20 Ιουλίου 2010

Τεράστια τα προβλήματα από το «λουκέτο» του αγγλικού τουριστικού πρακτορείου

Η πτώχευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Goldtrail, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ από τη βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προξενεί νέο πονοκέφαλο στους Έλληνες ξενοδόχους, ενώ αφήνει «ξεκρέμαστους» περίπου 4.000 Βρετανούς τουρίστες. Αλλοι 12.000 συμπατριώτες τους βρίσκονται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα παράλια της Τουρκίας.
Η Goldtrail μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν μια μικρομεσαία μεγέθους εταιρεία με έδρα το Σάρεϊ της Αγγλίας, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τουρκικών συμφερόντων και εξειδικευόταν σε πακέτα ολιγοήμερων διακοπών στα τουρκικά παράλια και σε ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, διοχέτευε τους πελάτες της σε μεγάλες μονάδες της Κέρκυρας, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω, ενώ επί του παρόντος είναι άγνωστος ο αριθμός των κρατήσεων που είχε γίνει για το υπόλοιπο της σεζόν.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης εκτιμά ότι δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τους ξενοδόχους, που συνεργάζονταν με την Goldtrail, αφού θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά τους από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που, όπως φαίνεται, εξελίσσονται ικανοποιητικά.
Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αρκετοί Τούρκοι ξενοδόχοι με την ανακοίνωση του «λουκέτου» της Goldtrail προχώρησαν σε άμεση «έξωση» των Βρετανών πελατών της συγκεκριμένης εταιρείας.
Αντίθετα, στη χώρα μας, η κατάσταση ήταν ομαλή μετά και από την παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη και την ενεργοποίηση των κατά τόπους διευθυντών του ΕΟΤ και οι 4.000 Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τη Viking.
Τα έξοδα επιστροφής των τουριστών-πελατών της συγκεκριμένης εταιρείας, που προχώρησε σε πτώχευση, καλύπτει μεν η Ασφαλιστική Εταιρία ATOL, δίχως ωστόσο να καλύπτει και τις οποίες επιβαρύνσεις ή ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς τους Ελληνες ξενοδόχους.
Οι 4.000 επισκέπτες που είχαν καταφθάσει στην Ελλάδα για διακοπές μέσω της εταιρείας Goldtrail - εντοπίσθηκαν συνολικά 1.200 Βρετανοί στην Κέρκυρα, 1.100 στην Κρήτη, 1.200 σε Ρόδο-Κω και άλλοι 300 σε Καλαμάτα και Σκιάθο. Σημειώνεται ότι στη Ρόδο την αγγλική ταξιδιωτική εταιρεία αντιπροσωπεύει ο τουριστικός πράκτορας κ. Κ. Σουλούνιας.
Αυτό, πάντως, που σημειώνουν οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς είναι ότι πολλοί ξενοδόχοι σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κεφαλονιά «πληρώνουν» ακόμα το «κανόνι» που έσκασε το 2008 και αφορούσε τη βρετανική XL Leisure Group, που αποτελούσε μετεξέλιξη της εταιρείας Ciosmar, και έστελνε στην Ελλάδα πάνω από 250.000 Βρετανούς τουρίστες κάθε χρόνο.
Να σημειωθεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί εξαγοράστηκαν κυρίως από Γερμανούς επιχειρηματίες.