30 Ιουνίου 2010

«Πονοκέφαλος» ξανά η Λέσβος


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
29/06/2010
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται για το ΠΑΣΟΚ η διαδικασία επιλογής υποψηφίων τόσο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και στο δήμο Μυτιλήνης. Όσο προχωρούν οι συζητήσεις στα όργανα του κόμματος, τόσο αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπλέγματα και οι αντιπαλότητες του παρελθόντος που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην Ιπποκράτους.
Στους περιφερειάρχες ο Νίκος Σηφουνάκης δείχνει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή, ο ίδιος όμως δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα τις προθέσεις του. Κόντρα, όμως, σε μια ακόμα ενδεχόμενη υποψηφιότητα από Λέσβο, Χιώτες και Σαμιώτες δείχνουν να προκρίνουν τη χιώτικη υποψηφιότητα με σαφή πρόθεση να «σπάσουν» την κυριαρχία της Λέσβου σε θέσεις ευθύνης.
Όσον αφορά στο δήμο Μυτιλήνης, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες, όμως διαφαίνεται και μια ενδεχόμενη «αντάρτικη» υποψηφιότητα Βουνάτσου, που επίσης συζητείται και θα περιπλέξει την κατάσταση.


Στις συνεδριάσεις της περιφερειακής επιτροπής και εκείνης που έγινε την Πέμπτη στην Ιπποκράτους, παρουσία του βουλευτή Λάμπρου Μίχου, εκπροσώπου της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών, εκείνο που προέκυψε αβίαστα είναι ότι έχουμε ακόμα «μακρύ δρόμο» μέχρι τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά στη Λέσβο.
Στις περιφερειακές εκλογές ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σηφουνάκη είναι αυτή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη και αδιαμφισβήτητη αποδοχή, όχι μόνο από τη Λέσβο, αλλά και τη Χίο και τη Σάμο. Ο υφυπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενώ συγκεχυμένα είναι και τα μηνύματα που φθάνουν από ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Άλλοι αναφέρουν ότι ο βουλευτής Λέσβου δεν ενδιαφέρεται και άλλοι ότι… το συζητά. Από την άλλη μεριά, οι Χιώτες και οι Σαμιώτες που συντάσσονται στην υποψηφιότητα Σηφουνάκη, σε περίπτωση άλλης υποψηφιότητας δείχνουν να προτιμούν Χιώτη υποψήφιο.
Και εκεί, όμως, φαίνεται να διαμορφώνονται δύο πόλοι. Δίπλα στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος μάλιστα χαίρει της στήριξης της νομαρχιακής επιτροπής Χίου και φαίνεται να εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες και πάλι το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, και της βουλευτή Ελπίδας Τσουρή. Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα Κοτσακά εμφανιζόταν - από άποψη αποδοχής - ως «δεύτερη» μετά από εκείνη του Ν. Σηφουνάκη. Στη συνεδρίαση, όμως, που έγινε στην Ιπποκράτους - μια μέρα μετά - προτάθηκε από εκπροσώπους της Σάμου και το όνομα της Ελπίδας Τσουρή.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το κλίμα, αφού όλα δείχνουν ότι μόνο μια υποψηφιότητα Σηφουνάκη θα ήταν κοινής αποδοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, φαίνεται πως θα υπάρξουν «συγκρούσεις» μεταξύ Λέσβου και Χίου - Σάμου για το ποιος υποψήφιος θα προκριθεί.

Νέα συνεδρίαση για το δήμαρχο
Επί του παρόντος, πάντως, η Ιπποκράτους φαίνεται να βάζει σε «δεύτερη μοίρα» την επιλογή περιφερειάρχη και να προκρίνει την επιλογή δημάρχου. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Στη συνεδρίαση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος την Πέμπτη, δεν έγινε συζήτηση για κάποια υποψηφιότητα και ζητήθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση μέσα σε αυτή την εβδομάδα - πιθανόν την Τετάρτη -, παρουσία των τριών υποψηφίων (Π. Πατερέλλη, Ν. Ζούρο, Απ. Πατέστο) και πιθανόν παρουσία του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη και του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Δημήτρη Χαλκιώτη, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση πάνω στις υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε δύο κατ’ αρχήν ερωτήματα: Το πρώτο είναι αν θεωρούν ότι είναι σε θέση να φτιάξουν ψηφοδέλτιο καθώς απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων και το δεύτερο αν θα συμπορευτούν και θα στηρίξουν οποιαδήποτε τελική επιλογή του κόμματος. Η συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής φαίνεται περισσότερο να έχει ως σκοπό να «βολιδοσκοπήσει» αντιδράσεις παρά να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, δεδομένου ότι - όπως είναι γνωστό - οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα κεντρικά του κόμματος. Θα πραγματοποιηθεί, πάντως, και άλλη συνεδρίαση στη Μυτιλήνη, παρουσία του εκπροσώπου της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών, βουλευτή Λάμπρου Μίχου.

Υποψηφιότητα Βουνάτσου;
Εξ άλλου, στις διαδικασίες επιλογής υποψήφιου δημάρχου στο ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμη ζήτημα που ακούει στο όνομα Δημήτρης Βουνάτσος. Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην βουλευτή και πρώην νομάρχη, ο κ. Βουνάτσος είναι και πάλι «έτοιμος» να «χτυπήσει» με αντάρτικη υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Μέχρι τώρα, κάποια επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει, πληροφορίες ωστόσο λένε ότι περιμένει τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων για τις υποψηφιότητες, προκειμένου να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Άλλοι πάλι λένε ότι ήδη έχει προχωρήσει στη συγκρότηση «ψηφοδελτίου». Όπως και να έχει, μια τέτοια υποψηφιότητα φαίνεται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα θα εμφανιστεί και πάλι «διχασμένο».
ΠΗΓΉ ΕΜΠΡΟΣ