27 Ιουνίου 2010

Προσμέτρηση χρόνου υπηρεσίας στην Ελληνική Αγροφυλακή για συνταξιοδότηση

Ανοιχτή Επιστολή

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Προσμέτρηση χρόνου υπηρεσίας στην Ελληνική Αγροφυλακή για συνταξιοδότηση»

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν, με τον Ν. 3585/2007 ανασυστάθηκε το σώμα της Ελληνικής Αγροφυλακής και προβλέφθηκε η δυνατότητα μετάταξης, σε οργανικές θέσεις αγρονομικού προσωπικού, μονίμων πολιτικών υπαλλήλων των Αρχηγείων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που προέρχονταν από την Αγροφυλακή, των λοιπών μονίμων πολιτικών υπαλλήλων των ως άνω Σωμάτων, καθώς και των μονίμων πολιτικών υπαλλήλων που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι σε υπηρεσίες Αγροφυλακής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή εκτελούσαν, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, καθήκοντα γραμματέα Αγρονόμου ή Διοικητή Αγροφυλακής, σε υπηρεσίες Αγροφυλακής Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τουλάχιστον επί ένα (1) έτος, κατά την δημοσίευση του προαναφερομένου νόμου.

Το προσωπικό αυτό, πράγματι, μετατάχθηκε σε θέσεις βαθμών, ανάλογα με την κατηγορία και το χρόνο υπηρεσίας του, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν για τις μετατάξεις στο Δημόσιο.

Στη συνέχεια, όπως είναι φυσικό, ένα μέρος των πολιτικών υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και υπέβαλε αίτημα απονομής σύνταξης στην Γεν. Δ/νση Μισθών και Συντάξεων του ΓΛΚ. Διαπίστωσαν, όμως, κατά την έκδοση των συνταξιοδοτικών πράξεων, ότι ο χρόνος που διανύθηκε στην Ελληνική Αγροφυλακή δεν έχει υπολογισθεί ως συντάξιμος, διότι δεν υπήρξε ποτέ αντίστοιχη συνταξιοδοτική διάταξη.

Επισημαίνουμε, μάλιστα, ότι για το χρονικό διάστημα από την μετάταξη των πολιτικών υπαλλήλων στο Σώμα και μέχρι την αποχώρησή τους από αυτό παρακρατούνταν και καταβάλλονταν κανονικά οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές από τις μηνιαίες απολαβές τους υπέρ Δημοσίου, χωρίς όμως τελικά να αναγνωρίζεται ως συντάξιμο.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η κοινωνική ασφάλιση συνιστά υπέρτατο ατομικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα ζωτικής σημασίας για τον καθένα, θεωρούμε επιβεβλημένη την ρύθμιση του ζητήματος με το επερχόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να αρθεί η επί μακρόν παρατηρουμένη αδικία εις βάρος των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Αναμένοντας την έμπρακτη απάντησή σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Αθήνα, 23/6/2010

Μετά τιμής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Βουλευτής Λάρισας

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ.