Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο τουρισμός, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης αλλά και των λανθασμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν . Επιπλέον οι έχοντες σήμερα την ευθύνη για την αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματα του κλάδου για να δώσουν λύσεις. Οι όποιες κινήσεις γίνονται είναι επιφανειακές και με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Στην έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό ο οποίος είναι στον αυτόματο πιλότο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», ο πρόεδρος της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναφέρθηκε και σε όσα οι επιχειρηματίες του τουρισμού περίμεναν μάταια να ακούσουν από τον υφυπουργό Τουρισμό Γ Νικητιάδη κατά την Περιφερειακή Συνάντηση της Ρόδο. Η πρότασή του εξάλλου για τον περιορισμό του all lnclusive σύμφωνα με τον κ Ανδεάδη δεν έχει βάση. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κατηγόρησε ευθέως, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και τον υφυπουργό Γ. Νικητιάδη ότι δεν έχουν την διάθεση και τα μέσα να ασχοληθούν όπως πρέπει με τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων θεωρεί πως είναι πλέον επιβεβλημένη η επανασύσταση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας καθώς και η παύση της επιδότησης νέων τουριστικών κλινών. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ Ανδρεάδη είναι η ακόλουθη:
• Ποιοι ήταν οι λόγοι για την πραγματοποίηση της Περιφερειακής Συνάντησης του ΣΕΤΕ στη Ρόδο ;
Κάθε χρόνο διοργανώνουμε ανάλογες συναντήσεις του ΣΕΤΕ με στόχο να ανταλλάξουμε απόψεις και να επικοινωνήσουμε, για διάφορα θέματα και τις εξελίξεις τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, πυκνώσαμε τις συναντήσεις αυτές, γιατί πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε δείχνει πως υπάρχει δημιουργική ανησυχία.
• Υπάρχουν ανησυχίες γιατί ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση. Τι λέτε εσείς;
¨Όντως η κρίση που εκδηλώθηκε έχει προβληματίσει και προκάλεσε αυτή τη δημιουργική αναστάτωση σε πολλούς επιχειρηματίες. Πιστεύω πως πολύ μεγάλο βάρος των ευθυνών φέρει η πολιτεία, αλλά και οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τον κλάδο. Συνολικά φάνηκαν οι χρόνιες αδυναμίες έλλειψης τουριστικής στρατηγικής, φαινόμενο που ανθεί από τη στιγμή, που δημιουργήθηκε ο τουρισμός στην Ελλάδα. Λειτουργούσαμε πάντα με αυτόματο πιλότο και αυτό το πληρώνουμε.
• Ποια είναι η δική σας άποψη για την πρόταση την οποία έκανε προσφάτως ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, για τον περιορισμό του συστήματος All Inclusive;
Είναι λανθασμένη η πρόταση και έχουμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Από ότι είδα και από τις συμπληρωματικές ανακοινώσεις, στην ουσία έχει μιλήσει για μοριοδότηση 3% των επενδυτών, που δεν πιστεύω πως θα υιοθετηθεί από το υπουργείο Οικονομίας . Είναι μικρή η επιρροή του αλλά έστω και αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί αντίκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
• Πιστεύετε δηλαδή πως δεν έχει βάση η πρόταση;
Ναι, θεωρώ πως δεν έχει βάση.
• Θεωρείτε πως με την πολιτική του το υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τον τουρισμό; Μήπως χρειάζεται να αυτονομηθεί και πάλι ;
Έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή για αυτό. Το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν σε λειτουργία αυτόνομα το υπουργείο Τουρισμού που δεν απέδωσε. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν λειτουργούσε σωστά και δεν μπορούσε να συντονιστεί και δεν υπήρχε στρατηγική στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατό η Ελλάδα που στηρίζεται στη ναυτιλία και τον τουρισμό να καταργεί τα αρμόδια υπουργεία και να διατηρεί σε ισχύ διάφορα άλλα. Το επιχείρημα ότι είχαμε το υπουργείο Τουρισμού και δεν απέδιδε δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταργήσουμε. Επιπλέον η ενοποίηση του πολιτισμού και του τουρισμού δεν έχει καμιά λογική αφού εφαρμόζεται, μόνο στην Τουρκία. Ακόμη και εκεί όμως παραδέχονται πως δεν αποδίδει αυτή η συνύπαρξη. Ο πολιτισμός είναι μια οριζόντια δραστηριότητα, που καλύπτει το συνολικό φάσμα της κοινωνίας και δεν έχει σχέση με οικονομικά δεδομένα. Αντιθέτως ο τουρισμός είναι οικονομική δραστηριότητα ,απαιτεί ταχύτητες ισχυρά ανακλαστικά ρεφλέξ και εντελώς διαφορετική λογική υπουργού. Δεν μπορούν να συνταυτιστούν οι δύο τομείς. Έχουμε κατ επανάληψη,καλέσει τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να διορθώσει το λάθος. Περιμένουμε μέχρι και τώρα να ανασυσταθούν τα δύο αυτά υπουργεία. Ωστόσο δεν αρκεί να συσταθούν και να λειτουργήσουν αυτά τα δυο υπουργεία. Χρειάζεται και η ανάλογη πολιτική. Πάσχουμε γιατί μέχρι τώρα δεν έχει καθίσει κανένας από τους φορείς να σχεδιάσει στρατηγική για τον τουρισμό. Πάμε με αυτόματο πιλότο εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουμε στρατηγική σταθερή. Ζητάμε απαντήσει ςκαι περίμενα από τον κ Νικητιάδη να μας πει αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ .
• Τι θα συμβεί αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και ενταχθούν οι υπηρεσίες του τουρισμού στο 23%;
Αυτό θα είναι η ταφόπλακα του τουρισμού συνολικά. Περιμέναμε από τον υφυπουργό Τουρισμού να ακούσουμε ποιο θα είναι το φορολογικό καθεστώς. Τι θα ισχύσει για το 2011. Περιμέναμε να ακούσουμε, για το χωροταξικό σχέδιο της χώρας, την τουριστική κατοικία και τις επενδύσεις στις κορεσμένες και ημικορεσμενες περιοχές όπως η Ρόδος. Αναμέναμε να ακούσουμε αν σε περιοχές όπως η Ρόδος που θεωρείται κορεσμένη μπορούν να αναπτυχθούν ειδικές κατηγορίες τουρισμού ή άλλες επενδύσεις και υποδομές όπως το Γκολφ. Κορεσμός δεν σημαίνει τίποτε, είναι η φέρουσα ικανότητα. Επιβάλλεται να δούμε τι κατηγορίες τουριστών φέρνουμε.Πρέπει όμως να έχουμε σχέδιο και στρατηγική, για να καθορίζουμε κάθε φορά τα βήματα μας . Ήρθε η ώρα να δούμε και τη στρατηγική των αερομεταφορών. Όλη η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες αεροπορικές πτήσεις και ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Στη Ρόδο, είδαμε τα ωφελήματα από τη δραστηριότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Έχουμε στρατηγική για να προσελκύσουμε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, από την Ευρώπη στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού; Θα κάνουμε το Visit Greece και το «Maison de le Greece» αντίστοιχα με τη Αγγλία και την Γαλλία; Θα αποκτήσουμε επιτέλους συστηματική και σωστή προβολή, για να διαφημίσουμε το προϊόν μας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουμε και περιμένουμε απαντήσεις . Όμως ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιαδης, δεν ασχολούνται με αυτά γιατί δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Επιπλέον δεν υπάρχουν οι υποδομές, οι συνεργάτες και η γνώση για ενασχοληθούν σωστά και όπως πρέπει με το αντικείμενο.
• Πως σκέπτεται ο ΣΕΤΕ να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις αδυναμίες;
Πιστεύουμε πως πρέπει να κινηθούμε μόνοι μας για να υποκαταστήσουμε ότι δεν κάνει ο ΕΟΤ . Μπορεί να μετάσχει και η ΤΑ. Θα πάρουμε τις τύχες, του τουρισμού στα χέρια μας. Υπάρχει ανησυχία. Αλλά η κρίση φέρνει και ευκαιρίες. Είναι τώρα η ώρα, να καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας ότι αυτός, μόνος του πρέπει να κινηθεί. Πρέπει το κράτος να αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει. Έστω τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου και να μην αλλάζουν κάθε τόσο τη νομοθεσία.
• Πιστεύετε ότι έχει γίνει η άρση του καμποτάζ μετά και τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση;
Το καμποτάζ έτσι όπως έγινε είναι ημίμετρο ουσιαστικά. Είναι μη αποτελεσματικό και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Δημιουργήθηκε πρόχειρα και περιπτωσιακά για να είναι όλοι ευχαριστημένοι από λίγο. Αποτέλεσμα είναι όμως να χάνεται ακόμη μια ευκαιρία για τον θαλάσσιο τουρισμό.
