30 Ιουνίου 2010

Μαστίγιο-καρότο στο ΘΗΣΕΑΣ


Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
29/06/2010
Το τελευταίο οχυρό ελπίδας για την οικονομική τόνωση κλειστών οικονομιών όπως της Λέσβου, δηλαδή τα μικροέργα που συνεχίζουν να υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν, «γκρεμίζεται» συθέμελα μετά την αιφνίδια και εντελώς αναπάντεχη στροφή της κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος «Θησέας». Έτσι, την ώρα που σε περιφερειακό επίπεδο εντάσσονταν οριστικά μόνο τον τελευταίο μήνα νέα έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν περιθώριο να δημοπρατηθούν έως το τέλος Αυγούστου, με εντολή Λούκας Κατσέλη σταματά κάθε τι που δεν έχει ήδη συμβασιοποιηθεί έως τις 25 Ιουνίου. Η ανατροπή του όλου προγραμματισμού που είχε προηγηθεί, απ’ την παρούσα μάλιστα κυβέρνηση, μόνο αρνητικά σχόλια δημιουργεί, ενώ έως και γέλια προκαλεί η προτροπή που διατυπώνεται στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ό,τι δε χρηματοδοτηθεί απ’ το «Θησέας» να περάσει στο ΠΕΠ.

Οι δήμαρχοι μιλούν για απαράδεκτο ερασιτεχνισμό απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ διαπιστώνουν ότι συνολικά σε επίπεδο νομού Λέσβου θα χαθούν περίπου 15 εκατ. ευρώ, αφού κάθε δήμος θα χάσει περίπου ένα εκατομμύριο. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ο δήμος Αγιάσου, όπου οι απώλειες μεγεθύνονται εξ αιτίας και της μεγάλης σπουδαιότητας των παρεμβάσεων που είχαν δρομολογηθεί και τώρα ματαιώνονται.

Τα πάνω…

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, υπήρξε ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο το πρόγραμμα «Θησέας» είχε κυριολεκτικά μπει στο «ψυγείο». Βασική αιτία αποτελούσε η έλλειψη χρημάτων, αφού δεν υπήρχε το 1,5 δισ. ευρώ περίπου που απαιτούσε η ολοκλήρωση των προενταγμένων έργων, σε όλη τη χώρα και από όλους τους δήμους.
Τελικά, πριν λίγους μήνες, το «Θησέας» πήρε ξανά μπροστά και μάλιστα δόθηκε προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου να «ωριμάσουν», να ενταχθούν οριστικά, να δημοπρατηθούν και να αναλάβουν νομικές δεσμεύσεις (συμβασιοποιηθούν) όσα έργα είχαν προενταχθεί στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2009.
Με αυτές τις γενικές κατευθύνσεις άρχισε μια συστηματική προσπάθεια απ’ την πλευρά των δήμων, αλλά εν προκειμένω στο Βόρειο Αιγαίο και απ’ την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και να πάρουν το «πράσινο» φως της δημοπράτησης (σημ.: για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η οριστική ένταξη αποτελεί ταυτόχρονα και έγκριση δημοπράτησης) όσα έργα ήταν ώριμα.
Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, μέσα σε διάστημα μόλις δύο βδομάδων (τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου) συγκάλεσε δύο Επιτροπές Παρακολούθησης, εντάσσοντας οριστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη βρίσκονταν σε φάση δημοπράτησης πολλά έργα δήμων που είχαν οριστικά ενταχθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

… κάτω

Σε αυτό το διαμορφωμένο τοπίο έπεσε σαν κεραυνός έγγραφο της γραμματείας της Επιτροπής Παρακολούθησης του «Θησέας», την Παρασκευή το μεσημέρι, με το οποίο και διαβιβαζόταν έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου με την τελευταία απόφαση για τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες υπογραφής συμβάσεων ενταγμένων έργων.
Το έγγραφο του κ. Ντόλιου, με ημερομηνία 24 Ιουνίου, που έφτασε 25 Ιουνίου αργά το μεσημέρι στους δήμους, ανέφερε ότι, βάσει των τελευταίων ορίων πληρωμών που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «τα ενταγμένα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2009 έργα, μελέτες και ενέργειες του προγράμματος “Θησέας” συνεχίζονται κανονικά, με την προϋπόθεση η ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας ή της απόφασης ανάθεσης του αρμόδιου οργάνου, σε περίπτωση κατά παρέκκλιση διαδικασίας (απευθείας ανάθεση, διαπραγμάτευση), να είναι προγενέστερη της 25ης Ιουνίου 2010».
Ή διαφορετικά, όποιος δήμος δεν έχει προλάβει να υπογράψει με εργοληπτική εταιρεία χάνει το τραίνο της χρηματοδότησης απ’ το πρόγραμμα, δυο μήνες πιο μπροστά από ό,τι ήξερε πως έχει δικαίωμα.
«Επιπλέον», συνεχίζει ο κ. Ντόλιος προκαλώντας την αγανάκτηση σε αρκετούς αιρετούς για την κοροϊδία, «σας ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, διερευνά τη δυνατότητα ένταξης των ώριμων έργων του προγράμματος, που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ, στα ΠΕΠ.»
«Προφανώς», ερμήνευσε την απόφαση ο δήμαρχος Ευεργέτουλας, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ενώ απουσίαζε απ’ τη Λέσβο, «το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση συνολικά δεν περίμεναν ότι τόσοι δήμοι θα ήταν έτοιμοι για να εντάξουν και να δημοπρατήσουν τόσα πολλά έργα, κι έτσι στην πορεία αλλάζει ό,τι είχε αποφασίσει και ξέραμε, αφαιρώντας, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, πολύτιμα κονδύλια απ’ την Περιφέρεια.»


Άγνοια, ανευθυνότητα, ασυνέπεια, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου
«Μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα»


«Δεν μπορεί το επίσημο κράτος απ’ τη μια να σε καλεί να τρέξεις γιανα εντάξεις και να δημοπρατήσεις έργα και απ’ την άλλη να έρχεται ξαφνικά, δυο μήνες πριν την ημερομηνία που σου είχε καθορίσει, και να αλλάζει τα δεδομένα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια όλης της αυτοδιοίκησης του νομού.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμτράκη, εξ αιτίας «της άγνοιας, της ανευθυνότητας, της ασυνέπειας, του ερασιτεχνισμού, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο γνώρισμα διακρίνει όσους λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, οι δήμοι του νομού μας θα χάσουν έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ και φυσικά η τοπική οικονομία θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. Δε γίνεται να μας κοροϊδεύουν έτσι ξεδιάντροπα, αυτό το πανηγύρι της ανευθυνότητας πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσει.».
Ο και δήμαρχος Γέρας ανέφερε ότι για παράδειγμα στο δικό του δήμο θα χαθεί το έργο του Παιδικού Σταθμού Περάματος, ενώ θα επιδιώξει με άλλα μέσα να κάνει προγραμματισμένα στο «Θησέας» έργα. Προσέθεσε μάλιστα πως όλοι οι δήμοι Λέσβου και Λήμνου θα έχουν απώλειες, με μεγαλύτερη όπως ανέφερε αυτή του δήμου Αγιάσου, ο οποίος με πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων των δικτύων στο χωριό, έργο που εντάχθηκε οριστικά στις 28 Μαΐου και δεν πρόλαβε να συμβασιοποιηθεί.
ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