24 Ιουνίου 2010

Χειρουργεία που κόστιζαν από 15.000 μέχρι και 70.000 ευρώ το κάθε ένα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ένα απίστευτο πάρτι από μίζες.

Γιατροί στο Ιπποκράτειο στο "πάρτι" με τις μίζες

Χειρουργεία που κόστιζαν από 15.000 μέχρι και 70.000 ευρώ το κάθε ένα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ένα απίστευτο πάρτι από μίζες.

Μία έρευνα που ξεκίνησε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας το 2008 για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και τα στοιχεία της βρίσκονται πλέον σε μία έκθεση - φωτιά που έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η έκθεση φαίνεται πως «καίει» 14 γιατρούς του Ιπποκράτειου, ανάμεσά τους χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής αλλά και νευροχειρουργοί. Οι γιατροί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιθεωρητές, συνεργάζονταν με 40 προμηθευτές. Η τακτική τους ήταν απλή. Έκαναν τεράστιες παραγγελίες για το νοσοκομείο, ενώ όταν έφταναν τα υλικά, δεν τα χρησιμοποιούσαν στα δικά τους χειρουργεία αλλά τα πουλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες υλικών κατά την διάρκεια επεμβάσεων, έτσι ώστε να χρειαστούν και πάλι προμήθεια.

Αυτό που έβαλε σε υποψίες το Υπουργείο Υγείας, το 2008, ήταν τα αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά για τα χειρουργεία, αλλά και τα χρέη προς τους προμηθευτές και έτσι το Σώμα Επιθεωρητών επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο ξεκινώντας έρευνα.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2009, ο τότε διοικητής του Ιπποκράτειου Παναγιώτης Παντελιάδης, με τον οποίο επικοινώνησε η zougla.gr, αντιλαμβάνεται πως οι παραγγελίες για τα υλικά στα χειρουργεία ήταν εντελώς ανεξέλεγκτες. Ο κάθε γιατρός μπορούσε να κάνει ό,τι παραγγελία ήθελε σε όποια ποσότητα ήθελε. Ο διοικητής διαπίστωσε, επίσης, πως δεν τηρούνταν οι κανόνες των υλικών για τα χειρουργεία και δεν υπήρχε πουθενά καταγραφή για το τι είχε χρησιμοποιηθεί και τι υπήρχε στις αποθήκες. Οι υποψίες του επιβεβαιώθηκαν όταν είδε και το κόστος που είχαν κάποια από τα χειρουργεία της ορθοπεδικής κλινικής και έτσι ξεκίνησε και ο ίδιος μία ΕΔΕ στο νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ δόθηκαν στο Σώμα Επιθεωρητών και ο φάκελος έκλεισε πριν από λίγες ημέρες όταν η έκθεση παραδόθηκε, εκτός από τον εισαγγελέα, και στο ΣΔΟΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν οι λογαριασμοί των 14 γιατρών, οι οποίοι θα περάσουν και την πόρτα του εισαγγελέα.