Περίπου 16 ημέρες πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές, οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη συντάξει τις σχετικές εγκυκλίους.
Εξ αιτίας της κατάστασης αυτής δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει αναβολή. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε να είχαν ήδη εκδώσει της εγκυκλίους εφαρμογής του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010, με το οποίο καταργήθηκαν οι απαλλαγές του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλώνουν πως λόγω «αυξημένου φόρτου εργασίας», δεν έχουν ακόμη συντάξει τις σχετικές οδηγίες.
Έτσι, 16 ημέρες πριν την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές, παραμένουν μετέωροι, μη γνωρίζοντας τις προσαρμογές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Το πλέον πιθανό θεωρείται η υπαγωγή τους στον ΦΠΑ να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, ώστε ενδιάμεσα να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα.
Η αναβολή αυτή θα έχει επίπτωση στον προγραμματισμό εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανέμενε εισπράξεις περίπου 80 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ δικηγόρων, συμβολαιογράφων και άμισθων υποθηκοφυλάκων. Ειδικά δε από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικά, από την 1η Ιουλίου η αγορά πρώτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ θα επιβάρυνε τον αγοραστή με ΦΠΑ δικηγόρου 260 ευρώ, ΦΠΑ συμβολαιογράφου 400 ευρώ και ΦΠΑ υποθηκοφύλακα 200 ευρώ, ήτοι συνολικά με 860 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η αναβολή εφαρμογής του ΦΠΑ θα ικανοποιήσει του δικηγόρους της χώρας, οι οποίοι από τον Απρίλιο έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υποστηρίζει ότι από το Κοινοτικό Δίκαιο δεν υφίσταται καμία υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.
Αντίθετα, από το άρθρο 375 της Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστο χρονικά δικαίωμα να απαλλάσσει από ΦΠΑ τις υπηρεσίες δικηγόρων.» Δικαιολογητικός λόγος της απαλλαγής ήταν και παραμένει ο χαρακτήρας του λειτουργήματος του δικηγόρου, ο οποίος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, καθώς και η προστασία του δικαιώματος του πολίτη για ακώλυτη πρόσβαση στα δικαστήρια και παροχή έννομης προστασίας από αυτά.
Σύμφωνα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους η απαλλαγή των υπηρεσιών δικηγόρων εντάσσεται στην ομάδα απαλλαγών που χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες γενικού συμφέροντος τις οποίες το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει ότι θα παρέχονται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη.