7 Ιουνίου 2010

Ροντούλης στη Βουλή: «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός Νόμος, οι τρεις πληγές της ανάπτυξης».


«Υπάρχουν τρεις πληγές στο αναπτυξιακό σκέλος της ελληνικής οικονομικής πολιτικής» τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης.

Η πρώτη πληγή ακούει στο όνομα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, διοχετεύθηκαν από το πρόγραμμα αυτό δαπάνες ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας. Στη λογική απαίτηση των ιδιωτών οι οποίοι ζητάνε τα λεφτά τους, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τους στέλνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα βάρη πάνε στον κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπακωνσταντίνου μεταθέτει τα βάρη στην κυρία Κατσέλη. Αυτό είναι το έργο που βλέπουμε εδώ και καιρό στις κυβερνητικές τάξεις. Βεβαίως, αν θέλουμε να λειτουργήσει αναπτυξιακά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε, πρέπει να πούμε, ότι κανονικά θα αναμέναμε να εκταμιευθούν από το πρόγραμμα αυτό τουλάχιστον τριπλάσια ποσά απ’ αυτό το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, που έχει μέχρι τώρα εκταμιευθεί.

Η δεύτερη πληγή για την οποία, μάλιστα, γίνεται πολύς λόγος, είναι το ΕΣΠΑ. Πράγματι, η Κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση χαμηλής απορροφητικότητας η οποία ήταν στο 3%. Μετά από έξι μήνες η απορροφητικότητα μόλις που έφτασε στο 5%, ενώ υπάρχουν προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, το πρόγραμμα περιβάλλοντος και αειφόρου αναπτύξεως, που έχουν βαθμό απορροφητικότητας κάτω από το 1%. Και ευλόγως γεννάται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν, βαδίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς, να επιτευχθεί βαθμός απορροφητικότητας 15% μέχρι τα τέλη 2010, όπως υποστηρίζει και διατείνεται η κυρία Κατσέλη, τη στιγμή, μάλιστα, που θα έχουμε και την αναστάτωση που προκαλείται με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;

Η τρίτη πληγή είναι ο πολυαναμενόμενος «νέος αναπτυξιακός νόμος». Από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο εκκρεμούσαν και εκκρεμούν τρεις χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα οκτώ (3.438) αιτήσεις. Πριν από δυο εβδομάδες το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι απ’ αυτές τις τρεις χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα οκτώ (3.438) αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν, ενέκρινε τις είκοσι τέσσερις, που είναι προϋπολογισμού 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, σε μια διάρκεια οκτώ μηνών από τότε που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία, κατόρθωσαν να εγκρίνουν είκοσι τέσσερα επενδυτικά σχέδια, δηλαδή τρεις επενδύσεις το μήνα, τη στιγμή που έχουν εκατό ελεγκτές στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου. Με αυτούς τους ρυθμούς χελώνας θα χρειαστούν χρόνια για να εγκριθούν και οι υπόλοιπες.

Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί με το νέο αναπτυξιακό νόμο, πρέπει να είναι σαφής στους υποψήφιους επενδυτές και να μη δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες. Πρώτον, γιατί οι τράπεζες με μεγάλη φειδώ δίνουν πλέον τα δάνεια και δεύτερον διότι λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος οι ενισχύσεις κατ’ ανάγκη θα είναι περιορισμένες. Έτσι οι υποψήφιοι επενδυτές, εκ των πραγμάτων, θα κινηθούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αντιμετωπίζοντας, και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών, μία αρνητική κατάσταση πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι από τις χιλιάδες αιτήσεις για επενδύσεις που υπάρχουν, δεν ξέρουμε πόσοι τελικά θα είναι οι ήρωες επενδυτές, που θα θέλουν να συνεχίσουν την επενδυτική τους προσπάθεια.

Η ανάπτυξη δεν είναι βροχή που τη ρίχνει ο Θεός. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο να γίνεται από την Κυβέρνηση».