10 Ιουνίου 2010

Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για τις δαπάνες υγείας


Αλληλοκατηγορούνται Ξενογιαννακοπούλου - Λοβέρδος

Χρ. Κοψίνη

Σε βασικό στοιχείο των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων αναδεικνύονται οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπερβολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς, την περασμένη εβδομάδα, επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς καν να ερωτηθεί, μετά τη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του (άτυπου) υπουργικού Συμβουλίου, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται κατά 80% στην κακή συνταγογράφηση από τα ασφαλιστικά Ταμεία και κατά 20% στα δημόσια νοσοκομεία.

Συνταγές με ΑΜΚΑ

Η σχετική δήλωση θεωρήθηκε βολή κατά του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, με πρωτοβουλία του οποίου είχε γίνει κοινή σύσκεψη των τριών συναρμόδιων υπουργών (και παρά και τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τη σκυτάλη στις «βολές» κατά του υπουργείου Υγείας πήρε χθες το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας.

Με ανακοίνωσή του επανέλαβε τα στοιχεία για τη μείωση κατά 5% της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ, προειδοποιώντας τους γιατρούς για διακοπή των συμβάσεων που έχουν με τους ασφαλιστικούς φορείς εάν δεν εφαρμόζουν την υποχρέωση που απορρέει από την απόφαση της 1η Ιουνίου 2010 για αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στις συνταγές. Με την απόφαση αυτή έχουν συμφωνήσει και οι φαρμακοποιοί, αλλά συχνά στο όνομα της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» δεν εφαρμόζεται -με κάλυψη και ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων- όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, με την ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί και τους ασφαλισμένους να μη δέχονται συνταγές χωρίς την αναγραφή του ΑΜΚΑ διότι δεν θα εκτελείται από τα φαρμακεία.

Το υπουργείο Εργασίας σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι θα εκπληρώσει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τη μείωση της δαπάνης, υπενθυμίζοντας ότι η εξοικονόμηση ποσού 1,1 δισ. ευρώ το 2010 αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη μείωση της δαπάνης η οποία, μόνο στα ασφαλιστικά Ταμεία, το 2009 ανήλθε στο ποσό των 5 δισ. ευρώ (έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2004) περιλαμβάνονται τα εξής:

- Επιβολή του ενιαίου τύπου συνταγογράφησης για τους γιατρούς όλου του συστήματος.

- Απαγόρευση της κάλυψης από τα Ταμεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ενεργοποιώντας νόμο του 2006 που δεν εφαρμοζόταν.

- Εφαρμογή της συμμετοχής του ασφαλισμένου σε ορισμένα φάρμακα.

- Θέσπιση της διακοπής της συνεργασίας με τα Ταμεία στις περιπτώσεις της προκλητικής συνταγογράφησης.

Κριτήριο εισοδήματος για τη βασική σύνταξη στους ανασφάλιστους

Με εισοδηματικά κριτήρια, που θα ισχύουν μόνο για τους ανασφάλιστους εργαζομένους, θα χορηγηθεί η βασική σύνταξη», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος με ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αnt1. Για τους ασφαλισμένους δεν θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγηθεί στα 65 όπως επιμένουν οι επιτηρητές και όχι στα 60, όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στις 2 μ. μ. στις 16 Ιουνίου και 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα πραγματοποιούν οι ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικών εταιρειών, καταγγέλλοντας τρυκ «οικειοθελών αποχωρήσεων» από πολλές εταιρείες, οι οποίες εκβιάζουν και με απόσυρση φαρμάκων από την αγορά.πηγή καθημερινή