του μεριά, ο βουλευτής Κ. Μουσουρούλης εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου, προσπαθώντας, μάταια ίσως, να δώσει μια σοβαρή πολιτική προσέγγιση στο θέμα:
«Τους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε η προκήρυξη του Μαΐου 2009 για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Π.ΕΠ 2007-2013), ζητά να πληροφορηθεί με Ερώτησή του (Αρ. Πρωτ. 12351/30-06-2010) προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, η περικοπή, καθώς και η δραματική τροποποίηση της κατανομής μεταξύ των τομέων, ανέβασε τις βάσεις επιλογής των εγκεκριμένων προτάσεων -ειδικά στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες- από τις 40 στις 80 μονάδες. Κατ’ ακολουθία, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν έφτασε τις 7.400 περίπου επιχειρήσεις, ενώ πολλές από αυτές που τελικά δεν εντάσσονται, είχαν ήδη προχωρήσει σε επιπλέον δαπάνες αφού, με βάση τον Οδηγό του Προγράμματος, γνώριζαν ότι είχαν υψηλή βαθμολογία.
Παράλληλα, την ώρα που χιλιάδες θετικά αξιολογημένες προτάσεις απορρίπτονται, προδημοσιεύτηκαν νέες προκηρύξεις στα ίδια ακριβώς αντικείμενα και με το ίδιο περιεχόμενο. Για τούτο ο Κωστής Μουσουρούλης ρωτά την αρμόδια Υπουργό:
1. Για ποιους ακριβώς λόγους έγιναν οι αλλαγές αυτές στην αρχική προκήρυξη και γιατί το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε σε νέες προκηρύξεις στα ίδια ακριβώς αντικείμενα;
2. Γιατί δεν ενισχύεται ο Προϋπολογισμός της αρχικής προκήρυξης, ώστε να αποκατασταθεί η συμβατότητα του Προγράμματος με τον Οδηγό, ενώ είναι γνωστό ότι υλοποιείται μόλις το 50% των προτάσεων λόγω οικειοθελούς αποχώρησης των επενδυτών προ της υπογραφής συμβάσεων ή λόγω μη πιστοποίησης των επενδύσεων;»