28 Ιουνίου 2010

Πότε ανανεώθηκε η σύμβαση για τον καθαρισμό του Νοσοκομείου της Σάμου;

<<Οι μεγαλύτερες σπατάλες, με βάση τον μέσο όρο αύξησης των δαπανών και στα 26 νοσοκομεία, καταγράφηκαν στην κατηγορία «λοιπά είδη» (λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθοδοσίας, όπως φύλαξη, καθαριότητα, πλύση ιματισμού, διανομή γευμάτων, εκπαίδευση, οδοιπορικά κ.λπ.) με μέσο όρο αύξησης 118,3%.>>



O συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό: 1.197.800,00 € ένα εκατομμύριο
εκατόν ενενήντα επτά χιλιάδες οχτακόσια ευρώ με την επιφύλαξη του Ν. 2955/01,
άρθρο 4, παρ.3. Η δαπάνη των εργασιών θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του
Νοσοκομείου.



1.197.800,00 € ένα εκατομμύριο
εκατόν ενενήντα επτά χιλιάδες οχτακόσια ευρώ ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ!!!




Επειδή πολλά ακούγονται τώρα τελευταία και αρκετός λόγος γίνεται στη Βουλή των Ελλήνων για τις προμήθειες ιατρικών υλικών η για συμβάσεις που δεν είναι καθαρές ρωτάμε να μας πουν τι γίνεται με το Νοσοκομείο της Σάμου,σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποίησαν ελεγκτές μετά και από την ανώνυμη επιστολή που είχε αποσταλεί πριν λίγο καιρό σε δημοσιογραφικά γραφεία και πολιτικά κόμματα.

Ρωτάμε ακόμα να μας πουν τι συμβαίνει με τον καθαριότητα του Νοσοκομείου της Σάμου.Εξακόσιες περίπου χιλιάδες ευρώ δαπανούν τον χρόνο για αυτή την ιστορία,δεν θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης να γνωρίζει τι έχει συμβεί με την σύμβαση καθαριότητας; με τι διαδικασίες έγινε η ανάθεση; πόσα άτομα απασχολούνται;ποιος μηχανισμός επιβεβαιώνει αν πραγματικά εργάζονται τα άτομα αυτά η όχι;

Ανανεώθηκε η σύμβαση;και εάν ανανεώθηκε κάτω από ποιες διαδικασίες ανανεώθηκε;


Κύριε Βουλευτή της Σάμου τελευταία γύρω από τα Νοσοκομεία έχει στηθεί μηχανισμός αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με μίζες λαδώματα και ότι άλλο φανταστεί κανείς.

Ζητήστε ενημέρωση τι συμβαίνει και με το Νοσοκομείο της Σάμου γιατί οσονούπω από τις πληροφορίες που έχουμε θα κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή και εκεί στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα μάθουμε το πως και το γιατί ανανεώθηκε η σύμβαση σε χρονική στιγμή αρκετά ύποπτη.
Για ζητήστε κανένα πόθεν αλλά και έσχες να δούμε τι συμβαίνει.

Τηρήθηκε το άρθρο 5 της σύμβασης;

ΑΡΘΡΟ 5: ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου σύμφωνα με το Ν. 3580/2007 και του
αναδόχου θα υπογραφεί σύμβαση. Η σύμβαση αυτή θα έχει διάρκεια δύο (2) ετών
με δυνατότητα του Δ.Σ του Νοσοκομείου και κατόπιν εγκρίσεως από την ΕΠΥ να
την παρατείνει μονομερώς για ένα (1) ακόμη έτος και επιπλέον έξι (6) μήνες μόνον
μετά από γραπτή συναίνεση του αναδόχου.


ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ...ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ...ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Αυτό που συμβαίνει στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων μήπως συμβαίνει και στο Νοσοκομείο της Σάμου;


«Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο μας κοστίζει η καθαριότητα ενός από τα 140 νοσοκομεία της χώρας.
Τη στιγμή που τα μισά χρήματα είναι υπεραρκετά. Ποιο πάρτι είπε η υπουργός ότι τελείωσε;». Τα λόγια είναι του Ανδρέα Λύτρα, προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».
«Για την καθαριότητα του νοσοκομείου μας, πρόσφατα υπογράφτηκε διετής σύμβαση με ιδιώτη. Από 1ης Απριλίου φέτος μέχρι και το τέλος του 2012 το νοσοκομείο θα πληρώσει από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 892.083 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον ιδιώτη, για μισθούς, υπερωρίες, ένσημα, υλικά, είναι το πολύ 400.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα μισά χρήματα. Επομένως, στα δύο χρόνια σύμβαση το ένα είναι καθαρό κέρδος», λέει στην «Ε» ο Αν. Λύτρας.

Οπως αναφέρει η ανοιχτή επιστολή που υπογράφει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο: «Με το ίδιο ποσό για ένα χρόνο το Δημόσιο, το υπουργείο, το νοσοκομείο, θα μπορούσε να προσλάβει με μόνιμη σχέση 67 άτομα, αντί 45 που υποχρεούται σύμφωνα με τη σύμβαση να απασχολήσει ο ιδιώτης. Επιπλέον, αντί για μισθό 600-800 ευρώ μικτά που φαίνεται ότι δίνει ο ιδιώτης, θα έπαιρναν τα άτομα αυτά 1.107 ευρώ μικτά. Είκοσι δύο άτομα παραπάνω δηλαδή, με μεγαλύτερους μισθούς από 300-500 ευρώ μικτά που παίρνουν ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας».