• Σας φοβίζει η ραγδαία αύξηση των τουριστικών κλινών φαινόμενο του ανθεί και στη Ρόδο ;
Η αύξηση των τουριστικών κλινών έγινε γιατί λανθασμένα οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιδότησαν τη δημιουργία νέων κλινών. Από την πρώτη στιγμή σαν ΣΕΤΕ και σαν ΠΟΞ είχαμε τονίσει πως δεν πρέπει να επιδοτούνται τα καινούργια κρεβάτια. Τότε ο δήμαρχος Νότιας Ρόδου μου είχε επιτεθεί για τις απόψεις που εξέφρασα. Σήμερα όμως βλέπουμε τις επιπτώσεις, από την αύξηση των τουριστικών κλινών. Σε κάποιες περιοχές που είναι προβληματικές και δεν έχουν ούτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο κατανοώ την ανάγκη να δημιουργούνται νέες κλίνες. Να επιδοτούνται θεωρώ σωστό οι ανακαινίσεις των παλαιών μονάδων ή οι ειδικές μορφές τουρισμού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να επιδοτούνται οι νέες κλίνες. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αραχνιάζει όπως και το νέο χωροταξικό το οποίο έχει βαλτώσει να δώσουν λύση ώστε να μην επιδοτούνται νέες κλίνες.
• Πως θα κλείσει κατά τη δική σας άποψη η φετινή τουριστική σεζόν ;
Σε σύνολο Ελλάδας, θα κλείσουμε στις περσινές αφίξεις και θα έχουμε μια πτώση των τουριστικών εσόδων, μεταξύ 7 και 9% αθροιζόμενη στη μείωση την περσινή του 12%. Συνολικά δηλαδή θα έχουμε χάσει 20% στη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού μιλά για αύξηση αφίξεων 3-4%. Η Τουρκία όμως έχει αύξηση της τάξεως του 20% στην τουριστική κίνηση. Δεν πρέπει να επιχαίρουμε και πρέπει να πούμε πως η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, κατάφεραν το ακατόρθωτο δηλαδή να υποτιμήσουν το εξαγόμενο τουριστικό προϊόν κατά 15%. Έχουμε μπερδέψει αυτό που πουλάμε στους Έλληνες και πρέπει να είναι φθηνό, με το προϊόν που εξάγουμε δηλαδή τις διακοπές των αλλοδαπών. Και αντί οι αρμόδιοι υπουργοί να κατανοήσουν το λάθος και να το διορθώσουν επιχαίρουν. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε, τέσσερα δις ευρώ και να μειωθεί η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ. Επεσε κάτω από το 15%.
• Ποια είναι η σύσταση την οποία κάνετε στους ξενοδόχους της Ρόδου για να ξεπεράσουν την κρίση;
Να συντονιστούν μεταξύ τους κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΤΕ, της ΠΟΞ και των υπόλοιπων φορέων. Αν κάτι μπορούμε να μάθουμε, από την κρίση είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε θαύματα, γιατί το κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αφού είναι άρρωστο εδώ και αρκετά χρόνια και δεν μπορεί, να συνέλθει σε μια ημέρα. Ο τουρισμός όμως κινείται με μεγάλες ταχύτητες και δεν μπορεί να περιμένει.
• Μπορεί να υπάρξει δεδομένης της κρίσης σχεδιασμός για το μέλλον και πως το οραματίζεστε;
Αναμφίβολα θα υπάρξει στροφή στον ποιοτικότερο τουρισμό. Η Ελλάδα θα πρέπει να καθίσει να δημιουργήσει, μεγαλύτερη ζήτηση. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα στους προορισμούς και στην περιφέρεια. Η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει ένα «Brant name» όπως και οι τουριστικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Επιβάλλεται να διαδικτυώσουμε το αξιόλογο προϊόν που διαθέτουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας . Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση.
• Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά της Ρωσίας αλλά υπάρχουν προβλήματα καθώς οι αφίξεις δεν αυξάνονται τόσο όσο θα έπρεπε.
Αυτό συμβαίνει γιατί ότι είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν έγινε πράξη σε ότι αφορά τη χορήγηση βίζας ή τις δωρεάν παροχές για τα παιδιά. Στο κενό έπεσαν οι ανακοινώσεις του κ Δρούτσα, για τη χορήγηση πολλαπλής βίζας στους Ρώσους γιατί απλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ότι εξαγγέλθηκε δεν έγινε, πως περιμένουμε λοιπόν να αυξηθεί η κίνηση;