10 Μαΐου 2010

Η Δωδ/νησος διεκδικεί την έδρα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου

ΣΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒ.τον Πρωθυπουργό και στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών απεστάλη, μεταξύ άλλων θεσμικών φορέων, το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου για την έδρα της Γενικής Διοίκησης, όπως αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος, μετά από εισήγηση του νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη.

Το κείμενο αναφέρει τα παρακάτω:
««Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου, κατά τη συνεδρίαση της 29ης/04/2010 και στο πλαίσιο διαλογικής συζήτησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώνται δέκα τρεις Αιρετές Περιφέρειες στα όρια των σημερινών Περιφερειών και επτά ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους, κατά πλειοψηφία,
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ την εξόφθαλμη αδικία εις βάρος της Ρόδου, τόσο σε σχέση με την έδρα της Περιφέρειας, όσο και με την έδρα της Γενικής Διοίκησης. Ενώ για τις υπόλοιπες έξι Γενικές Διοικήσεις επιλέγεται ως έδρα η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού, αυτό δεν ισχύει για την Γενική Διοίκηση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που προτείνεται ως έδρα ο Πειραιάς, ακυρώνοντας την επιτομή της φιλοσοφίας της διοικητικής μεταρρύθμισης που είναι η αποκέντρωση. Μια πρακτική που παραπέμπει σε «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με την Ρόδο να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
ΘΕΩΡΕΙ ότι σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, ο ακριτικός νομός της Δωδεκανήσου και η πρωτεύουσά του διεκδικούν τεκμηριωμένα τη θέση που τους αξίζει στον νέο διοικητικό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στο Αιγαίο.
Εξήντα δύο χρόνια από την ενσωμάτωσή του με τον εθνικό κορμό, αυτός ο τόπος δικαιούται να αξιώνει από την πολιτική ηγεσία της χώρας τον ρόλο εκείνο που συνάδει προς την ποικιλόμορφη προσφορά του στο έθνος, κυρίως την οικονομική του συμβολή στον κρατικό «κορβανά», ως αποτέλεσμα της τουριστικής του ανάπτυξης που πέτυχαν οι δημιουργικές του δυνάμεις.
Προσφορά μετρήσιμη, που όμως δεν έτυχε της αντίστοιχης ανταπόδοσης από την Πολιτεία, με την Ρόδο - λοκομοτίβα της τουριστικής μας βιομηχανίας, να μπαίνει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα όταν διαχρονικά επιλέγεται η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου (Μυτιλήνη), του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), ή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ερμούπουλη Σύρου) κ.ο.κ.
ΕΚΦΡΑΖΕΙ την έντονη διαμαρτυρία του για την απουσία του μεγαλύτερου δήμου - πόλης του Αιγαίου από την «κατανομή» σημείων αναφοράς (εδρών) στην νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας.
ΑΠΑΙΤΕΙ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της την στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ρόδου, τα πληθυσμιακά, οικονομικά, εθνικά και κοινωνικά κριτήρια που θέτει ρητά το σχέδιο «Καλλικράτης», και τα οποία καθιστούν την πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου φυσική έδρα, τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και Γενικής Διοίκησης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
ΚΑΛΕΙ την Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού μας, να αναλάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες, και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή να επιμείνουν στην αποκατάσταση της αδικίας, μεταφέροντας τη φωνή διαμαρτυρίας μιας κοινωνίας και ενός τόπου που αξίζει δικαιότερης αντιμετώπισης.
Μόνο έτσι θα ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα, αλλά και η κοινή λογική».

ΘΑ πρέπει να σημειωθεί, ότι ο αντινομάρχης Γιάννης Χριστοφάκης και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας συμφώνησαν με το παραπάνω κείμενο, έθεσαν όμως ως προϋπόθεση ψήφισής του την προσθήκη του αιτήματος, «η Δωδεκάνησος ν' αποτελέσει αυτοτελή Περιφέρεια στο νέο Διοικητικό Χάρτη της Χώρας».

Η ελάσσων μειοψηφία (Γιάννης Περδικάρης) ψήφισε «παρών»