Η ανοιχτή επιστολή που κοινοποιήθηκε στην υπουργό Υγείας υπογραμμίζει ότι: «Αν το παράδειγμα αυτό το κάνετε αναγωγή στα περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας -μεγαλύτερα ή μικρότερα- θα καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος -σπατάλης- κέρδους εκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες στον χώρο της Υγείας. Αρα η πολιτική στον χώρο της Υγείας είναι με τα πολλά στους λίγους. Αν δε συνυπολογίσουμε το κόστος της φύλαξης, της τεχνικής υπηρεσίας που σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχει ανατεθεί σε ιδιώτες, τότε μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι το μεγάλο πάρτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Ολα αυτά ακόμα και την ώρα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που κόβονται μισθοί, δώρα, επιδόματα, συντάξεις, μειώνονται ποσά για υπερωρίες, εφημερίες, αργίες, νυχτερινά, εκτός έδρας. Την ώρα που οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά προκαλούν ακόμη και αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων και οι προμηθευτές εκβιάζουν για την είσπραξη των οφειλών της τάξεως των 5,5 δισεκατομμυρίων. Την ώρα που το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται δραματικά. Την ώρα που το ΕΣΥ ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν είναι, αιμορραγεί και η παραοικονομία μέσα σε αυτό οργιάζει σε όλα τα επίπεδα».
----------------------------




«Στημένοι» διαγωνισμοί προμηθειών
Δημόσια νοσοκομεία μεροληπτούσαν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Kωστα Kαρκαγιαννη

Το ελληνικό Δημόσιο, τουλάχιστον από το 2003 μέχρι και σήμερα, μέσω «στημένων» διαγωνισμών εμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία, αποφάνθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία από τις συνέπειες είναι «η σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων», όπως το θέτει κομψά η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες δίνουν μία κατ' αρχάς απάντηση στο ερώτημα που έθεσε προεκλογικώς ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου: «Πού πήγαν τα λεφτά;». Και απειλούν με δεύτερη προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τηρεί τους κοινοτικούς κανόνες περί δημοσίων επενδύσεων και να μη συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ από το 2009. Ομως, ο εντοπισμός όσων επέτρεψαν το «στήσιμο» των διαγωνισμών και θησαύρισαν από την απάτη είναι καθήκον της ελληνικής Δικαιοσύνης...

Το 2003 καταγγέλθηκε στην Κομισιόν ότι πολλά ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απορρίπτουν προσφορές για αναλώσιμα υλικά (γάντια, νήματα για εγχειρήσεις) με το σήμα πιστοποίησης CE, σημαντικό κατά την Κομισιόν στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού, διότι διασφαλίζει ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της Ε. Ε. για την υγεία των καταναλωτών. Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τη διάθεση εξοπλισμού με CE μόνο αν αποδείξουν ότι το σήμα έχει παραποιηθεί ή ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Στην περίπτωση των διαγωνισμών 17 ελληνικών νοσοκομείων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονταν στις προκηρύξεις «ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη τη συμμετοχή προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού με CE σε ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών».

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο τηρεί αυτή τη, φαινομενικά ακατανόητη, στάση, η άποψη της Κομισιόν είναι πως εξαιτίας του αποκλεισμού «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έλαβαν, πιθανότατα, την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων». Πόσα είναι ακριβώς τα χρήματα που «σπαταλήθηκαν» δεν γνωρίζουμε. Η Επιτροπή υπολογίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει περίπου 720 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον εφοδιασμό των 17 νοσοκομείων μόνο με αναλώσιμα υλικά. Τα χρήματα αυτά τα επιστρέφουν τα ασφαλιστικά Ταμεία στα νοσοκομεία. Παράλληλα, ο αποκλεισμός πιστοποιημένου ιατρικού εξοπλισμού από τα ελληνικά νοσοκομεία ενδεχομένως να είχε συνέπειες και για την υγεία ασθενών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, μέλημα της Επιτροπής είναι απλώς να διασφαλίσει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Την ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Διορία για συμμόρφωση

Το 2009, το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ελλάδα (υπόθεση C-489/06) δεν εφαρμόζει τους κοινούς κανόνες και Oδηγίες της Ενωσης σχετικά με τις δαπάνες δημοσίου χρήματος από τις δημόσιες αρχές. Χθες, η Κομισιόν έκρινε πως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ, αφού πολλά δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να απορρίπτουν προσφορές για ιατρικό εξοπλισμό με σήμα πιστοποίησης CE. Πλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν περιθώριο δύο μηνών για να εφαρμόσουν την απόφαση του ΔΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν θα παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητώντας την επιβολή πληρωμής κατ' αποκοπήν ή προστίμου στο ελληνικό Δημόσιο.

Για πρακτικές που ανάγονται στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.