Του Γιαννη Σουλιωτη
Μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τα θαλάσσια ανατολικά σύνορα και ταυτόχρονη αύξηση των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε Θράκη και Ηπειρο αποτυπώνεται στα στοιχεία αστυνομίας και Λιμενικού για το α΄ 4μηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Στην εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του Frontex από κοινού με τις ελληνικές διωκτικές αρχές αποδίδονται η διαφοροποίηση των δεδομένων στο ανατολικό Αιγαίο και η ταυτόχρονη αλλαγή των δρομολογίων που επιλέγουν τα κυκλώματα διακινητών. Ετσι, ενώ στο βόρειο Αιγαίο ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε κατά 50% (1.955 αντί 3.986 το α΄ τετράμηνο του 2009) και στο νότιο Αιγαίο κατά 65% (981 αντί 2.818), στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παρατηρείται αύξηση της τάξης του 167%! Σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα συνελήφθησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους 6.459 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αντί 2.416 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στην Ηπειρο αντίστοιχα συνελήφθησαν 7.889 αντί 5.616 το 2009. Οι περισσότεροι (4.643) εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία προερχόμενοι από τη γειτονική Αλβανία. Συνολικά πάντως, ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα παραμένει αμετάβλητος, καθώς η μείωση το 2010 περιορίζεται στο 1,2% σε σχέση με πέρυσι.
Tα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που αφορούν σε συλλήψεις δουλεμπόρων. Αύξηση των συλλήψεων παρατηρείται σε Θράκη και Ηπειρο, κάμψη αντίστοιχα σε βόρειο και νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Παρατηρείται, τέλος, μείωση 18% των παράνομων αλλοδαπών που συνελήφθησαν στην Αττική το τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.
Η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Τσβέταν Τσβετάνοφ. Πέραν της συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας που υπεγράφη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που έχει υπογραφεί από το 2001 δίχως να εφαρμόζεται. «Οταν σύντομα η Βουλγαρία ενσωματώσει τη Συνθήκη Σένγκεν, και η Βουλγαρία θα χρησιμοποιηθεί ως χώρα transit», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης.πηγή καθημερινή